sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Σάντρο Τονάλι: Ο 19χρονος «playmaker» της Μπρέσια που γοητεύει το ποδοσφαιρικό κοινό

Μπορεί να είναι μόλις 19 ετών, μπορεί να μην έχει συμπληρώσει καν 10 συμμετοχές στην Serie A, ωστόσο αυτό δεν τον σταμάτησε από το να ντεμπουτάρει με την εθνική ανδρών της Ιταλίας την περασμένη Τρίτη…

Στο πρόσφατο ματς της εθνικής Ιταλίας στο δουκάτο του Λιχτενστάιν, ο νεαρός χαφ Σάντρο Τονάλι έκανε την παρθενική του εμφάνιση με την εθνική των ανδρών, μπαίνοντας ως αλλαγή στο 74ο λεπτό, ως αποτέλεσμα της πολύ καλής γνώμης, που έχει για τον μικρό, ο προπονητής της εθνικής ομάδας, Ρομπέρτο Μαντσίνι. Ποιος είναι όμως ο Σάντρο Τονάλι, ή αλλιώς νέος Πίρλο, και πως έφτασε στα 19 του να αγωνίζεται με την φανέλα της εθνικής Ανδρών της Ιταλίας;



Τα πρώτη του βήματα

Γεννημένος στο Λόντι της Λομβαρδίας στις 8 Μαίου του 2000, ο Σάντρο Τονάλι έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Πιατσέντζα σε ηλικία 9 ετών. Τρία χρόνια αργότερα πήγε στην Μπρέσια, όπου σε ηλικία 17 ετών προβιβάστηκε στο τμήμα U19 της ομάδας τον Ιούλιο του 2017.

Εκείνη την σεζόν η Μπρέσια αγωνιζόταν στην Serie B, οπότε το έδαφος ήταν πολύ πιο «εύφορο» για να κάνει το ντεμπούτο του με την μεγάλη ομάδα, το οποίο τελικά δεν άργησε καθόλου να έρθει. Στις 26 Αυγούστου του 2017, ο Τονάλι θα μπει ως αλλαγή στο παιχνίδι κόντρα στην Αβελίνο σε ηλικία 17 ετών.

Από το δεύτερο μισό εκείνης της χρονιάς θα ξεκινήσει η μόνιμη παρουσία στην ενδεκάδα της ομάδας ολοκληρώνοντας την σεζόν με 19 συμμετοχές (2 γκολ και 2 ασίστ σε 2.913 αγωνιστικά λεπτά). Την επόμενη χρονιά (2018-2019) θα αγωνιστεί σε 34 παιχνίδια έχοντας 3 γκολ και 7 ασίστ, και θα στεφθεί πρωταθλητής της Serie B στο τέλος της χρονιάς, κερδίζοντας παράλληλα την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, Serie A.

Την ίδια στιγμή, τον Μάρτιο του 2019 κάνει την πρώτη του εμφάνιση για την U21 της Ιταλίας, με την οποία πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις πέντε φορές, πριν ο νέος Πίρλο κληθεί στην εθνική ανδρών.



Το παρατσούκλι του νέου Πίρλο

Ο Σάντρο Τονάλι ήταν από μικρός οπαδός της Μίλαν. Παρ’ ότι θα μπορούσε να είχε ως είδωλο αρκετούς μεγάλους και θεαματικούς παίκτες, που πέρασαν από τους Ροσονέρι από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μετά, όπως οι Πίρλο, Κακά, Ιντζάγκι και πολλοί ακόμη, αυτός θαύμαζε τον λίγο πιο «αντιτουριστικό» Τζενάρο Γκατούζο. Του άρεσε ο τρόπος που αγωνιζόταν, το απαράμιλλο πάθος σε κάθε μαρκάρισμα, η προσπάθεια ανάκτησης της μπάλας με οποιοδήποτε κόστος.

