Χρήστος Ρομπόλης

Η… ταλαίπωρη ΑΕΚ βρίσκει τον δρόμο της

Μπορεί η αποστολή της ΑΕΚ να ταλαιπωρήθηκε για να φτάσει και να φύγει από το Πο, αλλά είναι πασιφανές πως η ομάδα έχει βρει ταυτότητα και τον δρόμο της.

Η υπομονή είναι μια αρετή που λείπει από τους Έλληνες, αλλά στην περίπτωση της ΑΕΚ και του Μάκη Αγγελόπουλου φαίνεται πως επιβραβεύεται. Η διοίκηση της ΚΑΕ «κώφευσε» στις… κραυγές που απαιτούσαν το κεφάλι του Ηλία Παπαθεοδώρου μετά το κάκιστο ξεκίνημα στην Basket League, ωστόσο η πίστη στον προπονητή και το πρότζεκτ του δικαιώνεται. Και παρότι ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς και ασφαλώς υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης, είναι πασιφανές πλέον πως η ΑΕΚ είναι μια ομάδα δουλεμένη, που αποκτά ταυτότητα, αυτοματισμούς και πιθανώς με κάποιες ενισχύσεις μπορεί να απογειωθεί…

Η αφετηρία της αναγέννησης που συντελείται από το Νοέμβριο και μετά και που είχε «στάση» ουσιαστικά μόνο σε ένα καταστροφικό δεκάλεπτο απέναντι στην Ράστα Βέχτα είναι η άμυνα. Οι «κιτρινόμαυροι», που μετρούν 11 νίκες στα 12 τελευταία ματς, είχαν παθητικό 81,28 πόντους ανά αγώνα στα επτά πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Έκτοτε έχουν ρίξει την παραγωγή των αντιπάλων τους στους 64,58 πόντους ανά αγώνα. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο και αποτελεί παράσημο για την δουλειά που γίνεται στην ομάδα, δεδομένου ότι το ρόστερ δεν βρίθει ούτε από αθλητικούς παίκτες, ούτε από «εξολοθρευτές», πλην εξαιρέσεων. Μπορεί πρωτεργάτες σε αυτό το κομμάτι να είναι ο MVP της ομάδας, Σαντ-Ρόος, ο μονίμως αδικημένος από την στατιστική Σλότερ και ο απαραίτητος Ματσιούλις, αλλά το τεχνικό τιμ έχει κατορθώσει μέσω ομαδικής δουλειάς να «κρύψει» παίκτες όπως ο Λάνγκφορντ, τα κοντά γκαρντ ή τους όχι γοργοπόδαρους ψηλούς. Η πίεση στην μπάλα και οι καλές περιστροφές επιτρέπουν στην ΑΕΚ να κρατά τους αντιπάλους της κάτω από τους 70 πόντους στα δέκα από τα δώδεκα τελευταία ματς κι αυτό αποτελεί το πρώτο θεμέλιο για τις νίκες.

Επιθετικά η ΑΕΚ στηρίζεται πολύ στον Λάνγκφορντ, αλλά πλέον όχι μέχρι… θανάτου. Στα τελευταία παιχνίδια ειδικά η «Ένωση» δεν εξαρτάται υπερβολικά από την μέρα του σπουδαίου της σκόρερ και το βάρος στις πλάτες του θα μειωθεί όσο ανεβαίνουν παίκτες όπως οι Ρέι, Ματσιούλις και Χρυσικόπουλος. Το πρόβλημα που υπήρχε στην αρχή της σεζόν στην δημιουργία δείχνει να ελαττώνεται, η παραγωγή ασίστ και σκορ από ομαδικό παιχνίδι έχει αυξηθεί και η ΑΕΚ με καλές αποστάσεις, γρήγορη κυκλοφορία, σωστό διάβασμα και εκτελέσεις με καλές προϋποθέσεις δεν χρειάζεται πλέον να καταφεύγει πάντα στο ατομικό ταλέντο του Λάνγκφορντ.

Ασφαλώς υπάρχουν ακόμη ζητήματα… Ο Μάριο Τσάλμερς έκανε χθες στο Πο την καλύτερη εμφάνισή του, προοδεύει και ουδείς έχει παράπονο από τον επαγγελματισμό του και την διάθεσή του να… θυμίσει κάτι από τον συνοδοιπόρο του Λεμπρόν, του Γουέιντ και του Μπος στους πρωταθλητές Χιτ, αλλά ακόμη δεν έχει πείσει απόλυτα πως είναι αυτό που χρειάζεται η ΑΕΚ στην θέση του πλέι μέικερ. Ο δε Στέφαν Γιάνκοβιτς παρά τη αναμφισβήτητη ποιότητά του δείχνει να μην έχει προσαρμοστεί στο βαθμό που απαιτείται για να προσφέρει με συνέπεια, ενώ τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά (και οι αδυναμίες) είναι παρόμοια με του Λίνου Χρυσικόπουλου και ίσως η ομάδα να είχε μεγαλύτερη ανάγκη έναν πιο αθλητικό παίκτη που να μπορεί να καλύπτει και το «5». Ασφαλώς αν δεν μπορεί να βρεθεί πλέι μέικερ ή ψηλός που δεδομένα θα αναβαθμίσουν την ομάδα, είναι προτιμότερο η ΑΕΚ να πορευτεί με το υπάρχον ρόστερ και όχι να προβεί σε μπαλώματα. Η επάνοδος του Βλάντο Γιάνκοβιτς, που σε μόλις… ενάμιση ματς πρόλαβε να δείξει πως μπορεί να προσφέρει, σίγουρα θα αποτελέσει μια ακόμη εξαιρετική λύση.

Οι μεγαλύτερες «εξετάσεις» είναι μπροστά για την ΑΕΚ. Το ματς της επόμενης Τετάρτης με την Χάποελ Ιερουσαλήμ μπορεί ακόμη και να καθορίσει τη συνέχεια της ευρωπαϊκής της πορείας, καθώς το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας μπορεί να γίνει ένα τεράστιο όπλο στο δρόμο προς το Final Four. Και ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι ο κόσμος της ομάδας θα συνεχίσει να απέχει από το ΟΑΚΑ όταν έρθει η ώρα για τα playoffs. Ομοίως και το Κύπελλο, με την προοπτική επιστροφής στον τελικό ορθάνοιχτη και διεκδίκησης του τίτλου απέναντι σε Προμηθέα ή Περιστέρι στο Ηράκλειο. προσφέρει ένα ακόμη κίνητρο και μια δίοδο προς την επιτυχία. Η διπλή αυτή πρόκληση θα κρίνει και τη σεζόν για την ΑΕΚ, γιατί-κακά τα ψέματα-οι τίτλοι μένουν και το καλό μπάσκετ ή η αγωνιστική πρόοδος εύκολα ξεχνιούνται. Η ρεαλιστική βλέψη για το εγχώριο πρωτάθλημα δεν μπορεί να ξεπερνά κάτι περισσότερο από τη συμμετοχή στους τελικούς και μια αξιοπρεπή παρουσία απέναντι στον Παναθηναϊκό. Όμως η σεζόν για την «Ένωση» κρίνεται πολύ νωρίτερα…

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x