Επικαιρότητα

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα ευθύνεται για την καθυστέρηση της αξιολόγησης

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης απορρίπτει κάθετα τη θέση της Αθήνας ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν έχουν παίξει ρόλο στην παράταση των διαπραγματεύσεων.

Ευθύνες αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία κανονικά έπρεπε να είχε λήξει τον Οκτώβριο, επιρρίπτει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, κατηγορώντας παράλληλα την ελληνική πλευρά για λάθος στάση στο θέμα των εφεδρικών μέτρων.

Ο κ. Ρέγκλινγκ απορρίπτει κάθετα τη θέση της Αθήνας ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν παίξει ρόλο στην παράταση των διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντας φυσικές τις διαφορετικές εκτιμήσεις των δύο θεσμών όσον αφορά τα μέτρα που χρειάζεται η Ελλάδα ώστε να πετύχει τους στόχους της.

«Υπάρχει καθυστέρηση οκτώ μηνών στην αξιολόγηση του προγράμματος επειδή υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση από την ελληνική πλευρά», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra. «Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διαφορετικές οικονομικές προβλέψεις [για την Ελλάδα] όμως αυτό δεν είναι η αιτία της μεγάλης καθυστέρησης».

Ένα από τα βασικά σημεία τριβής στις διαβουλεύσεις είναι τα εφεδρικά μέτρα 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που ζητά το ΔΝΤ, με τον κ. Ρέγκλινγκ να κατηγορεί ανοιχτά την ελληνική κυβέρνηση ότι απορρίπτει το πακέτο απλώς επειδή είναι «πεπεισμένη» ότι «οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις» για την πορεία της οικονομίας θα επιβεβαιωθούν.

Σημειώνει δε ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει την εφαρμογή των επιπλέον μέτρων μόνο στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το πιο δυσοίωνο σενάριο που έχει εκπονήσει το Ταμείο.

Ο επικεφαλής του μηχανισμού διάσωσης ουσιαστικά θέτει το τέλος Ιουλίου ως ορίζοντα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς τότε «υπάρχει πραγματική ανάγκη για ρευστότητα», με δεδομένο ότι θα πρέπει να αποπληρωθεί χρέος στην ΕΚΤ.

Υπογραμμίζει ωστόσο πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή «δεν βρίσκεται κοντά σε χρεοκοπία». Στόχος είναι μία συμφωνία και η αποφυγή «των περσινών προβλημάτων», συμπληρώνει.

Πηγή: www.skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x