sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ρεάλ Μαδρίτης: «Βασίλισσα» βαριά... άρρωστη (pics)

Η Ρεάλ Μαδρίτης μετά από μια άκρως επιτυχημένη πενταετία δείχνει σημάδια... διάλυσης, μη μπορώντας να βγει από τον φαύλο κύκλο του κορεσμού στον οποίο έχει πέσει.

Από το 2013 μέχρι το 2018 η Ρεάλ Μαδρίτης παρουσίασε μια νέα έκδοση των «γκαλάκτικος». Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και η παρέα του κατάφεραν να κερδίσουν τέσσερα Champions League, ισάριθμα Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, τρία Super Cup Ευρώπης, ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο και ένα Super Cup Ισπανίας.

Οι επιτυχίες αυτές εκτόξευσαν ακόμα περισσότερο τον μύθο της ομάδας και θύμισαν σε όλους την πραγματική δυναμική των «μερένχες».



Έκτοτε όμως, οι Μαδριλένοι δείχνουν ανησυχητικά σημάδια διάλυσης. Το ρεκόρ των 12 ηττών του περσινού πρωταθλήματος και η τρίτη θέση, 19 πόντους πίσω από την πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα ήταν το... κερασάκι στην τούρτα μια άκρως αποτυχημένης χρονιάς. Είχε ακολουθήσει η ήττα με 4-2 από την Ατλέτικο στον τελικό του Super Cup Ισπανίας, ο οδυνηρός αποκλεισμός από τον Άγιαξ στους «16» του Champions League και σχεδόν ταυτόχρονα ο αποκλεισμός στα ημιτελικά του κυπέλλου Ισπανίας από την Μπαρτσελόνα.

Φέτος η χρονιά έχει ξεκινήσει λίγο καλύτερα σε σχέση με την περσινή αλλά και πάλι η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν δεν πείθει κανέναν με την απόδοσή της. Η Μαγιόρκα την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα για το πρωτάθλημα με το 1-0 του περασμένου Σαββάτου ενώ στο Champions League μετράει μόλις έναν πόντο ύστερα από δύο ματς (3-0 ήττα από Παρί στην Γαλλία και 2-2 ισοπαλία με την Μπριζ στη Μαδρίτη). Πώς όμως μια ολοκληρωμένη ομάδα πηγαίνει τόσο γρήγορα από το ζενίθ στο ναδίρ;



Θέλοντας και μη ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπαίνει πρώτος στην κουβέντα. Η αποχώρηση του Πορτογάλου σούπερσταρ για την Γιουβέντους «σόκαρε» την Ρεάλ, η οποία παρά τα 117 εκατομμύρια ευρώ που πήρε για την πώληση του μάλλον βγήκε χαμένη. Οι «Μερένχες» αρχικά «έχασαν» τα γκολ του CR7, τα οποία ερχόντουσαν σχεδόν πάντα και με κάθε τρόπο(στην καριέρα του στην Ρεάλ, ο Ρονάλντο σκόραρε κατά μέσο όρο πάνω από ένα γκολ ανά παιχνίδι).

Ο Πορτογάλος έδινε ενέργεια στην πρώην ομάδα του μέσω της δυναμικής του. Οι συμπαίκτες του ξέροντας πως παίζουν μαζί με τον Ρονάλντο, υποσυνείδητα ένιωθαν πως μπορούν να νικήσουν οποιαδήποτε ομάδα. Χαρακτηριστικό είναι πως η Ρεάλ δεν ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη καθ’ όλη την διάρκεια που κατέκτησε τα τέσσερα Champions League αλλά η παρουσία του Ρονάλντο σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικό σύνολο παικτών ήταν αυτό που έκανε την διαφορά.



Οι Κάρλο Αντσελότι, Ράφα Μπενίτεθ και Ζινεντίν Ζιντάν ήταν οι τρεις προπονητές που άλλαξαν τη σύγχρονη ιστορία της Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι ειδικά με τον Γάλλο στον πάγκο έδειξαν εξαιρετικά στοιχεία στο παιχνίδι τους. Το καλοκαίρι του 2018 όμως, ο Ζιντάν αποφάσισε να αποχωρήσει από τον πάγκο της Ρεάλ νιώθοντας πως έχει κερδίσει τα πάντα.

«Αγαπάω αυτό τον σύλλογο. Ευχαριστώ τον Φλορεντίνο Πέρεθ που μου έδωσε την ευκαιρία και να παίξω αλλά και να προπονήσω την ομάδα των ονείρων μου. Όμως όλα αλλάζουν και αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να αποχωρήσω», τάδε έφη ο Γάλλος προπονητής μετά την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου Champions League της Ρεάλ.

Στην συνέχεια, ο Ζουλέν Λοπετεγκί έμεινε πέντε μήνες στην ομάδα ενώ ο διάδοχός του, Σαντιάγκο Σολάρι παρέμεινε μόλις τέσσερις μήνες με τους δύο προπονητές να έχουν μαζί 28 νίκες σε 46 παιχνίδια. Αποτέλεσμα αυτής της τραγικής εικόνας της Ρεάλ ήταν προσληφθεί και πάλι ο Ζιντεντίν Ζιντάν.



Ο προπονητής από την Μασσαλία όμως, δεν έχει καταφέρει να συμμαζέψει την κατάσταση στην ομάδα. Η μόλις μία ήττα στα εννιά παιχνίδια πρωταθλήματος είναι «μαγική» εικόνα, με την Ρεάλ να κερδίζει τα περισσότερα παιχνίδια χάρη στην εκτελεστική δεινότητα του Καρίμ Μπενζεμά.

