Χρήστος Ρομπόλης

Ξαναβρήκε αυτοπεποίθηση και κέφι με… Πιτινιές ο Παναθηναϊκός

Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν ο Παναθηναϊκός μπορεί δίχως αλλαγές να λύσει τα προβλήματα.Όμως στο ντεμπούτο του Πιτίνο έδειξε να βρίσκει αυτοπεποίθηση και κέφι που είχε χάσει καιρό.Γράφει ο Χρ.Ρομπόλης.

Θαυματοποιοί δεν υπάρχουν, αλλά η μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού στο ντεμπούτο του Ρικ Πιτίνο ήταν τόσο εντυπωσιακή που άγγιξε τα όρια του θαύματος. Η ομάδα που έμοιαζε να παίζει θαρρείς και είχε… ερωτική απογοήτευση συμπαρασύροντας και το κοινό της σε μια κατάσταση απάθειας, όχι απλώς έδειξε πως έχει σφυγμό, αλλά αυτός τρύπησε τα τύμπανα.

Ο διάδοχος του Τσάβι Πασκουάλ αν και παράδοξο για τις σκάρτες τρεις μέρες που βρίσκεται στην Αθήνα και σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που ήξερε μέχρι τα 66 του, έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά. Απέφυγε τους ριζοσπαστικούς νεωτερισμούς, αλλά δεν δίστασε να δοκιμάσει και κάποια νέα πράγματα, φάνηκε πως γνωρίζει άριστα αρετές και αδυναμίες του υλικού του και πρωτίστως έφτιαξε την ψυχολογία των παικτών του.

Για πρώτη φορά τη φετινή περίοδο ο Παναθηναϊκός ξεχείλιζε αυτοπεποίθηση, έπαιζε χωρίς δεύτερες σκέψεις, με περίσσιο πάθος και βρήκε το χαμένο (θαρρείς από τον πρώτο αγώνα play offs με τη Ρεάλ) κέφι του μεταφέροντας τη φλόγα και στην κερκίδα που έψαχνε μάταια καιρό μια αφορμή να πάρει φωτιά και τις βρήκε μαζεμένες σε μια βραδιά.

Ο… παλιός Παναθηναϊκός στο 19-26 θα είχε «σκορπίσει», θα έπαιζε με την ψυχολογία στο ναδίρ και θα έχανε με κάτω τα χέρια. Η ανανεωμένη βερσιόν του καθοδηγούμενη από έναν διαστημικό Καλάθη, με τον Παπαπέτρου που έλειψε περισσότερο από όσο… επισημάνθηκε, τον αθόρυβα όλο και πιο κομβικό Μήτογλου και τον ξανανιωμένο Λάσμε απάντησε με το καταιγιστικό 36-18 της δεύτερης περιόδου κι ακόμη κι όταν στη συνέχεια η ΤΣΣΚΑ πλησίασε σε απόσταση βολής είχε την ψυχραιμία και τις απαντήσεις.

Η εύκολη ανάγνωση είναι πως ο Παναθηναϊκός κέρδισε την ΤΣΣΚΑ στο δικό της παιχνίδι, βάζοντας 96 πόντους (ενώ είχε μόλις άλλα τέσσερα ματς με 80+ πόντους φέτος στην Ευρωλίγκα) και ξεπερνώντας την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης. Η μόνη ομάδα που εκτελούσε κάτω από το 30% πίσω από τα 6,75μ. είχε 10/21 τρίποντα παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αναλογία ασίστ/λαθών (20/7). Πιθανότατα όμως τέτοιες βραδιές ευστοχίας θα είναι συχνότερα η εξαίρεση παρά ο κανόνας.

Αυτό που δεδομένα δείχνει να αλλάζει με τον Ρικ Πιτίνο στον πάγκο, επιβεβαιώνοντας και τη φήμη του ως κορυφαίου αμυντικού προπονητή, είναι η συμπεριφορά στα μετόπισθεν. Ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε να περιορίσει τη δημιουργία και την παραγωγή της, πήρε 16 πόντους από τα λάθη στην οποία την υποχρέωσε και έκανε ρεκόρ φάουλ (33) κάτι που μαρτυρά το πάθος και τη διάθεση παρά τον κίνδυνο φθοράς. Αν δεν υπήρχαν τα χαμένα ριμπάουντ (που πρόσφεραν 19 πόντους από δεύτερες επιθέσεις) και η ατομική κλάση παικτών όπως ο Κλάιμπερν, η νίκη του θα ήταν ακόμη πιο εμφατική.

Αν και δυόμισι προπονήσεις είναι ελάχιστες για να περάσει κανείς νέα πράγματα, είδαμε αρκετές… Πιτινιές. Ο Παναθηναϊκός έστηνε διαρκώς παγίδες με δύο και τρεις παίκτες πάνω στα εξαιρετικά γκαρντ της ΤΣΣΚΑ, εφάρμοσε (όχι με επιτυχία αλλά ο χρόνος δουλεύει υπέρ του) κατά περιπτώσεις πρέσινγκ σε όλο το γήπεδο, έπαιξε με πολλές αλλαγές και περιστροφές και εφάρμοσε σχήματα που είχαμε δει ελάχιστα ως καθόλου επί Πασκουάλ. Από το δίδυμο Καλάθη-Λεκαβίτσιους, μέχρι τη συνύπαρξη Μήτογλου, Παπαπέτρου και Αντετοκούνμπο στην ίδια πεντάδα.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν ο Παναθηναϊκός μπορεί επί Πιτίνο να βελτιωθεί τόσο πολύ ώστε να διεκδικήσει πράγματα στη φετινή Ευρωλίγκα. Όσο σπουδαίο βιογραφικό κι αν έχει ο νέος προπονητής, δεν πρόκειται να κάνει τον απίθανο Καλάθη σουτέρ, τον Λεκαβίτσιους ψηλότερο, τον Θανάση… Γιάννη και τον Λάσμε ξανά 25-30 ετών. Όμως μπορεί με κάποιες τακτικές παρεμβάσεις και πιθανώς διορθωτικές προσθήκες σε συνδυασμό με τον άνεμο αλλαγής και την αυτοπεποίθηση που δίνει στους παίκτες να μετατρέψει σε μια όπως πήγαινε χαμένη ευρωπαϊκή χρονιά σε μια σεζόν με κάποιες προσδοκίες. Είπαμε όμως, ο Παναθηναϊκός θα κριθεί στο εξής από τη συνέπειά του σε βραδιές σαν αυτή απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, όχι μόνο στο ΟΑΚΑ, αλλά κυρίως μακριά από αυτό. Με πρώτο τεστ αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό σε μια εβδομάδα.

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x