Χρήστος Ρομπόλης

Ο μπασκετικός καζαμίας του 2018

Δίχως να πάτε σε μάγισσες ή χαρτορίχτρες, μήτε να χρειαστεί να ασημώσετε, το sport-fm.gr κοιτάζει τη γυάλινη πορτοκαλί του μπάλα και προβλέπει όσα θα γίνουν στο μπάσκετ το 2018.

Ιανουάριος
Στη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας του τελικού Κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ η αστυνομία ζητεί υπό το φόβο επεισοδίων να γίνει χωρίς κόσμο και μόνο με έναν Αγγελόπουλο σε κάθε κερκίδα. «Αν δεν έρθει και ο Παναγιώτης, εγώ δεν κατεβάζω την ομάδα στο Ηράκλειο. Αυτοί γιατί θα έχουν δύο Σάκοτα;», φωνάζει οργισμένος ο Γιώργος Αγγελόπουλος. Ο Μάκης Αγγελόπουλος συμφωνεί και για λόγους ισορροπίας η αστυνομία δέχεται να τον συνοδεύσει ο Γιώργος Αγγελόπουλος, aka Ντάνος, γιατί στους ελληνικούς τελικούς είναι πάντα χρήσιμος ένας survivor. To Giannis Antetokounmpo #NBAvote γίνεται νούμερο ένα trend παγκοσμίως, το tweetάρει μέχρι κι ο Ντόναλντ Τραμπ (για να αποδείξει πως δεν είναι ρατσιστής) και βγαίνει πρώτος σε ψήφους για το All Star Game με σχεδόν 156 εκατομμύρια! Εξοργισμένος ο μόλις πέμπτος Στεφ Κάρι, που δεν έχει ούτε το 1/10, μιλά για ελληνική λαμογιά, αφού δεύτερος είναι ο Παπαγιάννης, τρίτος ο Κουφός και τέταρτος ο Ντόρσεϊ. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συναντώνται στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα αλλά δεν ασχολείται κανείς γιατί το πλεονέκτημα έδρας έχει κριθεί και προέχει η Ευρωλίγκα.

Φεβρουάριος
Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος ανακοινώνει τις κλήσεις για τα προκριματικά στο τέλος του μήνα. Ο Παναθηναϊκός δέχεται να παραχωρήσει τους παίκτες του μόνο τις ζυγές μέρες και ο Ολυμπιακός από τις 29 του μήνα. Προμηθέας, Ρέθυμνο, Γυμναστικός Λάρισας Φάρος, Κολοσσός και άλλες ομάδες αρνούνται να δώσουν τους δικούς τους μιλώντας για χαριστική αντιμετώπιση στους «αιώνιους». ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρης συντάσσονται με τους «μικρούς» και ο ομοσπονδιακός τεχνικός στρέφεται στην Α2 καλώντας Λιακόπουλο, Γκαγκαλούδη, Κυρίτση, Μάντζαρη (τον Αντώνη) και άλλους, ωστόσο ακόμη κι έτσι η Εθνική κερδίζει Εσθονία και Μ. Βρετανία κάνοντας το 4/4. Τα ματς αυτά γίνονται στο «Ένα Αοράκι», αφού το δεύτερο καταστράφηκε στα επεισόδια που έγιναν έξω από το γήπεδο πριν τον τελικό Κυπέλλου από οπαδούς ΑΕΚ, Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού, ΟΦΗ και Εργοτέλη στο Ηράκλειο. Μέσα στο κλειστό πάντως δεν έγινε το παραμικρό και το κράτος δηλώνει περήφανο για μια πραγματική γιορτή του αθλητισμού. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο κορυφαίος στο All Star Game του Λος Άντζελες με 35 πόντους, 12 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 5 τάπες, 120.000 αυτόγραφα και 145.000 selfies, αλλά η ομάδα του χάνει. Ο Ντένζελ Γουάσινγκτον τον συναντά στα backstage του Staples Center και του προτείνει να κάνει ταινία τη ζωή του.

