Χρήστος Ρομπόλης

Η ομάδα-πρότυπο Προμηθέας και η ΑΕΚ που… κάτι θέλει

Ο Προμηθέας κάνει άλματα προόδου καθημερινά, σε όλα τα επίπεδα, και η νίκη επί της ΑΕΚ, που έχει ανάγκη ενίσχυσης, ήταν απλώς η τελευταία απόδειξη. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Υπάρχει ομάδα που λειτουργεί υποδειγματικά σε όλα τα επίπεδα στην Ελλάδα. Και δεν λέγεται Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ, αλλά… Προμηθέας. Η ομάδα της Πάτρας, που μπήκε περίπου από το πουθενά στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια, έχει κατορθώσει να καθιερώνεται στις συνειδήσεις μας ως μια διαρκώς ανερχόμενη δύναμη κι αυτό δεν είναι συμπτωματικό.

Η διοίκηση Λιόλιου επενδύει πρωτίστως στο ίδιο το άθλημα. Οι ακαδημίες του Προμηθέα έχουν εξελιχθεί σε μια από τις κορυφαίες της χώρας, με τις «μικρές» ομάδες του να πρωταγωνιστούν στα πανελλήνια πρωταθλήματα, να ανταγωνίζονται κλαμπ της Ευρωλίγκας σε διεθνές επίπεδο και τους εκκολαπτόμενους παίκτες να στελεχώνουν ήδη τις Παίδες, Εφήβους και Νέους. Οι εγκαταστάσεις της ομάδας, από το «Τόφαλος» μέχρι τα προπονητήρια, παρέχουν ανέσεις που σπανίζουν και στην Ευρώπη. Και απόρροια όλων αυτών είναι η δημιουργία ενός μπασκετικού κοινού, που απολαμβάνει τα απογεύματα που του προσφέρουν οι πορτοκαλί μέσα σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα, που ξέρει να ανταμείβει με χειροκρότημα τον αντίπαλο και να στηρίζει τον γηπεδούχο χωρίς να προσθέτει αχρείαστα βαρίδια.

Η δε πρώτη ομάδα είναι άρτια στελεχωμένη, με εξαιρετικό ελληνικό κορμό, σωστά επιλεγμένους ξένους και έναν προπονητή που δικαιολογημένα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη κλείνοντας τα αυτιά σε όσους «ειδήμονες» τον είχαν απορρίψει λόγω… physique. Κι όλα αυτά χωρίς οικονομικές υπερβολές που αργά ή γρήγορα στοιχίζουν. Όσα είδαμε όχι μόνο στη χθεσινή νίκη επί της ΑΕΚ, αλλά και πέρσι, όπως και ήδη στο φετινό 3/3 στο Basketball Champions League, είναι αποτέλεσμα σωστής δουλειάς. Με Γκίκα, Τσαϊρέλη, Κασελάκη, Κατσίβελη και Σαλούστρο, ο Προμηθέας διαθέτει μια πεντάδα Ελλήνων (και διεθνών παρακαλώ) στην καλύτερη μπασκετική ηλικία τους, δίχως αβάσιμα όνειρα για μεγαλεία αλλά πλήρως συνειδητοποιημένους πως μπορούν να μεγαλουργήσουν μέσω ενός εξαιρετικού συνόλου. Οι ξένοι της ομάδας είναι ένας κι ένας, κανείς δεν «κλέβει» στην άμυνα, μήτε βάζει τους αριθμούς του πάνω από το κοινό συμφέρον. Η εικόνα ειδικά των τελευταίων δεκαπέντε λεπτών στη χθεσινή νίκη επί της ΑΕΚ ήταν πραγματικά εντυπωσιακή: άριστες αποστάσεις, γρήγορη κυκλοφορία και σωστές επιλογές συνέθεταν το επιθετικό σκηνικό, ενώ στην άμυνα η πίεση στην μπάλα ήταν ανηλεής, οι περιστροφές και οι αλληλοκαλύψεις γρήγορες, ενώ ενέργεια και πάθος περίσσευαν. Πραγματικά άξιοι συγχαρητηρίων ο κόουτς Γιατράς και οι συνεργάτες του (όπως ο Γιάννης Ελευθεριάδης που είναι και στο τιμ της Εθνικής).

Όσον αφορά στην ΑΕΚ, η εικόνα της σίγουρα είναι βελτιωμένη σε σχέση με τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν, αλλά ακόμη θέλει δουλειά και πιθανότατα ενίσχυση. Το κενό στους ψηλούς είναι πασιφανές. Καλό το small ball και η πίεση, αλλά χρειάζεται και κανένα ριμπάουντ… Η κατάρρευση χθες επήλθε όταν φορτώθηκε με τέταρτο φάουλ ο Χάντερ. Ο Αμερικανός σέντερ είναι ο μοναδικός αξιόπιστος για το «5» στο ρόστερ, αλλά και σταθερά επιρρεπής σε αχρείαστα φάουλ που τον εξουδετερώνουν για μεγάλα κομμάτια των αγώνων. Από την άλλη, ο Ρόμπερσον παρότι εμφανίζει πρόοδο δεν έχει πείσει πως μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στη front line, καθώς χθες εκτέθηκε από τους αντιπάλους του. Ο δε Καββαδάς με τόσους τραυματισμούς και το χρόνο που χρειάζεται για να επανέλθει και να βρει ρυθμό ένα κορμί σαν το δικό του δεν αποτελεί μια σταθερά κάτω από τα καλάθια. Προσθέστε σε αυτή την ένδεια λύσεων και το γεγονός ότι στο «4» υπάρχει ο εξαιρετικός αλλά… stretch Σάκοτα και ο κατά συνθήκη πάουερ φόργουορντ Ματσιούλις και το πρόβλημα στη ρακέτα μεγεθύνεται.

Ο Λούκα Μπάνκι φαίνεται πως έχει δουλέψει την ομάδα, η επάνοδος του Σαντ-Ρόος που ακόμη δεν είναι στο 100% έχει φέρει ισορροπία και καλύτερη περιφερειακή άμυνα, αλλά χρειάζεται ακόμη χρόνος. Ασφαλώς κριτήριο προόδου είναι τα προσεχή ματς και ειδικά ο προημιτελικός Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στο Παλατάκι το Σάββατο. Μπορεί να αποτελεί και ματς-ορόσημο για τη νέα ΑΕΚ…

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x