Χρήστος Ρομπόλης

Ντάξει, τελείωσε η πλάκα με Καλάθη;

Χαρακτηρίστηκε… Στεφάνης, ανάξιος διάδοχος του Διαμαντίδη, δυσανάλογα πληρωμένος για την προσφορά του και άλλα πολλά. Ο Νικ Καλάθης απαντά στο γήπεδο, με τους αριθμούς του. Γράφει ο Χρ. Ρομπόλης.

Ο Νικ Καλάθης κλήθηκε να επωμιστεί ένα τεράστιο βάρος στην αρχή της χρονιάς. Ξάφνου από… Ρόμπιν βρέθηκε στο ρόλο του Μπάτμαν και αναγκάστηκε να βγει βίαια από τη σκιά του Διαμαντίδη, με κίνδυνο να «τυφλωθεί». Και σαν διάδοχος ενός πραγματικά σπουδαίου τέθηκε αυτομάτως, συνειδητά ή όχι, στη σίγουρα άδικη σύγκριση με τον προκάτοχό του. Συνήθως ο πρώτος διάδοχος ενός «μεγάλου» ανδρός είναι καταδικασμένος να αποτύχει και να γονατίσει στο βάρος των προσδοκιών. Τα παραδείγματα στον αθλητισμό… αμέτρητα, από τους επίδοξους νέους Μαραντόνα και Τζόρνταν, μέχρι τους διαδόχους του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ή φέρνοντάς το σε πιο «παναθηναϊκά» δεδομένα στον επόμενο προπονητή μετά τη χρυσή εποχή του Ομπράντοβιτς.

Ο Καλάθης άκουσε πάρα πολλά. Μεταβαπτίστηκε «Στεφάνης» λόγω της (μοναδικής τρανταχτής) αδυναμίας του στο σουτ, χαρακτηρίστηκε ανάξιος να ηγηθεί του Παναθηναϊκού και ανίκανος να μπει καν στα παπούτσια του Διαμαντίδη. Κατηγορήθηκε ακόμη και για το συμβόλαιό του κρινόμενος όχι βάσει της απόδοσής του, αλλά των μηδενικών στις επιταγές της ΚΑΕ. Ο ίδιος λύγισε, αλλά δεν έσπασε. Απεναντίας, ατσαλώθηκε και βγάζοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του τόσο ισχυρή προσωπικότητα απαντά μέσα στο γήπεδο, με τη μεγαλειώδη του εμφάνιση απέναντι στη Φενέρμπαχτσε να αποτελεί την τελευταία από τις ήδη πολλές φέτος μεγάλες παραστάσεις του.

Θέλετε να μιλήσουμε με αριθμούς; Ο Νικ είναι στην Ευρωλίγκα με διαφορά πρώτος σε αναλογία ασίστ/λαθών (84/12, ήτοι 442,11%), δεύτερος σε τελικές πάσες με μόλις 7 κάνοντας μόλις 1,6 λάθη ανά αγώνα, δεύτερος στα κλεψίματα με 1,67, δωδέκατος σκόρερ με 13,3, 16ος ριμπάουντερ με 5,4 (πρώτος μεταξύ των γκαρντ), έβδομος σε αξιολόγηση με 18,9 και όλα αυτά σε 31:40 λεπτά, που τον φέρνουν τρίτο σε λεπτά συμμετοχής και χωρίς αντάξιο αντικαταστάτη να του προσφέρει ανάσες από τον πάγκο. Στον Παναθηναϊκό, δε, είναι πρώτος σε πόντους, ασίστ, κλεψίματα, λεπτά συμμετοχής και δεύτερος ριμπάουντερ.

Οι ελάχιστοι εναπομείναντες επικριτές του έχουν απομείνει με δύο επιχειρήματα, αλλά κι αυτά είναι αίολα: για τα ποσοστά του στα τρίποντα και τις απολαβές του. Σύμφωνοι, ο Νικ σουτάρει με 29,2% και το ποσοστό του δεν είναι ικανοποιητικό, αλλά βρείτε μου εσείς γκαρντ να κάνει ΟΛΑ αυτά που κάνει ο συγκεκριμένος κι ας είναι άστοχος. Να είστε σίγουροι πως αν ο Καλάθης είχε και καλό (όχι τέλειο) σουτ, θα έπαιζε στο ΝΒΑ και δεν θα περνούσε ποτέ από τα μέρη μας. Άλλωστε, ο Πασκουάλ έχει ειδίκευση στην αξιοποίηση γκαρντ που δεν σουτάρουν καλά (Ρούμπιο, Σάδα, Σατοράνσκι κλπ.). Και, σύμφωνοι (Vol. 2), ο Καλάθης εισπράττει 2 εκατ. που φαντάζουν πολλά αυτές τις εποχές, αλλά βρείτε μου εσείς γκαρντ που να κάνει τόσες δουλειές σε άμυνα κι επίθεση, να έχει τέτοια νούμερα και ταυτόχρονα να είναι 27 ετών και Έλληνας και τα λέμε…

Ώρα, λοιπόν, να τελειώνει η πλάκα με τον Καλάθη. Δεν ξέρει κανείς αν είναι ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης, δεν επιδίωξε ούτε ο ίδιος να το παίξει… Διαμαντίδης, αλλά αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση είναι η πολυτιμότητά του για αυτόν τον Παναθηναϊκό. Κι ελπίζουμε να μη χρειαστεί να λείψει ή να φύγει (για οποιονδήποτε λόγο), προκειμένου να διαπιστώσουν πολλοί πόσο σημαντικός ήταν αυτός που θα έχουν χάσει.

ΥΓ1: Ο Παναθηναϊκός είναι στο σωστό δρόμο. Η διαφοροποίησή του από μια ομάδα που θα μπει στα play offs και θα το παλέψει από μια ομάδα που πιθανώς να έχει πλεονέκτημα έδρας διεκδικώντας με αξιώσεις παρουσία στο Final Four μπορεί να έρθει μόνο με κάποιες μεγάλες νίκες μακριά από το ΟΑΚΑ.

ΥΓ2: Η φημολογία περί απόκτησης ψηλού υπάρχει, αλλά δεν επιβεβαιώνεται. Πάντως με Τζεντίλε και νέο σέντερ οι ξένοι θα ανέλθουν στους οκτώ και ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί να κάνει προσαρμογές και επανεκκινήσεις για πολλοστή φορά μέσα στη σεζόν (τραυματισμός Τζέιμς, αποχώρηση Πεδουλάκη, έλευση Πασκουάλ, επιστροφή Τζέιμς, απώλεια Γκιστ, προσθήκη Γκέιμπριελ κλπ.), με όσους κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

ΥΓ3: Ο Νίκος Παππάς έχει υποχωρήσει στο rotation. Στο χέρι του, κυρίως στο μυαλό του, είναι να πείσει τον προπονητή του πως δικαιούται χρόνο στο παρκέ. Ο Τσάβι Πασκουάλ είναι δίκαιος προπονητής και δεν κρατά… μανιάτικα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x