Χρήστος Ρομπόλης

Ο Παναθηναϊκός του Ρικ και του Νικ αξίζει playoffs και… παραπάνω

Σε μια από τις σπουδαιότερες νίκες της ιστορίας του μακριά από το ΟΑΚΑ, με μαέστρο τον Καλάθη στο παρκέ και τον Πιτίνο στον πάγκο ο Παναθηναϊκός άγγιξε playoffs. Γράφει ο Χρ. Ρομπόλης.

Η ομάδα που έψαχνε ματαίως ένα μεγάλο διπλό τα τελευταία χρόνια στην Ευρωλίγκα, πήρε δύο «κολλητά» κι αυτό μόνο συμπτωματικό δεν είναι. Αν η νίκη επί της ΤΣΣΚΑ ήταν σπουδαία, αυτή επί της Αρμάνι είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί μπορεί ο αντίπαλος να ήταν υποδεέστερος, αλλά υπήρχε μεγαλύτερο «πρέπει», τόσο για τον Παναθηναϊκό, όσο και για τη Μιλάνο. Οι «πράσινοι» απέδειξαν πως πέρα από την εμφανή αγωνιστική πρόοδο του τελευταίου ενάμιση μήνα έχουν πλέον ανακτήσει τη χαμένη αυτοπεποίθησή τους μακριά από το ΟΑΚΑ και στα εκτός έδρας ματς που είχαν καταντήσει… σύμπλεγμα.

Στην PalaDesio, που είναι πολύ περισσότερο έδρα από το Forum, ο Παναθηναϊκός δεν κατέθεσε απλώς τα πειστήρια της εντυπωσιακής προόδου του, αλλά και χαρακτήρα. Ο θρίαμβος που φέρνει τους «πράσινους» με το ενάμιση πόδι στα playoffs φέρει τις υπογραφές του Νικ Καλάθη, αλλά και του Ρικ Πιτίνο.

Ο πρώτος, θαρρεί κανείς πως αποστόμωσε και τους τελευταίους που αμφιβάλλουν ακόμη (;) αν μπορεί να ηγηθεί του Παναθηναϊκού. Στην πιο ολοκληρωτική εμφάνιση της καριέρας του απέδειξε γιατί ορθότατα η διοίκηση Γιαννακόπουλου επέλεξε να ποντάρει πάνω του κι όχι στον Μάικ Τζέιμς το ένα τόσο μεγάλο συμβόλαιο που είχε τη δυνατότητα να διαθέσει. Ο φυσικός συνεχιστής του έργου του Διαμαντίδη, όσο ιερόσυλο κι αν φαντάζει αυτό, έκανε τα πάντα στο παρκέ, συνδυάζοντας καθαρό μυαλό και ενέργεια για 40 παρά 39 δευτερόλεπτα, εκτέλεση αλλά και δημιουργία, ριμπάουντ, κλεψίματα, τα πάντα. Η άμεση σύγκριση με τον Μάικ Τζέιμς, που είχε μεν 16 πόντους, αλλά έκανε πολλά λάθη και με τα ανόητα φάουλ του πρόσφερε διαρκώς στόχο στην πράσινη επίθεση, βγάζει εμφανέστατα κερδισμένο τον σύγχρονο ηγέτη του Παναθηναϊκού.

Ασφαλώς τεράστιο μερίδιο στην επιτυχία πιστώνεται στον Ρικ Πιτίνο. Ο Αμερικανός τεχνικός μετέτρεψε μια ομάδα που… φοβόταν να επιτεθεί και να κερδίσει μακριά από το σπίτι της σε ένα σύνολο που πατά γερά στα πόδια του, ποντάρει περισσότερα στις δικές της αρετές παρά στις αδυναμίες του αντιπάλου, παίζει κυριαρχικό μπάσκετ και όχι κλεφτοπόλεμο, πηγαίνει σε περισσότερες κατοχές και αποδίδει έτσι ώστε να είναι πολύ περισσότερο απολαυστική για τον θεατή αλλά και τους ίδιους τους παίκτες.

Όσοι, ανάμεσά τους ίσως και παίκτες, στραβοκοίταξαν τον 66χρονο προπονητή όταν ήρθε μεσούσης της περιόδου και υπέβαλε την ομάδα του σε πολύωρες προπονήσεις, σε εντατικά μαθήματα στα σουτ και διδαχή των βασικών, πλέον βλέπουν τη χρησιμότητα όλης αυτής της διαδικασίας. Ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ φάνταζε μια ομάδα που προσπαθούσε να εφαρμόσει προηγμένα μαθηματικά ενώ αντιμετώπιζε δυσκολίες ακόμη και στις απλές μαθηματικές πράξεις. Ο Ρικ Πιτίνο απλοποίησε το παιχνίδι, έδωσε έμφαση στα… fundamentals, δούλεψε στη φυσική κατάσταση και όλα αυτά αποτυπώνονται στο παρκέ. Μέσα σε όλα έκανε κάθε του παίκτη να νιώθει και να είναι χρήσιμος, όπως σήμερα συνέβη με τους Αντετοκούνμπο και Μήτογλου, που ήρθαν από το βάθος του πάγκου και πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες.

Ο μέχρι προ διμήνου Παναθηναϊκός δεν άξιζε καν να διεκδικεί θέση στα playoffs κι ακόμη κι αν με κάποιον παράδοξο τρόπο βρισκόταν εκεί το «σκούπισμα» με βαριές ήττες θα ήταν μάλλον αναπόφευκτο. Αυτός που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, έστω κι αν ξύπνησε πολύ αργά, δικαιούται να βρίσκεται στην οκτάδα. Και δείχνει ικανός να διεκδικήσει κάτι ακόμη περισσότερο από τη χαρά της συμμετοχής στην… April Madness.

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x