Χρήστος Ρομπόλης

Αυτούς πρέπει να «χτυπήσουν» οι αιώνιοι από το ΝΒΑ

Οι δύο «αιώνιοι» έχουν μπροστά τους μια χρυσή ευκαιρία για μία ή και δύο κινήσεις θα μπορούν να αποδειχτούν σπουδαίες για το μέλλον τους. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν αποδείξει κατά καιρούς, άλλοτε πιο προσεκτικά κι άλλοτε όχι, πως δεν αρκούνται στο «δος ημίν σήμερον» αλλά μαγειρεύουν πριν πεινάσουν για το μέλλον τους. Δύο χρυσές ευκαιρίες υπάρχουν για αμφότερους στον ορίζοντα και πρέπει τουλάχιστον να τις κυνηγήσουν, καθώς πρόκειται για κινήσεις που μπορεί ακόμη και να αλλάξουν την ιστορία τους. Όχι, δεν μιλάμε για κάποιον ξένο που θα είναι περαστικός μέχρι να έρθει ο επόμενος, αλλά για δύο παιδιά που μπορεί να ριζώσουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν πολλά.

Αυτό που κάνει ακόμη πιο ελκυστικές αυτές τις δύο περιπτώσεις είναι πως πρόκειται για παίκτες που ανήκουν σε ομάδες του ΝΒΑ, αλλά μπορούν να αποκτηθούν χωρίς να καταλαμβάνουν θέση ξένου. Ο λόγος για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ και τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ, που παλεύουν για να βρουν θέση στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, αλλά όσο αυτό το όνειρό τους απομακρύνεται, η Ευρώπη γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός για αμφοτέρους.

Ο πρώτος είχε συστηθεί στο ελληνικό κοινό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 της Κρήτης το 2015, όταν εξελέγη μέλος της καλύτερης πεντάδας υποσκελίζοντας ΝΒΑερ όπως οι Τζέισον Τέιτουμ, Αλόνζο Τρίερ και Τζος Τζάκσον. Οι Χοκς τον επέλεξαν στο 41 του ντραφτ το 2017 μετά την εντυπωσιακή σεζόν που έκανε στο Oregon, του πρόσφεραν διετές συμβόλαιο, ωστόσο δεν έχει κατορθώσει να καθιερωθεί. Πέρσι κατέγραψε αρκετές συμμετοχές, αλλά φέτος, σε μια από τις πιο αδύναμες ομάδες της λίγκας, ο χρόνος και ο ρόλος του έχουν μειωθεί. Το καλοκαίρι μένει ελεύθερος και με τα τωρινά δεδομένα μοιάζει δύσκολο να βρει ένα καλό συμβόλαιο.

Ο δεύτερος είναι πλέον στα 25 του, παλεύει εδώ και μια διετία να βρει θέση στο ΝΒΑ, πράγμα δύσκολο από τη στιγμή που το 2017 δεν επελέγη στο ντραφτ, αλλά το μόνο που έχει κατορθώσει ως τώρα είναι να υπογράψει ένα two way contract με τους Τζαζ. Πέρσι και μέχρι τώρα φέτος έπαιξε από ένα ματς περνώντας το χρόνο του κυρίως στην G League όπου καταγράφει εντυπωσιακούς αριθμούς (18,1πόντους με 36,7% στα τρίποντα, 6 ριμπάουντ και 4,9 ασίστ ανά αγώνα). Το αργότερο το καλοκαίρι θα είναι κι αυτός ελεύθερος και το γεγονός ότι έχει ήδη εξασφαλίσει ελληνική υπηκοότητα τον καθιστά πολύ ελκυστικό στόχο για την Ευρώπη.

Είναι γνωστή η αγωνία των ελληνικών ομάδων να έχουν έναν ισχυρό κορμό γηγενών. Όχι αδικαιολόγητα, καθώς αυτό το στοιχείο κρύβεται πίσω από τις Ευρωλίγκες που κατέκτησαν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κυριαρχώντας την προηγούμενη 20ετία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δύο παίκτες με αυτή την ποιότητα, που δεν πιάνουν θέση ξένου, δεν μπορεί παρά να πρέπει να τους απασχολήσουν σοβαρά. Συν τοις άλλοις, αμφότεροι έχουν ως βασικό τους αγωνιστικό όπλο ένα στοιχείο που εκλείπει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια από τους Έλληνες παίκτες: είναι και οι δύο εξαιρετικοί σουτέρ, από θέση και από ντρίμπλα. Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, καθώς ο μεν Ντόρσεϊ για φέτος θα εισπράξει περίπου 1,4 εκατ. δολάρια (άρα σχεδόν τα μισά καθαρά), ο δε Μήτρου-Λονγκ έχει πολύ μικρότερες απολαβές.

Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο οι «αιώνιοι» να προσπαθήσουν. Τέτοιες ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα…

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x