Χρήστος Ρομπόλης

Τα «πρέπει» των ομάδων μετά το πρώτο τζάμπολ

Η σεζόν άρχισε και κάποιες ανάγκες για τις ομάδες της Basket League ήδη «φωνάζουν». Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Κάποια πράγματα τα έβλεπαν όλοι από το καλοκαίρι. Άλλα τα είδαμε στα φιλικά και κάποια αποκαλύφθηκαν στην πρεμιέρα της Basket League…

-Ο Παναθηναϊκός ΠΡΕΠΕΙ να βρει την άκρη με τις ανάσες του Καλάθη. Ο Λεκαβίτσιους δεν έχει πείσει απόλυτα ότι μπορεί με συνέπεια να κάνει τα ρεπό του, ενώ η σεζόν παραείναι μεγάλη και η ομάδα εξαρτάται υπερβολικά από τον ηγέτη της για να μην έχει την ευχέρεια να του προσφέρει αρκετά ποιοτικά λεπτά ξεκούρασης.

-Ο Ολυμπιακός είναι μεν ομορφότερος στο μάτι, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να ασχημύνει και να σκληρύνει το παιχνίδι του στα μετόπισθεν. Αν η διαφορά ποιότητας, βάθους και εμπειρίας αρκεί για να του φέρει νίκες στο πρωτάθλημα, στην Ευρωλίγκα θα αντιμετωπίσει αρκετές ομάδες με ανάλογο ή περισσότερο ταλέντο, που θα μπορούν να τον ακολουθήσουν ή να τον ξεπεράσουν σε υψηλό σκορ.

-Η ΑΕΚ ΠΡΕΠΕΙ να κάνει υπομονή. Η απαίτηση για νέους τίτλους ή σφήνα στους «αιώνιους» είναι παράλογη. Ο Λούκα Μπάνκι προσπαθεί με μικρότερο μπάτζετ να δημιουργήσει ένα καλύτερο σύνολο, που δεν θα βασίζεται στην ατομική κλάση 1-2 παικτών. Αυτό θέλει χρόνο, δίχως να σημαίνει όμως πως δεν υπάρχουν και «χτυπητές» αδυναμίες, με κυριότερη στους ψηλούς όπου Μαυροειδής και Τζέιμς λείπουν πολύ.

-Ο ΠΑΟΚ ΠΡΕΠΕΙ να κερδίσει τον κόσμο του. Η ποδοσφαιρική τρέλα που επικρατεί στους φιλάθλους του είναι λογική, αλλά αδικείται συστηματικά η πολύ σοβαρή προσπάθεια που γίνεται στο τμήμα μπάσκετ από μια διοίκηση που δίχως πόρους έχει νοικοκυρέψει την ΚΑΕ και έναν εξαιρετικό προπονητή. Δίχως χρηματοδότη και στήριξη από το κοινό του, μοιάζει αδύνατο η ομάδα να πετύχει κάτι περισσότερο από πέρσι.

-Ο Άρης έχει μεγαλύτερη υποστήριξη από το δικό του κοινό, αλλά ΠΡΕΠΕΙ ο κόσμος του να είναι ρεαλιστής. Οι συνειδητές ή υποσυνείδητες συγκρίσεις με το ένδοξο παρελθόν προκαλούν μόνο γκρίνια. Η ωμή αντιμετώπιση της πραγματικότητας είναι πως η ΚΑΕ και ο Βαγγέλης Αγγέλου κάνουν μια τίμια προσπάθεια για να σώσουν την αξιοπρέπεια του συλλόγου μέσα σε δυσμενέστατες συνθήκες.

-Ο Προμηθέας κάνει άλματα καθημερινά, όχι μόνο σε επίπεδο πρώτης ομάδας, αλλά και οργάνωσης και υποδομών. Πλέον όμως ΠΡΕΠΕΙ να μάθει να ζει με τη νέα πραγματικότητα των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, που αποτελούν μεν πρόκληση, αλλά ταυτόχρονα φέρνουν επιβάρυνση.

-Ο Πανιώνιος ΠΡΕΠΕΙ να τρέξει για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις του για να αποφύγει μια μοίρα που πολλοί θεωρούν προδιαγεγραμμένη. Η εικόνα του στην πρεμιέρα ήταν πολύ καλύτερη από την εκτιμώμενη, αλλά δεν παύει να έχασε και να υπολείπεται όλων σε ταλέντο. Όμως δεν υπολείπεται καθόλου φανέλα και έδρα. Και η τελευταία μπορεί να γίνει το μεγάλο του όπλο μόνο αν οι αντιμαχόμενες πλευρές βάλουν πάνω από όλα την κρισιμότητα της στιγμής για τον Ιστορικό.

-Κολοσσός και Ρέθυμνο ΠΡΕΠΕΙ να διορθώσουν πράγματα. Οι πιο συνεπείς ομάδες της περιφέρειας των τελευταίων ετών μοιάζουν φέτος 1-2 σκάλες πιο πίσω. Δίνουν την αίσθηση να έχουν πληγεί από ένα είδος κορεσμού, δίχως να έχουν φιλοδοξία για κάτι περισσότερο από ό,τι πέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια. Κι όταν δεν κοιτάς ψηλότερα, δεν μένεις απλώς στάσιμος αλλά συνήθως καταλήγεις χαμηλότερα.

-Οι ουσιαστικά τρεις νεοφώτιστοι, Περιστέρι, Χολαργός και Ήφαιστος, όπως και το Λαύριο με την Κύμη, ΠΡΕΠΕΙ να δικαιώσουν τη σοβαρή προσπάθεια και τις οικονομικές θυσίες των διοικήσεών τους. Σε εποχές κρίσης και με πολύ περιορισμένα έσοδα, παρέχονται στις ομάδες αυτές ανέσεις που δεν απολαμβάνουν σύλλογοι με μεγαλύτερη παράδοση και ιστορία.

ΥΓ: Άσχετο, αλλά πρέπει να επισημανθεί. Μια συμβουλή προς φιλάθλους και όχι μόνο: η παράβαση οκτώ δευτερολέπτων πρέπει να σφυρίζεται όταν το χρονόμετρο της επίθεσης δείξει 15’’ κι όχι 16’’. Δεν είναι θέμα οδηγίας, αλλά απλή λογική.

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x