Μάρτιος
Ο Άρης παίζει μόνο με Έλληνες αφού λάκισαν και οι τελευταίοι ξένοι του. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης βγάζει το κοστούμι και γίνεται παίκτης-προπονητής απευθύνοντας ανάλογη πρόσκληση στον Νίκο Γκάλη, την ώρα που ο Νίκος Λάσκαρης συνεχίζει να είναι στα δικαστήρια με τον Λετονό πρώην συνεταίρο του και ανακοινώνει πως νέο μέλος του ΔΣ της ΚΑΕ γίνεται ο «Ριχάρδος» και χορηγός ο «κοπή τη πίτα» Τζον Μπέιλι. Ο Ιβάν Σαββίδης κάνει «δώρο» στον ΠΑΟΚ τον Τζαμπάρι Πάρκερ που βαρέθηκε να ζει στη σκιά του Γιάννη στο Μιλγουόκι. Η ΑΕΚ αποκλείεται στα προημιτελικά του Basketball Champions League, ο Ντράγκαν Σάκοτα αποδοκιμάζεται από το κοινό, ο Μάκης Αγγελόπουλος τον μεταθέτει σε πόστο οικονομικού διευθυντή στην ΚΑΕ και προσλαμβάνει τον Γιούρε Ζντοβτς. Αυτός βουτά από το γιακά τον Τόμι Σχινά στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ξανααπολύεται και ο Ντράγκαν Σάκοτα (ξανα)επιστρέφει(πάλι). Την ίδια ώρα το «1968» είναι υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Απρίλιος
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ρίχνονται στη μάχη των play offs της Ευρωλίγκας με πλεονέκτημα έδρας. Χωρίς τους τραυματίες Σπανούλη, Πρίντεζη, Παπανικολάου, Μιλουτίνοφ, Στρέλνιεκς και… Σφαιρόπουλο, ο Ολυμπιακός καθιερώνεται ως οι «ερυθρόσταυροι» αλλά αποκλείει με sweep τη Μακάμπι με πρωταγωνιστές Τολιόπουλο, Αρσενόπουλο, Παπαπέτρου, Γουίλτζερ, με τα Σπανουλάκια να συμπληρώνουν τη δωδεκάδα και με μαεστρικό κοουτσάρισμα από τον Μίλαν Τόμιτς. Ο Παναθηναϊκός βρίσκει στο δρόμο του τη Χίμκι του Μπαρτζώκα, κερδίζει το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ, αλλά χάνει το δεύτερο και το τρίτο. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σπεύδει να νοικιάσει ποδήλατα για την επιστροφή της αποστολής από την Μόσχα, αλλά Καλάθης, Γκιστ, Ρίβερς και οι υπόλοιποι λένε «φέτος θα επιστρέψουμε με αεροπλάνο». Κερδίζουν με buzzer beater του Παππά που ξεσπά κατά της ΕΣΗΕΑ και τελειώνουν τη σειρά στο ΟΑΚΑ που έχει 25.000 θεατές μέσα (κάποιοι κρέμονται από τα λάβαρα) και άλλους 60.000 στο ποδοσφαιρικό ΟΑΚΑ να παρακολουθούν από γιγαντοοθόνη.

Μάιος
Ο Ολυμπιακός κοντράρεται με την ΤΣΣΚΑ στον πρώτο ημιτελικό του Final Four. Οι Ρώσοι κερδίζουν με 20 στο τέλος της τρίτης περιόδου, αλλά όταν η βολή του Μπόγρη μειώνει στους 19 αρχίζουν να βλέπουν πάλι φαντάσματα και «λιποθυμάνε». Ο Σπανούλης ισοφαρίζει στα 9’’ με τρίποντο υπό πίεση του Χριάπα, ο Χάινς αστοχεί σε δύο βολές και το πεταχτάρι του Πρίντεζη στέλνει την ομάδα του στον τελικό και τον Βατούτιν στον ψυχίατρο. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Φενέρμπαχτσε έχοντας στο πλευρό του την… ερυθρόλευκη εξέδρα (Ολυμπιακού και Ερυθρού Αστέρα) που προτιμούν στον τελικό τους «πράσινους» από τον μισητό Ομπράντοβιτς. Με τριπλ-νταμπλ του Καλάθη κερδίζουν και ο πρώτος ελληνικός τελικός στην Ευρωλίγκα είναι γεγονός. Ο Γιώργος Βασιλειάδης συγχαίρει τις ομάδες για την πρόκριση αλλά αποφασίζει τη ματαίωση του τελικού «για εξαιρετικούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας». Ο Τζόρντι Μπερτομέου αποφασίζει να απονείμει τον τίτλο με κλήρωση σε μια ισπανική ομάδα. Γιατί έτσι γουστάρει!

