Επικαιρότητα

Σάλος στη Δανία: Εκθεση θα παρουσιάσει ως μάρτυρες τους τρομοκράτες του Παρισιού και των Βρυξελλών

Μία καλλιτεχνική ομάδα στην Κοπεγχάγη αποφάσισε να κάνει μία έκθεση που θα είναι αφιερωμένη στους μάρτυρες της ιστορίας.

Μία καλλιτεχνική ομάδα στην Κοπεγχάγη αποφάσισε να κάνει μία έκθεση που θα είναι αφιερωμένη στους μάρτυρες της ιστορίας. Το μόνο πρόβλημα όμως είναι ότι ανάμεσα στην Ιωάννα της Λωραίνης και τον Σωκράτη, όσοι την επισκεφτούν θα δουν και τους τρομοκράτες που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Η είδηση ενόχλησε πολλούς που ενημέρωσαν για αυτό την αστυνομία, ενώ το θέμα έχει κάνει ήδη το γύρο του κόσμου προκαλώντας ποικίλα σχόλια.

Η έκθεση έχει το όνομα «Το Άλλο Μάτι Του Τίγρη», αποτελεί έμπνευση του Μουσείου Μαρτύρων της Τεχεράνης, και σύμφωνα με τον άνθρωπο που ηγείται των καλλιτεχνών που βρίσκονται πίσω από αυτή, την Ida Grarup Nielsen, το θέμα των μαρτύρων αφορά σε άτομα κάθε πλευράς της ιστορίας που ήταν πρόθυμα να πεθάνουν για το σκοπό τους.

Όσον αφορά στο ποιοι τρομοκράτες θα είναι αυτοί που θα παρουσιαστούν ως μάρτυρες αυτοί είναι ο Ιμπραήμ και ο Καλίντ ελ Μπακραουί που στςι 22 Μαρτίου αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες, με την έκθεση να παρουσιάζει το μαύρο γάντι με το οποίο ο πρώτος πιστεύεται ότι έκρυβε τον πυροκροτητή. Ένα άλλο έκθεμα θα αφορά στον Φουέντ Μοαμέντ-Αγκάντ που ανατίναξε τον εαυτό του έξω από το Μπατακλάν.

H Νielsen μιλώντας στο AFP εξήγησε τα εξής: «Ένας οδηγός θα μιλάει για τον Φουέντ Μοαμέντ-Αγκάντ και τα γεγονότα στο Μπατακλάν, κατά τη διάρκεια αυτού το δωμάτιο θα γεμίσει με ήχο και φως». Όπως σημείωσε η ιστορία θα είναι «περισσότερο από τη δική του οπτική».

Όσον αφορά στα αδέρφια Μπακραουί η έκθεση θα περιλαμβάνει μόνο αντικείμενα και εικόνες και όχι ειδικό tour.

«Η έκθεση μας είναι πραγματικά για να περιγράψει τον όρο “μάρτυρας” από όσες περισσότερες οπτικές γίνεται και μέσα από την ιστορία», δήλωσε η Nielsen, προσθέτοντας ότι κάθε χαρακτήρας της έκθεσης είναι «ο ήρωας της δικής του ιστορίας».

Ένας πολιτικός και μέλος του κυβερνώντος κόμματος Venstre της Δανίας, ο Diego Gugliotta, αποφάσισε τη Δευτέρα να καλέσει την αστυνομία, επικαλούμενος τρία άρθρα από το σύνταγμα της χώρας που απαγορεύει την υποκίνηση σε δημόσια βία κάθε είδους καθώς και τη σχετική προπαγάνδα. «Αυτή είναι η πρώτη φορά στη ζωή που παίρνω αυτό το δρόμο, αλλά είμαι βέβαιος ότι η έκθεση μπορεί να ενθαρρύνει κινδύνους απέναντι στο κράτος της Δανίας», έγραψε ο πολιτικός που θεωρεί ότι ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης αυξάνεται όταν οι εμπνευστές της έκθεσης επιλέγουν να παρουσιάσουν ανθρώπους που εμπλέκονται στη διεθνή τρομοκρατία ως ήρωες.

Από την πλευρά του ο πολιτικός ζητάει την αναβολή της έκθεσης η οποία αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες της στις 26 Μαΐου, μέχρι το δικαστήριο να αποφανθεί για τη νομιμότητά της.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x