Χρήστος Ρομπόλης

Το αποτέλεσμα για τον Παναθηναϊκό μετρά, αλλά η άμυνα πονά

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο ζητούμενο, αλλά χρειάζεται άμεση… στεγανοποίηση στα νερά που κάνει στην άμυνά του. MVP της διαβολοβδομάδας Ράις και Παπαγιάννης.

Η προβληματική άμυνα του Παναθηναϊκού κράτησε ζωντανό τον αντίπαλο για ένα ακόμη παιχνίδι. Όταν η Ζαλγκίρις των 76 πόντων μέχρι χθες έρχεται στο ΟΑΚΑ και βάζει 94 το πρόβλημα «φωνάζει» και δείχνει να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο του Παναθηναϊκού για να ελπίζει σε κάτι καλύτερο από την παρουσία του στα playoffs.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μπορεί φέτος να μην έκανε την καλύτερη δυνατή στελέχωση στο ρόστερ, αλλά είναι ο εκ των καλύτερων κόουτς στην διοργάνωση και οι ομάδες του σου βγάζουν το λάδι. Με τις σύνθετες άμυνές του είχε στόχο να καθυστερήσει το σετάρισμα των επιθέσεων του Παναθηναϊκού, που στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου μέρους αδυνατούσε να βρει ρυθμό, ειδικά από τη στιγμή που δίχως αμυντική αποτελεσματικότητα δεν υπήρχε δυνατότητα τρανζίσιον. Όταν ο Καλάθης διάβασε την άμυνα και βρήκε δίπλα του ως δεύτερο πόλο τον Ράις, ο Παναθηναϊκός δίχως να βελτιωθεί θεαματικά στα μετόπισθεν λειτούργησε καλύτερα στο επιθετικό κομμάτι. Βάλτε στην εξίσωση και τις οκτώ έξτρα κατοχές που σε τόσο κλειστό ματς παίζουν τεράστιο ρόλο, αλλά και το καλό ποσοστό στα τρίποντα (11/24), και έχετε μπροστά σας τη φόρμουλα της νίκης.

Μιας νίκης που όμως θα έπρεπε να είχε έρθει πολύ ευκολότερα. Απέναντι σε μια ομάδα με πολύ περιορισμένο επιθετικό ταλέντο, ο Παναθηναϊκός ήταν απαράδεκτος στο πρώτο ημίχρονο στην άμυνα, λειτούργησε καλά μόνο στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο του δευτέρου μέρους και τα έκανε θάλασσα στο τελευταίο μισό της τέταρτης περιόδου με παθητικό 22 πόντων που λίγο έλειψε να του στοιχίσει ένα «δεμένο» παιχνίδι. Και μπορεί η δική του ποιότητα να αρκεί για να κερδίζει, έστω και με… ρίσκο, τέτοια ματς, αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολο να επικρατήσει σε διαγωνισμό πόντων απέναντι σε ομάδες της οκτάδας, πόσω μάλλον του Top 3 (που εφόσον περάσει λογικά θα βρει στο δρόμο του).

Πέραν των συνήθων πρωταγωνιστών του, Καλάθη, Παπαπέτρου και Τόμας, ο Παναθηναϊκός ευτύχησε να βρει δύο παίκτες που μοιράζονται τον τίτλο του MVP της διαβολοβδομάδας. Ο Παπαγιάννης ήταν για δεύτερο σερί ματς επιδραστικός σε άμυνα κι επίθεση, έστω κι απέναντι σε αντιπάλους που δεν βολεύουν τα κυβικά του. Ο 22χρονος σέντερ έχει δουλέψει και αυτό αποδίδει. Τόσο σωματικά, καθώς έβγαλε 28 λεπτά στο παρκέ μετά από ματς προ 48 ωρών, όσο και πνευματικά καθώς δείχνει πιο συγκεντρωμένος από ποτέ. Ασφαλώς η διάρκεια είναι αυτή που απαιτείται, μαζί με την περαιτέρω βελτίωση, για να γίνει ο σέντερ που έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός και το ελληνικό μπάσκετ. Ο δεύτερος MVP ήταν ο Ταϊρίς Ράις, όχι για το εξαιρετικό του επιθετικό παιχνίδι, αλλά γιατί για δεύτερο σερί ματς λειτούργησε άριστα και αλάφρωσε το βάρος από τους ώμους του Καλάθη, αλλά και γιατί έστω και κατά διαστήματα πίεσε στην άμυνα, όσο τέλος πάντων του επιτρέπει το αθλητικό του μειονέκτημα έναντι των αντιπάλων.

Η ουσία είναι πως ο Παναθηναϊκός βγήκε αλώβητος από δύο «πονηρά» παιχνίδια στα οποία φλέρταρε με απώλειες που θα ήταν οδυνηρές. Κι όσο δεν στραβοπατά σε μια απρόβλεπτη Ευρωλίγκα, όπου ο ανταγωνισμός του λαθεύει συχνότερα, θα πατά γερά στην οκτάδα και την έκτη θέση. Αν όμως δεν αρκείται στην συμμετοχή στα playoffs είναι ανάγκη να βρει την άκρη στο αμυντικό κομμάτι. Όπως την έχει βρει εσχάτως στον έλεγχο των ριμπάουντ. Γιατί με παθητικό 91,9 πόντων στα τελευταία δέκα ανταγωνιστικά παιχνίδια του (εννιά στην Ευρωλίγκα και αυτό με την ΑΕΚ) δύσκολα μπορεί να έχει αξιώσεις για… Κολωνία τον Μάιο.

ΥΓ1: Ο Ολυμπιακός ακόμη ελπίζει. Επειδή δεδομένα πως με τον Γιώργο Μπαρτζώκα θα βελτιωθεί κι άλλο, αλλά κι επειδή οι… μπροστά κάνουν γκέλες. Απέχει μόλις δύο νίκες από το 7-8, στο οποίο βρίσκονται η Βαλένθια (που την έχει «διπλώσει») και η Αρμάνι Μιλάνο (που την έχει κερδίσει 21 πόντους στο ΣΕΦ). Ακόμη είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο.

ΥΓ2: Η επιστροφή του Νίκου Ζήση είναι τεράστια είδηση για την ΑΕΚ και το ελληνικό μπάσκετ. Μπορεί η απώλεια του Σαντ-Ρος να μην έχει καλυφθεί ακόμη ως προς τα χαρακτηριστικά του, αλλά η ομάδα αποκτά έναν εξαιρετικό πλέι μέικερ, αλλά επίσης μια τεράστια προσωπικότητα στα αποδυτήρια και έναν παίκτη που θα εμπνεύσει τον κόσμο. Ο Μάκης Αγγελόπουλος έδωσε απάντηση σε όσους βιάστηκαν να μιλήσουν για κατάθεση όπλων και προσπάθεια να μειώσει την… χασούρα του. Αν μη τι άλλο οι κινήσεις που κάνει στα πέντε χρόνια και κάτι μήνες που βρίσκεται στην ΚΑΕ μόνο κάτι τέτοιο δεν δείχνουν.

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x