Χρήστος Ρομπόλης

Σκληρό μάθημα για Παναθηναϊκό αλλά και… υπενθύμιση για όσους ήθελαν Ρεάλ στα playoffs

Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε σκληρό τίμημα για το άμυαλο παιχνίδι του, δεν θα του στοιχίσει την πρόκριση, αλλά όλοι κατάλαβαν γιατί πρέπει να αποφευχθεί η Ρεάλ στα playoffs. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Άτιμο πράγμα ο αθλητισμός. Συνήθως ό,τι σου χαρίζει η τύχη στο παίρνει πίσω με τόκο και αντίστροφα. Δύο εβδομάδες μετά την απόδραση του Παναθηναϊκού από τη Μόσχα με το τυχερό τρίποντο του Νικ Καλάθη, οι «πράσινοι» έχασαν με ένα ακόμη πιο τυχερό σουτ από τη Ρεάλ στο ΟΑΚΑ.

Όμως είναι λάθος να αποδοθεί η ήττα στο σουτ-προσευχή του Ρούντι. Γιατί ο Παναθηναϊκός μετά από μία εξωπραγματική πρώτη περίοδο, έπεσε ξανά στην ίδια λούμπα που βρέθηκε προ μόλις οκτώ ημερών κόντρα στην Μπασκόνια. Επιχείρησε να παίξει ξανά στον ίδιο τρελό ρυθμό και βγήκε από τις αρχές που έχουν οδηγήσει στη μεταμόρφωσή του το τελευταίο δίμηνο. Δεν κυκλοφορούσε καλά την μπάλα, εκτελούσε αλόγιστα και υπό κακές προϋποθέσεις, δεν ακουμπούσε την μπάλα στο «ζωγραφιστό» και για να είμαστε ρεαλιστές θα είχε χάσει… νωρίτερα αν η Ρεάλ ήταν στοιχειωδώς πιο εύστοχη και δεν σούταρε πολύ μακριά από τα στάνταρ της, ακόμη και σε πολλά ανενόχλητα σουτ. Ενδεικτικά, ο Παναθηναϊκός είχε 32 πόντους με 10/15 σουτ, 6 ασίστ και 1 λάθος στην πρώτη περίοδο και στις υπόλοιπες τρεις μέτρησε συνολικά 41 πόντους με 9/32 σουτ, 6 ασίστ και 9 λάθη.

Φυσικά και σε αντίθεση με ό,τι συνέβη κόντρα στην Μπασκόνια, ο Παναθηναϊκός δεν παρασύρθηκε μόνος του σε ένα παιχνίδι που δεν του ταιριάζει, αλλά μάλλον τον οδήγησε εκεί η μεγάλη του αντίπαλος. Τα περίφημα paint-touches που ζητεί ο Ρικ Πιτίνο και είναι από τα μυστικά της ραγδαίας βελτίωσης της ομάδας του τις τελευταίες εβδομάδες, εξαφανίστηκαν. Το σκιάχτρο που λέγεται Έντι Ταβάρες έκανε τη ρακέτα να θυμίζει ναρκοπέδιο για τους γηπεδούχους, που ούτε να ταΐσουν τους ψηλούς τους μπορούσαν, αλλά ούτε και να δημιουργήσουν από μέσα προς τα έξω. Την ίδια ώρα, η κακή εκτελεστικά βραδιά του Καλάθη έδωσε την πολυτέλεια στον Καμπάτσο να τον μαρκάρει στα τρία μέτρα προκαλώντας τον να σουτάρει και παίζοντας με την εύθραυστη ψυχολογία του όταν ξεκινά «κρύος» από μακριά. Κάπως έτσι, δίχως συνεπή απειλή από μακριά και σωστή τροφοδότηση στους ψηλούς, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να περιμένει τα πάντα από τις προσωπικές ενέργειες του Λάνγκφορντ, που όμως διαχειρίστηκε κάκιστα την τελευταία κρίσιμη κατοχή της ομάδας του.

Ασφαλώς ο Παναθηναϊκός δεν χάθηκε. Η πρόκριση παραμένει στο χέρι του, αρκεί να κάνει ένα απλώς υποφερτό παιχνίδι κόντρα στην Μπουντούτσνοστ σε μια εβδομάδα στο ΟΑΚΑ. Ταυτόχρονα μπορεί αυτή η ήττα να λειτουργήσει διδακτικά, για να μην επαναληφθεί το ίδιο αλόγιστο επιθετικά παιχνίδι, καθώς στα playoffs ο αντίπαλος δεν συγχωρεί. Ίσως, δε, να είναι ευεργετικό και ότι οι παίκτες του αντιλήφθηκαν, έστω και με αυτόν τον βίαιο τρόπο, πως είναι μεν βελτιωμένοι και φορμαρισμένοι, αλλά όχι και ανίκητοι ή… φόβητρο για όποιον τους συναντήσει στα playoffs. Μια ανώμαλη προσγείωση, αν δεν συνοδεύεται από συντριβή, είναι συχνά ευπρόσδεκτη σε τέτοιες καταστάσεις.

Παρεμπιπτόντως, η Ρεάλ υπενθύμισε σε όσους φίλους του Παναθηναϊκού την προτιμούν για αντίπαλο στους «8» (μάλλον σκεφτόμενοι ρεβανσιστικά) γιατί είναι η πλέον ακατάλληλη αντίπαλος, ίσως ακαταλληλότερη και από τη σπουδαία Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς. Με έναν ενοχλητικό γκαρντ σαν τον Καμπάτσο που μπορεί να απορρυθμίσει το κομπιούτερ που λέγεται Καλάθης, ένα φόβητρο στη ρακέτα που λέγεται Ταβάρες και απαγορεύει τις βόλτες στο ζωγραφιστό, αλλά και παίκτες που δεν θα υστερούν συχνά σαν το βράδυ της Πέμπτης, όπως ο Ράντολφ, ο Αγιόν, ο Κοζέρ ή ο Κάρολ, η Ρεάλ μοιάζει ίσως το χειρότερο δυνατό συναπάντημα στους «8». Και κατά την ταπεινή γνώμη του υπογράφοντος, σίγουρα χειρότερο από την πιο συμβατή ΤΣΣΚΑ, έστω κι αν είναι δύσκολο μετά το 2/2 της κανονικής περιόδου να κερδίσεις άλλες τρεις φορές μια ομάδα τέτοιου επιπέδου.

ΥΓ: Η εμφάνιση της Φενέρμπαχτσε έδωσε απαντήσεις. Παρότι πήγε ελλιπέστατη στο Μιλάνο, έπαιξε για να κερδίσει και φάνηκε. Σε αντίθεση με τη Ρεάλ, που την περασμένη εβδομάδα πήγε με τις… παντόφλες και έχασε με κάτω τα χέρια από την Μπασκόνια.

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x