Τραγική ειρωνεία αν σκεφτεί κανείς ότι τόσο το παρουσιαστικό του όσο και το στυλ του παραπέμπουν στον τεράστιο Αντρέα Πίρλο, που είναι ουσιαστικά ο λόγος, που κάποιοι του «πρόσαψαν» αυτό το προσωνύμιο. Σε συνδυασμό, φυσικά, και με το γεγονός ότι και ο διάσημος Ιταλός χαφ, όπως και ο Τονάλι αναδείχθηκαν από την Μπρέσια.



Ο τρόπος παιχνιδιού του

Ο 19χρονος Ιταλός μέσος στα περισσότερα παιχνίδια αγωνίζεται στην θέση του αμυντικού μέσου, αλλά παίζοντας ως deep-lying playmaker, δηλαδή ο παίκτης που θα πάρει την μπάλα από τους κεντρικούς αμυντικούς και θα ξεκινήσει από πίσω να χτίζει το παιχνίδι της ομάδας.

Ενώ είναι σχετικά μέτριος σε ανάστημα (1,81μ.), έχει μεγάλη ικανότητα στις προσωπικές μονομαχίες. Η ικανότητα του να βλέπει γήπεδο και να κάνει σωστές επιλογές είναι παροιμιώδης και τον κάνει να αποδίδει και να συμπεριφέρεται σαν βετεράνος ποδοσφαιριστής.

Μπορεί να προφυλάσσει την μπάλα με μεγάλη ευκολία από τους αντιπάλους του, ενώ διαθέτει και πολύ καλή φυσική κατάσταση σε αντίθεση με τους περισσότερους παίκτες, που επιτελούν τον συγκεκριμένο ρόλο, του δημιουργικού εξαριού.



«Όταν έχει την μπάλα στα πόδια είναι ένας καθηγητής, όταν η μπάλα δεν βρίσκεται στην κατοχή του, γίνεται πίτμπουλ».

Ο επί 20 συναπτά έτη ανταποκριτής της «Gazzetta dello Sport» για την Μπρέσια, Τζίαν Πάολο Λαφράντσι είπε για τον μικρό:

«Ο Τονάλι είναι πολύ πιο δυνατός από τον Πίρλο. Έχει πολύ επιθετικό στυλ παιχνιδιού και είναι λίγο πανούργος. Αντίθετα απ’ ότι επιτάσσει η ηλικία του, δεν είναι καθόλου αφελής. Αρέσκεται στα δυνατά τάκλιν. Απ’ αυτή την άποψη, παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία με τον Ντε Ρόσι. Μπορεί να είναι και σκληρός σε κάποιες φάσεις, αλλά πότε δεν θα φτάσει να αντικρίσει μία κόκκινη κάρτα.

Είναι πολύ ήρεμος και λογικός. Σαν να έχει την προσωπικότητα ενός 40χρονου αντί ενός εφήβου. Θα έπρεπε να δουλέψει λίγο, ώστε να ενισχύσει την συμμετοχή του στις επιθέσεις της ομάδας, καθώς και το σουτ του. Θα έπρεπε να σουτάρει περισσότερο».

Συνοψίζοντας ουσιαστικά όλα τα παραπάνω σε μία φράση είπε: «Όταν έχει την μπάλα στα πόδια είναι ένας καθηγητής, όταν η μπάλα δεν βρίσκεται στην κατοχή του, γίνεται πίτμπουλ».



Πολύ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι δεν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια λόγια για ένα παιδί με 6 συμμετοχές στην Serie A, όμως η κλήση στην εθνική Ιταλίας από τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, οι «σειρήνες» των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, που ερίζουν για την απόκτησή του (Γιουβέντους, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουάνιτεντ και Σίτι κλπ.), καθώς και η εικόνα του στο γήπεδο, που είναι η πιο τρανή απόδειξη, καταδεικνύουν ότι ο Σάντρο Τονάλι έχει μπει για τα καλά στο στερέωμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου πέρα για πέρα δίκαια.

Επιμέλεια: Σωτήρης Μυκονίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x