Ιούνιος
Τα ελληνικά play offs αρχίζουν απευθείας από τους τελικούς, αφού οι υπόλοιπες ομάδες βαρέθηκαν να περιμένουν να τελειώσουν με την Ευρωλίγκα οι «αιώνιοι» κι έχουν ήδη στείλει τους παίκτες τους για διακοπές, προκειμένου να γλιτώσουν ένα-δυο μηνιάτικα. Αποφασίζεται ο νικητής να πάρει όχι μόνο το πρωτάθλημα, αλλά και τη «χρωστούμενη» Ευρωλίγκα. Γιαννακόπουλος και Αγγελόπουλοι τσακώνονται στην ΚΕΔ, αφού ο μεν δεν θέλει διαιτητές Ευρωλίγκας και οι δε Έλληνες. Τελικά προτείνεται να γίνει κλήρωση και καθένας να πάρει από έναν τίτλο. Οι Μπακς αποκλείονται στους τελικούς της Ανατολής από τους Καβαλίερς που έχουν αποκτήσει Καρμέλο, ΝτεΆντρε, Μπάτλερ, Ντέιβις και Γουέστμπρουκ μετά τη γκρίνια του Λεμπρόν πως δεν έχει καλό supporting cast. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο καλείται στην Εθνική για το καλοκαιρινό «παράθυρο», αλλά το Μιλγουόκι αρνείται λέγοντας πως έχει βηχαλάκι και βαβά. Η ΕΟΚ εκδίδει οργισμένη ανακοίνωση κατά των Μπακς και του ΝΒΑ. Οι Ρόκετς κάνουν την έκπληξη, αποκλείουν τους Γουόριορς στους τελικούς της Δύσης και παίρνουν τον τίτλο από τους Καβαλίερς. Ο Λεμπρόν ζητά να του φέρουν Χάρντεν και Πολ στο Κλίβελαντ.

Ιούλιος
Η Εθνική παρατάσσεται πλήρης, με παίκτες Ευρωλίγκας και ΝΒΑ, στα τελευταία ματς της πρώτης φάσης των προκριματικών με Ισραήλ και Εσθονία, αλλά… χάνει. Οι πρώτης γραμμής διεθνείς δέχονται σκληρή κριτική πως κάνουν αγγαρεία, όσοι πέτυχαν τις τέσσερις πρώτες νίκες γκρινιάζουν που δεν κλήθηκαν, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος είναι σε απόγνωση και ο Τζόρντι Μπερτομέου τρίβει τα χέρια του. Η Ευρωλίγκα ανακοινώνει αύξηση των ομάδων στις 24 μέχρι το 2021 προσφέροντας θέσεις σε όλη την ACB και σκέφτεται να αφαιρέσει τη δεύτερη από την Ελλάδα. Ο Σπανούλης πηγαίνει στα γραφεία της Arcadia για να συζητήσει για νέο συμβόλαιο. Ρεπόρτερ και οπαδοί στήνουν ράντζα και σκηνές έξω από το κτίριο. Μετά από δυο μέρες Αγγελόπουλοι και Σπανούλης αποχωρούν χαμογελαστοί. «Τα είχαμε βρει στα πρώτα πέντε λεπτά, μετά απλώς μιλούσαμε για μπάσκετ», δηλώνουν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βάζει μέσο τον Θανάση για να πείσει τον Καλάθη να πάει στο ΝΒΑ, ενώ ο Αντρέι Βατούτιν προσπαθεί να τον πάρει στην ΤΣΣΚΑ «πακέτο» με τον Γκιστ. Ο dpg7000 γράφει στο Instagram «Κάν’τε όρεξη» κι ανακοινώνει πως μένουν στον Παναθηναϊκό για άλλα τρία χρόνια. Οι Σπερς υπογράφουν νέα πενταετή συμβόλαια με Πάρκερ, Τζινόμπιλι και Γκασόλ, πείθουν τον Ντάνκαν να επιστρέψει και λανσάρουν σύνθημα «οι 40άρηδες ίσον με δύο 20άρηδες». Έτσι αφήνουν τον Μιλουτίνοφ για έναν ακόμη χρόνο στον Ολυμπιακό για να «ψηθεί».

Αύγουστος
Η Ελλάδα κερδίζει μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Παίδων, Εφήβων και Νέων, οι σύλλογοι εκδίδουν συγχαρητήριες ανακοινώσεις, αλλά ταυτόχρονα προωθούν αλλαγή στο πρωτάθλημα με δυνατότητα απόκτησης οκτώ Αμερικανών, δύο κοινοτικών και δύο ελληνοποιημένων. O Τζέιμς Γκιστ καταθέτει τα χαρτιά του για να γίνει Έλληνας και ο... Ζέκα του μπάσκετ. Το Antetokounbros και το τουρνουά του Πρίντεζη στη Σύρο ξεπερνούν σε προσέλευση όλα τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος μαζί. Περιστέρι και Ηρακλής παίρνουν άδεια από την ΕΕΑ για επιστροφή στην Α1. Οι Έλληνες διεθνείς παρουσιάζουν συμπτώματα υπερβολικής ξεκούρασης μετά από καθισιό για πάνω από έναν μήνα.