Οι συνεχείς εναλλαγές προπονητών και μάλιστα διαφορετικών «σχολών», έχει επηρεάσει αρνητικά το στυλ παιχνιδιού της ομάδας αλλά και την ομοιογένειά της. Ο Ζιντάν δεν έχει την ίδια πίστωση χρόνου με την προηγούμενη θητεία του και αν οι κακές εμφανίσεις συνεχιστούν μπορεί να υπάρξει εκ νέου αλλαγή στο «τιμόνι» της ομάδας.

Ακόμα ένας λόγος αυτής της πτωτικής πορείας των Μαδριλένων οφείλεται στους τερματοφύλακες της ομάδας και δη στον Τιμπό Κουρτουά. Ο Βέλγος δείχνει πιο ασταθής από ποτέ έχοντας μόλις δύο ανέπαφες εστίες σε εννιά ματς την στιγμή που ο Κέιλορ Νάβας κάνει θεαματικές εμφανίσεις στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Χαρακτηριστικό της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Κουρτουά, είναι πως έχει δεχθεί εννιά γκολ από τα τελευταία 14 σουτ που έχουν πάει προς την εστία του. Ο Ζιντάν έδωσε ευκαιρίες και στον Αλφόνς Αρεολά αλλά ούτε ο 26χρονος Γάλλος τερματοφύλακας φαίνεται να μπορεί να σταθεί στις απαιτήσεις της Ρεάλ.

Είναι εύκολα αντιληπτό πως ο Ζιντάν μάλλον έχει μετανιώσει αυτή την ανταλλαγή μεταξύ Νάβας και Αρεολά. Ο Κοσταρικανός ήταν ο πιο σταθερός τερματοφύλακας της Ρεάλ τα τελευταία χρόνια μετά τον Κασίγιας και δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα όσες φορές κι αν θεωρήθηκε είτε «νούμερο 2» είτε αντιτουριστικός.



Η μεγαλύτερη «πληγή» της Ρεάλ όμως παράμενει το γκολ. Ο Καρίμ Μπενζεμά είναι ο μόνος αξιόπιστος ποδοσφαιριστής της ομάδας σε αυτό τον τομέα από την αποχώρηση του Ρονάλντο. Ο Γάλλος έχει σημειώσει έξι γκολ σε 10 εμφανίσεις, συνεχίζοντας την καλή περσινή του πορεία όπου πέτυχε στο σύνολο 30 γκολ. Από εκεί κει πέρα όμως το... χάος.

Ο Εντέν Αζάρ δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα ισπανικά δεδομένα και φαίνεται το ίδιο να συμβαίνει και με τον Λούκα Γιόβιτς, ο οποίος στην ήττα από την Μαγιόρκα είχε 0 σουτ στον στόχο και 0 επαφές στην αντίπαλη περιοχή. Αυτές οι δύο μεταγραφές κόστισαν στην Ρεάλ 160 εκατομμύρια ευρώ και έχουν πετύχει συνολικά μόλις ένα γκολ.



Ο Γκάρεθ Μπέιλ συνεχίζει να δείχνει πόσο πολύ δεν ήθελε να μείνει στους «Μερένχες» το καλοκαίρι και το παιχνίδι του χαρακτηρίζεται από τις... αναλαμπές του ενώ οι Λούκας Βάσκεθ, Ροντρίγκο και Βινίσιους Τζούνιορ έχουν από ένα τέρμα. Αν οι ποδοσφαιριστές της Ρεάλ δεν καταφέρουν να βρουν μια συνέπεια στο γκολ, τότε η ομάδα θα μείνει εκτός στόχων από πολύ νωρίς.

Είναι εμφανές πως η Ρεάλ σαν σύλλογος περνάει μια περίοδο κορεσμού. Οι περισσότεροι από τους παίκτες της ομάδας έχουν κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα τους. Μόντριτς, Κρός, Ράμος, Μαρσέλο κι αρκετοί ακόμα, φοράνε για πολλά χρόνια την φανέλα της Ρεάλ και η λογική λέει πως δεν έχουν την ίδια όρεξη που είχαν κάποτε. Φυσικά, δεν το λέει μόνο η λογική αλλά το υποδεικνύει και η εικόνα τους στο γήπεδο.

Η επιλογή του Ζιντάν να επαναπροσληφθεί στην ομάδα ήταν η πιο λάθος επιλογή αν αναλογιστούμε πως ο λόγος που ο Γάλλος αποχώρησε την πρώτη του φορά ήταν λόγω... κορεσμού. Αν ο Φλορεντίνο Πέρεθ αργήσει να καταλάβει τι γίνεται στην ίδια του την ομάδα, τότε θα περάσει αρκετός καιρός πριν δούμε ξανά την Ρεάλ να κατακτάει κάποιο τίτλο.



Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα νέο πρότζεκτ και να πάρει πίστωση χρόνου ο προπονητής που θα το αναλάβει, είτε αυτός λέγεται Ζιντάν είτε όχι. Ο Αζάρ πρέπει να στηριχτεί και να γίνει ο νέος σταρ της ομάδας σε συνδυασμό όμως, με την απόκτηση νέων ταλαντούχων παικτών που μπορούν να πλαισιώσουν τον Βέλγο επιθετικό. Με αυτό τον τρόπο, η Ρεάλ θα ξεκινήσει και πάλι να «λάμπει» με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και τα προηγούμενα χρόνια.

Επιμέλεια: Θάνος Κονταξής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x