sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Σαν σήμερα: Η κορυφαία στιγμή της σπουδαίας φουρνιάς του Άγιαξ

Η ομάδα που «τροφοδότησε» τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης ανέβηκε στην κορυφή, σαν σήμερα το 1995.

Πέρασαν 25 χρόνια από τη μέρα που η πιο νεανική κορυφαία ομάδα των τελευταίων χρόνων κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης. Στις 24 Μαΐου του 1995 ο Άγιαξ νικούσε στην Βιέννη την Μίλαν πανηγυρίζοντας τον τίτλο της καλύτερης ομάδας της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά την τριετία του Total Football στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Στον τελικό αναμετρήθηκαν δύο ομάδες που είχαν συναντηθεί και στους ομίλους, παρεμπιπτόντως μαζί με την ΑΕΚ. Η ομάδα του Άμστερνταμ, με τον Λουίς Φαν Χάαλ στον πάγκο, είχε να επιδείξει ένα απίθανο νεανικό σύνολο το οποίο τα επόμενα χρόνια έμελλε να τροφοδοτήσει τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης. Φαν Ντερ Σαρ, Ράιζινγκερ, Φρανκ και Ρόναλντ Ντε Μπουρ, Ζέεντορφ, Ντάβιντς, Όβερμαρς, Κανού και Κλάιφερτ, πλαισιωμένοι από τους πιο έμπειρους Ράικαρντ και Λιτμάνεν συνέθεταν μια απολαυστική ομάδα, που έφτασε αήττητη στον τίτλο.

Χρειάστηκε να έρθει το 85ο λεπτό για να μπει το χρυσό γκολ. Ο πρεσβύτερος Ράικαρντ, στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του, με εξαιρετική πάσα τροφοδότησε τον βενιαμίν Κλάιφερτ (που είχε αντικαταστήσει τον Λιτμάνεν στο 70’) κι αυτός με όμορφο κίνηση και τσίμπημα της μπάλας έκρινε τον τελικό. Παράλληλα σε ηλικία 18 ετών και 327 ημερών έγινε ο νεότερος σκόρερ σε τελικό Champions League, επίδοση που παραμένει αξεπέραστη ακόμη και σήμερα.



Συνθέσεις
Άγιαξ (Φαν Χάαλ): Φαν Ντερ Σαρ, Ράιζινγκερ, Μπλιντ, Ράικαρντ, Φ. Ντε Μπουρ, Ζέεντορφ (53’ Κανού), Φίνιντι, Ντάβιντς, Ρ. Ντε Μπουρ, Λιτμάνεν (70’ Κλάιφερτ),

Μίλαν (Καπέλο): Ρόσι, Πανούτσι, Μαλντίνι, Αλμπερτίνι, Κοστακούρτα, Μπαρέζι, Ντοναντόνι, Ντεσαγί, Μασάρο (88’ Εράνιο), Μπόμπαν (84’ Λεντίνι), Σιμόνε.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x