Χρήστος Ρομπόλης

Καλάθης, ο… απινιδωτής

Ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να έχει σφυγμό λόγω Καλάθη, αλλά και το ορθολογικό κοουτσάρισμα του Ρικ Πιτίνο. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Τα λάθη που έγιναν και έφεραν τον Παναθηναϊκό σε αυτή τη θέση στο τελευταίο τρίτο της κανονικής περιόδου δεν σβήνονται με μια εξαιρετική εμφάνιση. Όμως οι «πράσινοι» οφείλουν, στην ιστορία και τον κόσμο τους, να εξαντλήσουν την παραμικρή πιθανότητα να βρουν μια χαραμάδα για τα play offs. Κι αυτό έκαναν απέναντι στην Εφές.

Απέναντι σε μια ανώτερη ομάδα, που όμως παρουσιάστηκε πολύ περισσότερο… μπλαζέ από ό,τι θα επέτρεπαν τα λιγοστά «γαλόνια» της στην Ευρωλίγκα, ίσως και λόγω της χθεσινής ήττας του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός μασούσε σίδερα. Αυτό, ωστόσο, δεν αρκεί. Είναι λάθος και άδικο να αποδοθεί η ως τώρα απογοητευτική πορεία της ομάδας σε έλλειψη διάθεσης ή πάθους. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε την Εφές κι έμεινε ζωντανός επειδή έπαιξε μπάσκετ και κέρδισε μια πιο ταλαντούχα, πολύ καλύτερα δομημένη και σαφώς πιο φορμαρισμένη ομάδα όχι καταστρέφοντας το δικό της παιχνίδι, αλλά επειδή απέδωσε εκείνος το δικό του καλύτερα.

Ο Νικ Καλάθης λειτούργησε ως… απινιδωτής. Τη στιγμή που το monitor της καρδιακής λειτουργίας έτεινε σε ευθεία γραμμή κι απέμενε μόνο η αναγγελία της ώρας θανάτου των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών του Παναθηναϊκού για φέτος, ο ηγέτης της ομάδας φώναξε... clear, ανέλαβε να κάνει ηλεκτροσόκ που έφερε σφυγμό και ελπίζει, έστω και ακόμη αμυδρά, πως ο βαριά ασθενής θα ανανήψει από την ημικωματώδη κατάστασή του. Ένας αριθμός αρκεί για να αποδείξει πόσο (κι αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι) εξαρτημένος είναι ο Παναθηναϊκός από τη μέρα του αρχηγού του: Στο διάστημα που ήταν στο παρκέ η ομάδα του πέτυχε 78 πόντους και οι 46 ήταν δικοί του, από τους 20 πόντους και τις 13 ασίστ του. Προσθέστε στην προσφορά του και την κατά κράτος νίκη, σε άμυνα κι επίθεση, επί του καλύτερου γκαρντ της φετινής Ευρωλίγκας, Βασίλιε Μίσιτς. Μόνο όταν ο Ρικ Πιτίνο λανθασμένα τον κράτησε στο παρκέ για πολλή ώρα στο τρίτο δεκάλεπτο θολώνοντας την κρίση και τις επιλογές του ο Καλάθης δεν ήταν ωφέλιμος. Όταν όμως επέστρεψε μετά από λιγοστές ανάσες, ανέλαβε να «καθαρίσει» στην τέταρτη περίοδο.

Ασφαλώς και ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό, ο Νικ δεν ήταν μόνος. Ο Σον Κιλπάτρικ βγήκε μπροστά, αν και θα πρέπει να αναλάβει ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες βάσει της ποιότητάς του. Ο Ντεσόν Τόμας αποδείχτηκε πολύτιμος επιθετικά, έστω και με διαφορετικό τρόπο από ό,τι είχε… διαφημιστεί και πρόδιδε το βιογραφικό του ως σουτέρ πριν έρθει στην Ελλάδα. Ο Τζέιμς Γκιστ θύμισε τον παλιό καλό του εαυτό βγάζοντας ενέργεια μέχρι και το 40’, ίσως και ενεργοποιημένος επειδή κολλητός του, Στεφάν Λάσμε, αποπέμφθηκε και ο Άντριαν Πέιν ήταν στο κρεβάτι του πόνου. Κι ο Ιωάννης Παπαπέτρου δίχως να επαναλάβει τις προηγούμενες παραγωγικές επιθετικά εμφανίσεις στο ΟΑΚΑ ήταν χρησιμότατος για τη λειτουργία στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε την Εφές επειδή έπαιξε ορθολογικά, με σωστές επιλογές και αξιοπρεπή ποσοστά στην επίθεση, αλλά και επειδή πίεσε σωστά στην άμυνα (αν και δεν έλειψαν κάποιες δυσλειτουργίες) κατεβάζοντας την αντίπαλο 10 πόντους από το μέσο όρο παραγωγής της.

Τα… ιδιαίτερα του Ρικ Πιτίνο στο σουτ είναι αδύνατο να επιφέρουν εντυπωσιακή βελτίωση στα ποσοστά των τριπόντων, αλλά η διδασκαλία των βασικών σε μια ομάδα με παίκτες που έχουν αρκετές ελλείψεις σε αυτά φέρνει κάποια αποτελέσματα. Έστω κι αν είναι παράδοξο να διδάσκεται η προπαίδεια λίγο πριν τις Πανελλήνιες…

Ασφαλώς ο δρόμος προς την οκτάδα είναι ακόμη πολύ μακρύς και δύσβατος. Ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να θέλει επτά νίκες στα εναπομείναντα εννιά ματς για να είναι στα play offs. Κι όταν τα δύο από αυτά είναι εκτός έδρας με τη Φενέρμπαχτσε (την επόμενη Παρασκευή) και την ΤΣΣΚΑ, αντιλαμβάνεται κανείς το βαθμό δυσκολίας της αποστολής. Όμως όσο ακόμη υπάρχουν ζωτικά σημεία, είναι υποχρεωμένος να παλέψει για να βγει από το λάκκο που ο ίδιος έσκαψε στον εαυτό του.

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x