Χρήστος Ρομπόλης

Ο «κρυφός» MVP των δύο τίτλων είναι… ταμάμ για τη φετινή ΑΕΚ

Ο Ντελρόι Τζέιμς επιστρέφει στην ΑΕΚ, ο κρυφός MVP του 2018 είναι το καλύτερο δώρο για το 2019 και η προσθήκη αυτή ανεβάζει επίπεδο την ομάδα. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Η επιστροφή του Ντελρόι Τζέιμς εξέπληξε ευχάριστα τους φίλους της ΑΕΚ. Μπορεί να μην είχε τις on fire βραδιές του Χάρις, τα μεγάλα σουτ του Πάντερ ή του Σάκοτα, αλλά δεν είναι άδικο να χαρακτηριστεί ο… κρυφός MVP του 2018. Ο κόσμος της ομάδας έχει ανακτήσει το μπασκετικό του κριτήριο (κάποιοι δεν το έχασαν ποτέ, άλλωστε) και γνωρίζει καλά πως ένας παίκτης δεν (πρέπει να) κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από τους αριθμούς του. Όχι ότι οι δικοί του δεν ήταν καλοί, αλλά μάλλον δεν αποτύπωναν επακριβώς τη συνεισφορά του, που ήταν πολυεπίπεδη στην περσινή ονειρική για το κλαμπ σεζόν.

Το πρόβλημα στη front line της «Ένωσης» είχε επισημανθεί από την αρχή της σεζόν. Ο Ρόμπερσον είχε πολύ μικρότερη πρόοδο από όση προσδοκούσαν οι άνθρωποι της ομάδας, ο Καββαδάς έχει χάσει σχεδόν ολόκληρο το πρώτο μισό της σεζόν λόγω τραυματισμών και είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψει και θα βρει ρυθμό, ενώ το «4» καλυπτόταν κυρίως από τον ψηλό αλλά ελαφρύ Σάκοτα και τον δυναμικό αλλά… κοντό Ματσιούλις. Κάπως έτσι το βάρος που έπεφτε στις πλάτες του συγκινητικού Χάντερ ήταν μεγαλύτερο από όσο μπορεί να αντέξει.

Η έλευση του Τζέιμς είναι ΜΙΑ κίνηση που μπορεί να λύσει τα προβλήματα της ΑΕΚ σε ΔΥΟ θέσεις ταυτόχρονα. Θα καλύπτει κατά βάση το «4», αλλά πέρσι ήταν πάμπολλες οι περιπτώσεις που τελείωνε το ματς στο «5» και πρόσφερε πολύτιμες λύσεις. Είτε, δηλαδή, ως συμπλήρωμα του αναβαθμισμένου φέτος Χάντερ, είτε ως… αναπλήρωμά του, θα προσφέρει στην ομάδα του μέγεθος και αθλητικότητα σε έναν χώρο που πονούσε. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει χώρος για τον Καββαδά, όταν επιστρέψει υγιής, να προσφέρει ως βαρύ σέντερ, ενώ δεν θα ταλαιπωρείται για τόση ώρα στο «4» ο Ματσιούλις επιστρέφοντας στη φυσική του θέση.

Για τις αρετές του Τζέιμς δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Είναι ένας εξαιρετικός παίκτης ομάδας, όχι αυτός που θα σου πάρει μόνος του ένα ματς αλλά που θα κάνει όλα αυτά τα… μεγάλα μικρά πράγματα που απαιτούνται για να έρθει η νίκη. Είναι εξαιρετικός σε άμυνα με αλλαγές έχοντας δυνατότητα να κυνηγήσει μακριά από το καλάθι γρήγορα γκαρντ. Τρανότερη απόδειξη είναι οι καθοριστικές τάπες σε τρίποντα των Σπανούλη και Κούπερ στους τελικούς Κυπέλλου και Basketball Champions League πέρσι. Είναι ικανότατος ριμπάουντερ, αξιόλογος σουτέρ και βάζει πολύ καλά για το μπόι του την μπάλα στο παρκέ φτάνοντας από μακριά κοντά στο καλάθι. Επίσης πέρσι αποδείχτηκε καθοριστικός σε πολλά φινάλε αγώνων, είτε με άμυνες είτε με πόντους που πρόσφερε, κάτι που μαρτυρά πως διαθέτει προσωπικότητα και δεν φοβάται να πάρει την ευθύνη.

Πέραν όλων των αγωνιστικών του στοιχείων, ο Τζέιμς δεν θα χρειαστεί παρά ελάχιστο χρόνο προσαρμογής, λόγω της περσινής του εμπειρίας και γνωριμίας με τους περισσότερους μέσα στην ομάδα, αλλά και γιατί είναι ένας παίκτης με υψηλό μπασκετικό IQ. Επιπλέον, είναι ένα θετικότατο στοιχείο στα αποδυτήρια. Διαπιστώθηκε και πέρσι πως ήταν άριστος επαγγελματίας, πολύ ώριμος για τα δεδομένα των ξένων που κατά καιρούς έχουν περάσει από τα μέρη μας. Ίσως και το γεγονός ότι ο γιος του γεννήθηκε με αυτισμό να τον ωρίμασε γρηγορότερα, γιατί ο Ντελρόι είναι ένας στοργικός πατέρας που έχει αφιερώσει τη ζωή και την καριέρα του για να παρέχει τα πάντα στον μικρό Τζέιλεν.

Ο Ντελρόι Τζέιμς ήταν ο μοναδικός, μαζί με τον Κέβιν Πάντερ, ξένος που η ΑΕΚ ήθελε να κρατήσει από το περσινό ρόστερ το καλοκαίρι. Όμως δεν ήταν οικονομικά εφικτό, καθώς οι προσφορές που είχε ήταν αρκετά μεγαλύτερες. Να, όμως, που οι προϋποθέσεις για την επιστροφή του δημιουργήθηκαν και ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία. Ο τύπος αυτός δείχνει να μην ξενερώνει από τίποτα. Ούτε από τις ερμητικά κλειστές πόρτες της Ευρωλίγκας, ούτε από τον άνισο ανταγωνισμό με τους «αιώνιους», ούτε από τις συνεχείς καθυστερήσεις στο θέμα του γηπέδου, ούτε από τη μικρότερη από όσο αξίζει η προσπάθειά του ανταπόκριση του κόσμου της ομάδας. Η επιστροφή του Τζέιμς ήταν μια ακόμη απόδειξη. Και σίγουρα όχι η τελευταία, καθώς ακόμη κι αν δεν αποκτηθεί ο Τζόρνταν Θίοντορ για τη θέση «1», και μόνο που στοχεύει τόσο ψηλά δείχνει πως το όραμά του δεν σταματά στο νταμπλ του 2018.

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x