Χρήστος Ρομπόλης

Η καλύτερη μεταγραφή του Παναθηναϊκού

Αν μια μεταγραφή δεν κρίνεται με βάση την άμεση προσφορά αλλά την προοπτική απόδοσης στο μέλλον, τότε ο Μήτογλου είναι ίσως η καλύτερη φετινή προσθήκη του Παναθηναϊκού. Γράφει ο Χρ. Ρομπόλης.

Πολλοί αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις την προσθήκη του Κωνσταντίνου Μήτογλου στον Παναθηναϊκό. Διερωτώνται πώς η ομάδα που αποδέσμευσε πριν ένα χρόνο τον Κόνιαρη και δεν έχει αξιοποιήσει ως τώρα τον Χαραλαμπόπουλο επένδυσε τόσα χρήματα για έναν παίκτη που είναι μόλις έναν χρόνο μεγαλύτερός τους. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν άδικο να σκέφτονται έτσι, αφού σε μια ομάδα με τόσες απαιτήσεις για άμεσα αποτελέσματα δεν υπάρχει πολύς χώρος και χρόνος για μη έτοιμους παίκτες.

Το νέο απόκτημα των «πράσινων», ωστόσο, δεν πρέπει να κριθεί ως τέτοιο κι ας κόστισε ως «κανονική» μεταγραφή. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο όχι άμεσης, αλλά μεσομακροπρόθεσμης απόδοσης, που μπορεί τώρα να προκαλεί λίγη αίσθηση στον κόσμο αλλά είναι πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια να χαρακτηρίζεται ως κίνηση-«κλειδί».

Στα 21 του ο Μήτογλου είναι ένα «πακέτο» που δεν βρίσκεις εύκολα. Μπόι στα 2,10μ., κορμί που έχει βελτιωθεί πολύ στα τρία του χρόνια στο κολέγιο, εξαιρετικό για το ύψος του μακρινό σουτ, διαρκής πρόοδος στο παιχνίδι με πλάτη και όλα αυτά σε «συσκευασία» Έλληνα με καλό χαρακτήρα, διάθεση για δουλειά κι όχι εμμονή να παίξει στο ΝΒΑ είναι στοιχεία που όταν υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά ΠΡΕΠΕΙ να τα κάνεις δικά σου. Ακόμη κι αν 1,5 και πλέον εκατομμύριο ευρώ μπορεί να φαντάζει παράλογο στα μάτια πολλών για έναν παίκτη που ουσιαστικά ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί σε «επαγγελματικό» επίπεδο…

Ο Παναθηναϊκός πασχίζει εδώ και καιρό να δημιουργήσει έναν αξιόλογο ελληνικό κορμό και χάνοντας τον Αντώνη Φώτση, που αποχώρησε στη δύση της καριέρας του, είχε ανάγκη να ετοιμάσει την επόμενη μέρα. Η περίπτωση Μήτογλου τού έρχεται κουτί, καθώς πρόκειται ίσως για τον επόμενο Έλληνα πάουερ φόργουορντ μετά τον «Μπάτμαν» που μπορεί να σουτάρει με τέτοια συνέπεια από μακριά. Προς Θεού, ο νεαρός διεθνής δεν είναι έτοιμος να γεμίσει τα παπούτσια του Φώτση, δεν διαθέτει ούτε την αθλητικότητα που ακόμη και στα 36 του έχει ο βιονικός βετεράνος που αποχώρησε από τους «πράσινους», ούτε φυσικά τις εμπειρίες και τις παραστάσεις του, αλλά μπορεί να γίνει ακόμη και καλύτερός του. Σε ένα στοιχείο που υπερτερεί, για παράδειγμα, είναι στο να βάζει την μπάλα στο παρκέ και να ποστάρει.

Στο χέρι του Μήτογλου, αλλά και στη διάθεση του Παναθηναϊκού να του δώσει ευκαιρίες σε ένα ρόστερ με υψηλό ανταγωνισμό στις θέσεις «4» και «5» είναι η συγκεκριμένη μεταγραφή να αποδειχτεί λίρα εκατό. Δεν τίθεται αμφιβολία πως οι «πράσινοι» έπραξαν ορθώς να προσελκύσουν τον 21χρονο άσο από το Wake Forest, αλλά τώρα θα πρέπει να στηρίξουν τη μεγάλη τους επένδυση με πράξεις. Ήδη πάντως η ομάδα που είχε απομείνει με μοναδικό διεθνή τον Καλάθη τα προηγούμενα χρόνια διαθέτει πλέον στο ρόστερ της και Παππά, Θ. Αντετοκούνμπο, Όγκαστ, Μήτογλου, Βουγιούκα και από πίσω Μποχωρίδη, Χαραλαμπόπουλο, Λούντζη και Καλαϊτζάκη. Όχι άσχημα…

ΥΓ: Πολλοί άσκησαν κριτική στην επιλογή ενός ακόμη κολεγιόπαιδου από τις ΗΠΑ να αφήσει τις σπουδές του για να παίξει μπάσκετ στην Ελλάδα. Έφτασαν να μιλούν ακόμη και για έκπτωση αξιών ή και προτίμηση χρημάτων από τη μόρφωση. Εύκολη κριτική, θα πούμε εμείς… Όταν οι πιθανότητες να γίνει κάποιος ντραφτ είναι πολύ λίγες, δεν είναι παράλογο να αφήνει το κολέγιο και τις μηδενικές απολαβές του για να ένα επαγγελματικό συμβόλαιο που θα του εξασφαλίσει το μέλλον από πολύ νεαρή ηλικία. Κακά τα ψέματα, ελάχιστοι εξ όσων παίρνουν πτυχίο στις ΗΠΑ (κι όχι μόνο) ασκούν επάγγελμα ανάλογο των σπουδών τους και οι παίκτες του μπάσκετ αφοσιώνονται στην καριέρα τους και συνήθως ούτε μετά την ολοκλήρωσή τους δεν ακολουθούν ό,τι σπούδασαν. Ο Μήτογλου ερχόμενος στον Παναθηναϊκό δεν χάνει στην ουσία τίποτα, αφού και τις σπουδές του μπορεί να ολοκληρώσει μελλοντικά, αλλά και την πόρτα στο ΝΒΑ δεν κλείνει μιας και πλέον οι Αμερικανοί παρακολουθούν όλο και πιο στενά το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x