Χρήστος Ρομπόλης

Αχ, Κώστα…

Ο τραυματισμός του Σλούκα ήταν η μοναδική πλην όμως μεγάλη «σκιά» σε μια υπέροχη βραδιά με μια εμφάνιση πολλών υποσχέσεων (και κάποιων αμφιβολιών) για την Εθνική.

Το σκηνικό ήταν ονειρεμένο… Όπως θα έπρεπε να είναι όλο το χρόνο αλλά δυστυχώς εκεί επικρατεί ο οπαδισμός. Πάνω από 12.000 θεατές, χιλιάδες μικρά παιδιά, αγνοί φίλοι του αθλήματος, ήρθαν να απολαύσουν από κοντά την Εθνική και να θαυμάσουν αυτό το μπασκετικό αξιοθέατο που λέγεται Γιάννης Αντετοκούνμπο. Κι αποζημιώθηκαν, με πλούσιο θέαμα από μια ομάδα που όταν τρέχει είναι απολαυστική και μοιάζει ασταμάτητη, ενώ παράλληλα μαθαίνει και προσαρμόζει το παιχνίδι της σε χαμηλότερες ταχύτητες. Μία πλην όμως μεγάλη σκιά έμελε να μετριάσει τη χαρά και την προσμονή για τα όσα ακολουθούν: ο τραυματισμός του Κώστα Σλούκα. Γιατί, όταν όλα μοιάζουν ιδανικά έρχεται κάτι δυσάρεστο να σε προσγειώσει ανώμαλα. Όπως και στη ζωή…

Η ανησυχία στο βλέμμα του όταν λαβωμένος πια παρακολουθούσε τις προσπάθειες των υπολοίπων από τον πάγκο έδειχνε πως διαισθανόταν το κακό. Άλλωστε τα είχε ξαναπεράσει, μόλις πριν τρία καλοκαίρια, όταν ήρθε με τραυματισμό από τους τελικούς της Τουρκίας και παρά τον αγώνα που έκανε έχασε τη μάχη με το χρόνο για το Προολυμπιακό Τουρνουά. «Αιμάτωμα και θλάση στη γάμπα», η διάγνωση μετά τη μαγνητική, «δεν θα ταξιδέψει σε πρώτη φάση για την Κίνα», η επεξήγηση από την επίσημη ενημέρωση της ομοσπονδίας. Κοινώς, αμφίβολος για το Παγκόσμιο και ξάφνου η ωραία ατμόσφαιρα μιας προετοιμασίας που κυλούσε απροβλημάτιστα χάλασε από τα κακά μαντάτα. Κάτι σαν deja vu του 2016…

Κάθε απώλεια σε αυτό το τελικό στάδιο είναι σημαντική. Πόσω δε μάλλον όταν πρόκειται για τον έναν εκ των δύο «κολώνων» της ομάδας στην περιφέρεια, τον καλύτερο και συνεπέστερο σουτέρ της από μακρινή και μέση απόσταση, τον δεύτερο καλύτερο δημιουργό της και-για να μην φλυαρούμε-έναν παίκτη της κορυφαίας πεντάδας στην Ευρωλίγκα, που γνωρίζει πώς να καθοδηγεί μια ομάδα μεγάλων στόχων και παίρνει τις σωστές αποφάσεις στο παρκέ.

Το πλάνο για το δοκιμασμένο δίδυμο Καλάθη-Σλούκα ταυτόχρονα στο παρκέ μπαίνει για την ώρα σε αναμονή και το… εναλλακτικό σχέδιο με τρία φόργουορντ στην πεντάδα περνά σε πρώτο πλάνο. Το ηγετικό δίδυμο της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του 2017 «σπάει», τουλάχιστον προσωρινά. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος φαίνεται πως πόνταρε πολύ σε αυτό, ειδικά για τις στιγμές που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν θα βρίσκεται στο παρκέ, ενώ προφανώς ήθελε να «μοντάρει» περισσότερο τον συγχρονισμό των δύο γκαρντ και με τον MVP στο παρκέ, δηλαδή με έναν τρίτο πόλο δημιουργίας και σκορ, που χρειάζεται πολύ την μπάλα στα χέρια.

Το ερωτηματικό της συμμετοχής του Σλούκα μεγαλώνει κι άλλο τον πονοκέφαλο του 24/85 τρίποντα (28,2%) στα τέσσερα πρώτα φιλικά, ενώ ουδείς πρέπει να υποτιμά και την ικανότητα σουτ μέσης απόστασης από ντρίμπλα του άσου της Φενέρ, στοιχείο που λείπει από το οπλοστάσιο της Εθνικής. Γιατί τα χθεσινά 21 επιθετικά ριμπάουντ της Ιταλίας είναι ένα πρόβλημα που λύνεται καθώς υπάρχουν τα εργαλεία (δηλαδή τα κορμιά) να αντιμετωπιστεί, όμως αυτό του μακρινό σουτ, που ήταν ήδη εμφανές, φαντάζει πλέον τεράστιο. Κι αν τα 5/22 πίσω από τα 6,75μ. δεν στοίχισαν απέναντι στην Ιταλία, μπορεί να στοιχίσουν ακριβά απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους, απέναντι στους οποίους θα λογαριαστεί για να υλοποιήσει τα όνειρά της αυτή η ομάδα.

Το μόνο πέραν πάσης αμφιβολίας είναι πως θα το παλέψει… Τόσο ο Σλούκας εξαντλώντας τα περιθώρια για να βρίσκεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο και κάνοντας όσες θεραπείες «χωρά» η μέρα και αντέχει ο οργανισμός του. Όσο και η Εθνική, με ή χωρίς τον πολύτιμο στρατιώτη της, για να φτάσει όσο ψηλά μπορεί.

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x