Χρήστος Ρομπόλης

Το σχίσμα του μπάσκετ που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και η κρυφή ελπίδα

Η UEFA έδωσε μια κάποια λύση στις διοργανώσεις της, αλλά στο μπάσκετ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκτός κι αν ο κορωνοϊός… μας φέρει πιο κοντά.

Η χθεσινή απόφαση της UEFA να μεταθέσει το Euro για το 2021 πρόσφερε χρόνο τόσο στα εγχώρια πρωταθλήματα, όσο και στις διασυλλογικές διοργανώσεις (Champions και Europa League) να ολοκληρωθούν με κάποιον τρόπο παίζοντας μπάλα μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν. Στο μπάσκετ όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά…

Το σχίσμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ανάμεσα σε FIBA και Ευρωλίγκα έχει αρνητικές συνέπειες εδώ και χρόνια και ο κορωνοϊός δεν βρίσκει το άθλημα ενωμένο απέναντί της. Η μεν Ευρωλίγκα θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια για να ολοκληρωθεί η σεζόν, έστω και με ανορθόδοξο τρόπο, εφόσον συμφωνήσουν σε αυτόν οι ομάδες-μέτοχοί της. Σε διαφορετική περίπτωση οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για μια διοργάνωση που τουλάχιστον ως προς τις συμμετέχουσες ομάδες μόνο κερδοφόρα δεν είναι.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως το παράδειγμα του ποδοσφαίρου είναι οδηγός, αλλά στο μπάσκετ τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Κι αυτό γιατί υπάρχουν τα εθνικά πρωταθλήματα, αλλά και τα Προολυμπιακά Τουρνουά στο «κάδρο» και η μοίρα αυτών ορίζεται από την FIBA και μόνο. Και μπορεί η UEFA να διευκόλυνε τις διοργανώσεις της και τα εθνικά πρωταθλήματα αναβάλλοντας «εύκολα» ολόκληρο Euro, αλλά το σχίσμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν δίνει πολλά περιθώρια για μια λύση που θα βρει άπαντες ικανοποιημένους.

Η FIBA (έχοντας κι αυτή μερίδιο ευθύνης σε αυτό) δεν αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό από τον Τζόρντι Μπερτομέου ως η ανώτατη αρχή του αθλήματος. Απεναντίας, ο επικεφαλής της Ευρωλίγκας χρόνια τώρα έχει αποφασίσει να βάζει την διοργάνωσή του πάνω από εθνικές λίγκες και εθνικές ομάδες. Το ασφυκτικά φορτωμένο καλεντάρι της Ευρωλίγκας, που πλέον περιλαμβάνει περίπου μιάμιση φορά περισσότερους αγώνες από τα εθνικά πρωταθλήματα, αλλά και η απόρριψη όλων των προτάσεων που έχουν γίνει από την FIBA προκειμένου να μην συμπίπτουν χρονικά οι αγώνες των προκριματικών με αυτούς της Ευρωλίγκας, είναι μόνο δύο αποδείξεις επ’ αυτού.

Ήδη αρκετές λίγκες, με μεγαλύτερη της Λιθουανίας, έχουν αποφασίσει να λήξουν πρόωρα το πρωτάθλημά τους. Πιθανότατα θα ακολουθήσουν κι άλλες όσο παρατείνονται τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Ο Μπερτομέου θα ευχόταν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λιθουανίας όλες οι μεγάλες λίγκες που έχουν εκπροσώπηση στην Ευρωλίγκα, προκειμένου οι ομάδες αυτές «απαλλαγμένες» από την υποχρέωση των εγχώριων διοργανώσεων να μπορούν να τελειώσουν τη σεζόν στην Ευρωλίγκα. Ακόμη κι αν παίζουν δύο και τρία παιχνίδια την εβδομάδα στην Ευρωλίγκα. Όμως ακόμη κι αυτό πιθανότατα δεν φτάνει…

Βλέπετε, ακόμη κι αν σφυρίξουν λήξη όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα (που δεν είναι καθόλου εύκολο, ειδικά για μεγάλες λίγκες όπως η ACB, που πέρα από οικονομικές ζημίες έχουν να σκεφτούν και ζητήματα κατάταξης για ευρωπαϊκά εισιτήρια, υποβιβασμούς και προβιβασμούς) υπάρχει και το ζήτημα των Προολυμπιακών Τουρνουά. Η ΔΟΕ είναι προφανές πως θα εξαντλήσει τα περιθώρια για να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς σε περίπτωση ματαίωσης οι επιπτώσεις είναι πολλαπλάσιες από αυτές ακόμη και του ποδοσφαίρου. Πόσω μάλλον του μπάσκετ…

Τα Προολυμπιακά Τουρνουά έχουν οριστεί για το διάστημα από 23 μέχρι 28 Ιουνίου, όταν και εκφράζονται εκτιμήσεις (ή έστω… ελπίδες) πως η πανδημία θα έχει αντιμετωπιστεί ή τουλάχιστον περιοριστεί αρκετά για να επανέλθουν οι ομάδες στην δράση, ακόμη και πίσω από κλειστές πόρτες. Συνεπώς η FIBA δεν έχει κανέναν λόγο να βιαστεί να ματαιώσει την διεξαγωγή τους ή να αναζητήσει άλλη φόρμουλα πρόκρισης για τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια για το Τόκιο. Κι αν εμμείνει σε μια σκληρή στάση, τότε θα πρέπει Ευρωλίγκα, πρωταθλήματα, BCL κλπ. να ολοκληρωθούν το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. Γιατί μπορεί τα «παράθυρα» να αγνοούνται από αρκετούς παίκτες της Ευρωλίγκας (καθ’ υπόδειξη και των ομάδων τους) ελαφρά τη καρδία, αλλά η προοπτική συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν αθλητή.

Μήπως όμως, τελικά, όλη αυτή η περιπέτεια που ζούμε αποτελεί ευκαιρία για σύγκλιση; Αν ο Μπερτομέου επιμείνει με κάθε κόστος να τελειώσει η σεζόν και αν η FIBA δεν κάνει καμία νέα υποχώρηση, μοιάζει αδύνατο να ολοκληρωθεί η χρονιά χωρίς απώλειες τόσο στην Ευρωλίγκα, όσο και στα εγχώρια πρωταθλήματα και στο BCL, με «κανονική» διεξαγωγή του Προολυμπιακού Τουρνουά. Ίσως, όμως, αυτή η πολύ δύσκολη κατάσταση να αποτελεί την στιγμή που θα μπορέσει να φέρει-επιτέλους-στο ίδιο τραπέζι, με ουσιαστικές προτάσεις, διάθεση για αμοιβαίες υποχωρήσεις και όχι πείσματα τις δύο πλευρές, Ευρωλίγκα και FIBA. Μακάρι ο κορωνοϊός, που κρατά όλους μας σε απόσταση από αγαπημένα πρόσωπα και καθημερινές συνήθειες, να φέρει επιτέλους πιο κοντά δύο πλευρές που μάχονται εδώ και χρόνια αλλά οφείλουν να αντιληφθούν ότι υπηρετούν τον ίδιο σκοπό: το μπάσκετ και τους φίλους του.

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x