Σεπτέμβριος
Ευρωλίγκα και FIBA επιτέλους κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Συμφωνούν να χωρίσουν τη σεζόν σε 35 εβδομάδες για τη μεν και 15 για τη δε. Οι δύο που απομένουν θα είναι για την ξεκούραση (;) των παικτών. Οι τελευταίοι εξεγείρονται, αποφασίζουν lockout και κάνουν καταλήψεις στα γήπεδα, ενώ κάποιοι φεύγουν για Κίνα, Φιλιππίνες, Αργεντινή και Αυστραλία για να παίξουν μέχρι να βρεθεί λύση. Η Εθνική Γυναικών τρελαίνει κόσμο στο Παγκόσμιο Κύπελλο φτάνοντας στον τελικό όπου χάνει από τις ΗΠΑ. Το Maltsidou γίνεται το αντίστοιχο Brangelina, καθώς Μάλτση και Καλτσίδου συνθέτουν το καλύτερο δίδυμο του τουρνουά και δέχονται προτάσεις από το WNBA. Η ΤΣΣΚΑ αυξάνει το μπάτζετ στα 60 εκατ. ευρώ και η Ρεάλ λανσάρει έναν 15χρονο Μαυροβούνιο που λένε ότι θα γίνει καλύτερος του Ντόντσιτς που στο μεταξύ έχει φύγει για το ΝΒΑ.

Οκτώβριος
Οι Μπακς εγκαινιάζουν το νέο τους γήπεδο με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να κόβει την κορδέλα. Στην πρεμιέρα γίνεται ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ με πάνω από 8.000 πόντους, 6.000 ριμπάουντ, 3.000 ασίστ, τέσσερα αδέρφια και 55 νούμερο παπούτσι. Έλληνες οργανώνουν εκδρομές για το Μιλγουόκι για να τον δουν από κοντά και να μυρωθούν. Οι Κινγκς αποκτούν τον Γιάννη Μπουρούση που έφυγε πρωταθλητής από την Κίνα και πλέον έχουν τρεις Έλληνες σέντερ, δίπλα σε Κουφό και Παπαγιάννη. Το πρωτάθλημα αρχίζει με τις ομάδες να παρατάσσουν εφηβικά και η ΑΕΚ πετά από νίκη σε νίκη, με την επένδυση του Μάκη Αγγελόπουλου σε πιτσιρίκια επιτέλους να αποδίδει.

Νοέμβριος
Η Εθνική νικά μέσα-έξω τη Σερβία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με Μωραΐτη, Καλαϊτζάκη, Αρσενόπουλο, Κόνιαρη, Χρηστίδη, Άλεξ και Κώστα Αντετοκούνμπο στη σύνθεσή της. Η κυβέρνηση ανακοινώνει πως παραχωρεί το ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό, το ΣΕΦ στον Ολυμπιακό και το Καλλιμάρμαρο στην ΑΕΚ μοιράζοντας γήπεδα και υποσχέσεις εν όψει εκλογών. Ευρωλίγκα και FIBA τα βρίσκουν με τους παίκτες, που πλέον θα αναπαύονται δύο εβδομάδες τα Χριστούγεννα, δύο το Πάσχα και τρεις μήνες το καλοκαίρι, όπως τα σχολεία. Απλώς θα παίζουν καθημερινά, συχνά με διπλή αγωνιστική, όχι την εβδομάδα αλλά τη μέρα. Οι Λέικερς παίρνουν τον Λεμπρόν Τζέιμς στο LA προσφέροντας στους Καβαλίερς τον Λόνζο Μπολ, τον μπαμπά και τα αδέρφια του, τα αγάλματα του Κόμπι και του Σακίλ και δύο επιλογές πρώτου γύρου στα ντραφτ του 2034 και 2056. Οι Σέλτικς προσφέρουν Ίρβινγκ, Χέιγουορντ και Χόρφορντ στους Μπακς για τον Αντετοκούνμπο μετά από λαϊκή απαίτηση της ελληνικής κοινότητας στη Βοστώνη.

Δεκέμβριος
Οι οπαδοί το παίρνουν απόφαση: τις μονές μέρες του μήνα ο Καλάθης είναι Στεφάνης, ο Πασκουάλ Πασχάλης, ο Σπανούλης συνταξιούχος, ο Σφαιρόπουλος μυρωδιάς, οι Γιαννακόπουλοι/Αγγελόπουλοι τσιφούτηδες, ο Αντετοκούνμπο προδότης, ενώ αντίστοιχα τις ζυγές διάδοχος του Διαμαντίδη, νέος Ομπράντοβιτς, αγέραστος αναμορφωτής του Ολυμπιακού, μαέστρος της προπονητικής, μάγκες ιδιοκτήτες που κερδίζουν με υποπολλαπλάσιο μπάτζετ τους πλούσιους και καμάρι της Ελλάδας.

Γιατί κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν όχι σε έναν χρόνο, αλλά ούτε σε 100…

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x