Χρήστος Ρομπόλης

Λιγότερη κουβέντα, περισσότερο μπάσκετ

Οι «αιώνιοι» μοιάζουν να έχουν αναλωθεί στη μεταξύ τους κόντρα αντί να σκύψουν πάνω από τα εμφανή αγωνιστικά τους προβλήματα. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Κάτι ήξερε ο Έλβις όταν πριν μισό αιώνα τραγουδούσε «Little less conversation and little more action». Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μοιάζουν να ασχολούνται, ειδικά το τελευταίο διάστημα, πολύ περισσότερο με τα… γύρω-γύρω παρά με το πραγματικό μπάσκετ. Κι ενώ η μεταξύ τους κόντρα είναι αυτή που τους γιγάντωσε στο παρελθόν, οδηγώντας τους να γίνουν καλύτεροι, πλέον τείνει να τους αποπροσανατολίσει πλήρως από την ουσία και τους αφήνει πληγωμένους απέναντι στον «εξωτερικό» ανταγωνισμό.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Χίμκι, αλλά μάλλον δεν περίμενε κανείς το συγκεκριμένο παιχνίδι για να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα. Άλλωστε οι «πράσινοι» ακόμη και στις χειρότερες περιόδους τους είχαν πάντα τον τρόπο να κερδίζουν ομάδες τέτοιου επιπέδου στο ΟΑΚΑ. Και για να σώσουν την ευρωπαϊκή τους σεζόν θα χρειαστεί να τα καταφέρουν και μακριά από το σπίτι τους, αρχικά στα ματς με Γκραν Κανάρια και Νταρουσάφακα που έπονται πριν το τρίτο σερί με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα. Ο φετινός Παναθηναϊκός (αλλά και ο περσινός, ο προπέρσινος και πάει λέγοντας) δεν έχει πείσει πως αυτά τα θεωρητικά λιγότερο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια τα έχει του χεριού του. Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα εντός. Απέναντι στη Χίμκι έδειξε για πολλοστή φορά πόσο αποτελεσματικός ως ελκυστικός μπορεί να είναι όταν λειτουργεί σωστά στην επίθεση, αλλά ταυτόχρονα και πόσο ασταθής είναι. Η ομάδα που έβαλε 65 στο ημίχρονο με εξωπραγματικά ποσοστά άρχισε να σκοράρει με το σταγονόμετρο στο δεύτερο μέρος και χρειάστηκε να θυμηθεί να παίξει κάποιες άμυνες για να μην καρδιοχτυπήσει περισσότερο. Ο Ρικ Πιτίνο συνεχίζει να περιορίζει το rotation εις βάρος όσων τραβάνε εδώ και καιρό κουπί με πρώτο τον Καλάθη, ο… Λουκ Σκαϊγουόκερ που αποθέωνε τις πρώτες του μέρες στην Αθήνα παίζει πλέον μόνο όταν σώνεται το οξυγόνο του αρχηγού, ενώ τα τέσσερα 5άρια (που μαζί με τον Λάσμε από το καλοκαίρι πρέπει να έχουν κοστίσει πάνω από 2-2,5 εκατ. ευρώ) συνεχίζουν να προσφέρουν ελάχιστα.

Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, μετρά περίπου ένα δίμηνο παρατεταμένης αγωνιστικής κάμψης στην περίοδο που κατά τις εξαγγελίες του προπονητή του θα ήταν σε τοπ φόρμα. Από τη νίκη επί του Παναθηναϊκού και μετά η κάμψη είναι συνεχής, δίχως να υπάρχουν επαρκείς δικαιολογίες, ο Ντέιβιντ Μπλατ δείχνει να ζορίζεται στη διαχείριση του ρόστερ του δημιουργώντας με τις επιλογές του περισσότερα προβλήματα από όσα θα πρέπει να λύνει στον ούτως ή άλλως λανθασμένο σε αρκετά κομμάτια καλοκαιρινό σχεδιασμό και το πουλάκι για την τέταρτη ή πέμπτη θέση έχει πετάξει για τα καλά. Οι «ερυθρόλευκοι» που θα έπρεπε να έχουν κλειστεί στο καβούκι τους για να λύσουν τις εμφανέστατες αδυναμίες τους, μοιάζουν σαν οργανισμός να έχουν αποπροσανατολιστεί από ζητήματα όπως τη διαρροή της συνομιλίας του Πρίντεζη και τον άγνωστο (;) δράστη, καθώς και την αποχώρησή τους από τον ημιτελικό Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό, τη διαχρονική κόντρα με την ΕΟΚ και τις φήμες για Αδριατική Λίγκα. Οι δε «πράσινοι» έκαναν… σκοπό ζωής τη νίκη στον ημιτελικό Κυπέλλου, θαρρείς και αυτό θα έλυνε δια μαγείας όλα τα λάθη που έχουν γίνει από το καλοκαίρι, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν-άνευ αιωνίου αντιπάλου αν τελικά ο Ολυμπιακός αποσυρθεί-τη μόνιμη δίοδό τους στις διαδοχικές σεζόν που απουσιάζουν από Final Four και φέτος φτάνουν τις εννιά.

Άλλες ομάδες που δεν έχουν τέτοιους αντιπερισπασμούς εσωτερικής κατανάλωσης, πέρα από το εδώ και χρόνια οικονομικό πλεονέκτημα που έχουν έναντι των δικών μας ομάδων, επενδύουν εκτός από πολύ περισσότερα χρήματα και όλο το χρόνο και τη φαιά τους ουσία στη βελτίωσή τους και μοιραία… απομακρύνονται από τους «αιώνιους». Στην προσπάθεια του ενός να εξοντώσει κι όχι να νικήσει αμιγώς αγωνιστικά τον άλλο, θα έπρεπε αμφότεροι να σκέφτονται ότι οι πληγές που αφήνουν ο ένας στο κορμί του άλλου είναι βούτυρο στο ψωμί των «οχτρών» από το εξωτερικό. Άλλο που δεν θέλουν αυτοί να βρουν λαβωμένες, ζαλισμένες και αποπροσανατολισμένες τις ομάδες που όχι δα πριν πολλά χρόνια δυνάστευαν την Ευρώπη με τον μεταξύ τους ανταγωνισμό να τους ωθεί αμφότερους ψηλά κι όχι όπως τώρα όλο και πιο χαμηλά…

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x