Χρήστος Ρομπόλης

Ο Μπερτομέου γίνεται πλέον επικίνδυνος

Ο Τζόρντι Μπερτομέου μετά τις τύχες του μπάσκετ πλέον παίζει και με ανθρώπινες ζωές.

Η στάση του Τζόρντι Μπερτομέου απέναντι στο μείζον ζήτημα του κορωνοϊού αποτελεί μία ακόμη, αλλά σίγουρα την πιο μεγάλη απόδειξη πως είναι ακατάλληλος ως… επικίνδυνος. Ενεργώντας ως απόλυτος ολιγάρχης του ευρωπαϊκού μπάσκετ δεν ορίζει πλέον μόνο τις τύχες του αθλήματος, αλλά πλέον παίζει και με την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η «στυλωμένη» θέση του απέναντι στην έξαρση του κορωνοϊού μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς ανεύθυνη και άνιση. Η πεισματική επιμονή του να ταξιδέψει ο Ολυμπιακός στο Μιλάνο που θυμίζει σκηνικό μετά από αποκάλυψη, η «άδεια» της Ευρωλίγκας να υπάρχει περιορισμός στους θεατές στο Τελ Αβίβ (θαρρείς και έχει ουσιαστική διαφορά αν ασθενήσουν 10, 5 ή 2 χιλιάδες άνθρωποι), αλλά και η αδιαφορία της για το γεγονός ότι έδρες όπως της Φενέρμπαχτσε στο ματς με τον Παναθηναϊκό θα είναι κατάμεστες (μιας και Τούρκοι, Ρώσοι και λοιπά… καθεστώτα προσπαθούν να μας πείσουν πως όλα είναι υπό έλεγχο) «φωτογραφίζουν» έναν άνθρωπο που τοποθετεί το «προϊόν» του πάνω από όλους και όλα.

Ήδη, πριν καν έρθει το «χτύπημα» του κορωνοϊού, ήταν πασιφανές πως ο Τζόρντι Μπερτομέου είχε αποτύχει στο ρόλο του ως… κομισάριος της κορυφαίας λίγκας στην Ευρώπη. Γιατί, σύμφωνοι, το θέαμα της Ευρωλίγκας είναι ελκυστικό, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα ο επικεφαλής της διοργάνωσης έχει αποτύχει. Κυριότερο, είναι η μοναδική μεγάλη λίγκα στον επαγγελματικό αθλητισμό στην οποία μονίμως οι συμμετέχουσες ομάδες είναι ζημιωμένες οικονομικά. Όχι μόνο όσες αποτυγχάνουν στους στόχους τους, αλλά ακόμη κι αυτές που θριαμβεύουν, με κυριότερο παράδειγμα τη Ρεάλ του 2018 που έκανε τριπλ κράουν και μπήκε μέσα 15 εκατ. ευρώ.

Η διαιτησία και η αντιμετώπιση των λαθών της με διαφορετικά κριτήρια, η αδυναμία εξασφάλισης εσόδων για τις ομάδες που «ματώνουν» οικονομικά για να κρατήσουν υψηλά το επίπεδο της ποιότητας έχοντας να ανταγωνιστούν αγορές όπως το ΝΒΑ ή η Κίνα, η... ξαφνική εμφάνιση πόρων για τις ομάδες της Ευρωλίγκας όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο το Basketball Champions League, το «ανέκδοτο» της εφαρμογής Financial Fair Play, ο ασαφής πειθαρχικός κώδικας που δίνει την εντύπωση πως βγαίνουν αποφάσεις κατά το δοκούν, η διεξαγωγή των αγώνων της τελευταίας αγωνιστικής σε διαφορετικές ώρες ή και μέρες επιτρέποντας τα «μαγειρέματα», η υπερφόρτωση του καλενταριού σε σημείο εξαντλήσεως των αθλητών και υποβάθμισης των εθνικών πρωταθλημάτων ή εθνικών ομάδων, η αδιαφορία στις προτάσεις της FIBA (που κι αυτή έχει σαφώς ευθύνες) για να σταματήσει το σχίσμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, η σαφής διάθεση μετατροπής της Ευρωλίγκας σε μια «αεροστεγώς» κλειστή λίγκα λίγων απαγορεύοντας το όνειρο σε όσους «τρελούς» έχουν διάθεση να επενδύσουν και άλλα πολλά μπορούν να καταλογιστούν στον Τζόρντι Μπερτομέου.

Όμως επειδή η ζωή και η υγεία αποτελούν προϋπόθεση όλων και κατ’ επέκταση και του μπάσκετ, η στάση του αυτές τις μέρες είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είναι να απορεί κανείς πώς οι ομάδες της Ευρωλίγκας, που θα έπρεπε ως συμμετέχουσες σε έναν συνεταιρισμό να αποφασίζουν οι ίδιες για τις τύχες τους, δεν έχουν ακόμη επαναστατήσει για να τον «ξηλώσουν». Όσες, βέβαια, έκαναν σκέψεις για αποχώρηση από τη λίγκα (Παναθηναϊκός) ή έστω αποχή από αγώνες (Ολυμπιακός με Αρμάνι) ήρθαν αντιμέτωπες εκτός των άλλων και με τις τεράστιες ρήτρες με τις οποίες κρατά δέσμια τα μέλη της η διοργάνωση. Ενδεχομένως και με εκδικητικές τάσεις από την ίδια την Ευρωλίγκα…

Αλήθεια, θα ανέχονται για καιρό ακόμη άνθρωποι που βάζουν εκατομμύρια χωρίς όχι κέρδος αλλά ούτε καν ισοζύγιο να ορίζει τις τύχες τους ένας άνθρωπος που αποδεδειγμένα δεν μπορεί και πλέον είναι επικίνδυνος; Αυτή η περιβόητη Ένωση Παικτών της Ευρωλίγκας (ELPA), που ορθώς συστάθηκε επιτέλους, θα αντιδράσει κάποια στιγμή στις πρακτικές του ή θα βγάζει ανακοινώσεις μόνο για να ζητά business class εισιτήρια για τις πτήσεις και μονόκλινα δωμάτια στις αποστολές των ομάδων;

Ακόμη και η UEFA, που απέχει έτη φωτός (όχι σε επίπεδο θεάματος του σπορ που εκπροσωπεί αλλά) σε οικονομικά δεδομένα, δεν είχε πρόβλημα να πειθαρχήσει στις κυβερνητικές αποφάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, παρότι οι ζημίες για τις ομάδες είναι πολλαπλάσιες. Ακόμη και το ΝΒΑ, ένας οργανισμός δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να επιβάλει σκληρά μέτρα βάζοντας τον άνθρωπο πάνω από όλα. Κι ο Τζόρντι Μπερτομέου, τον χαβά του… Αλήθεια, ως πότε;

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x