Μαχητικά Αθλήματα

Σαν σήμερα, ίσως η καλύτερη φωτογραφία στην ιστορία του αθλητισμού

Έμεινε στην ιστορία γιατί είναι άρτια τεχνικά; Για τα όσα φέρει... πίσω της ή λόγω του Μοχάμεντ Άλι; Αυτή είναι κατά πολλούς μια από τις ιστορικότερες φωτογραφίες στην ιστορία του αθλητισμού.

Στις 25 Μαΐου 1965 θα διεξαχθεί ένας αγώνας που θα μείνει στην ιστορία του αθλητισμού. Για πολλούς λόγους.

Ο Μοχάμεντ Άλι στον πρώτο του αγώνα μετά την αλλαγή του ονόματός του από το Κάσιους Κλέι μετά τον ασπασμό του Ισλάμ θα τεθεί αντιμέτωπος για δεύτερη φορά με τον Σόνι Λίστον.

Και σε αυτό το παιχνίδι θα αναδειχθεί νικητής, αυτή την φορά με νοκ-άουτ στον πρώτο γύρο. Αυτό το νοκ-άουτ, θα το απαθανατίσει ο Νιλ Λέιφερ σε μια φωτογραφία που θα μείνει στην ιστορία και θα αποτελέσει μια από τις πιο εικονικές, πιο ιστορικές λήψεις του κόσμου, και κατά πολλούς ίσως την καλύτερη φωτογραφία στην ιστορία του αθλητισμού!



Ο Λέιφερ καθόταν στη δεξιά γωνία του ρινγκ σε εξαιρετική θέση για να πιάσει την στιγμή του νοκ-άουτ και του πρώτου πανηγυρισμού του Άλι. Η φωτογραφία αυτή, από τους γνώστες θεωρείται άριστη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα από μια λήψη σε ένα στούντιο και λόγω της γωνίας της φωτογραφίας καθώς και όλων των στοιχείων που λαμβάνονται υπόψη σε μια φωτογραφία. Ακόμη και ο καπνός από τα τσιγάρα είχαν δημιουργήσει το κατάλληλο εφέ για άλλη μια... εξαιρετική πινελιά στο τελικό αποτέλεσμα. Ενώ οι φωτορεπόρτερ την έχουν ως παράδειγμα της λήψης στην οποία ο φωτογράφος είναι στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή.



Μέχρι και το χέρι τού Μοχάμεντ Άλι είναι σε ορθή γωνία στη λήψη, όπως μέτρησαν οι ειδικοί κάτι που αποτελεί το σύμβολο της δύναμης και της υπεροχής.

«Προφανώς και ήμουν στο κατάλληλο σημείο, αλλά αυτό που μετράει είναι ότι δεν έχασα τη στιγμή. Αυτό είναι που ξεχωρίζει τους καλύτερους φωτογράφους των αθλημάτων από εκείνους που απλώς είναι καλοί. Πρέπει να είσαι και τυχερός στον τομέα μας», ανέφερε ο Λέιφερ όταν παλιότερα του ζητήθηκε να σχολιάσει τη φωτογραφία αυτή.



Κι όμως η φωτογραφία αυτή δεν ήταν πρωτοσέλιδο στο Sports Illustrated το οποίο κυκλοφόρησε με το θέμα του αγώνα. Ήταν στην 4η σελίδα του. Μάλιστα σε διαγωνισμό που έγινε την επόμενη χρονιά στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι με τις φωτογραφίες της χρονιάς δεν ήταν καν στις πρώτες θέσεις.

Γεγονότα που... υποχρέωσαν τον Λέιφερ να δηλώσει δέκα χρόνια μετά ότι η φωτογραφία αυτή έγινε τόσο ξεχωριστή λόγω του Μοχάμεντ Άλι.



Άλλο ένα στοιχείο το οποίο πρέπει να αναφερθεί; Το δεύτερο παιχνίδι του Άλι με τον Λίστον είναι ένα από τα ματς που έχουν μείνει στη λίστα με τα πιο αμφιλεγόμενα παιχνίδια στην ιστορία του μποξ και του αθλητισμού γενικότερα. Και έχει μείνει με την ονομασία ‘’the phantom punch’’.

Το μέσω του πρώτου γύρου ο Λίστον προσπαθεί να χτυπήσει τον Άλι με ένα αριστερό ντιρέκτ. Ο Αλι το αποφεύγει και απαντά ταχύτατα με ένα δεξί. Η αντίδραση του Αλι ήταν τόσο γρήγορη που δεν έγινε αντιληπτή από πολλούς θεατές που βρέθηκαν στο γήπεδο αλλά και από κάποιες λήψεις της κάμερας.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν πολλοί να υποστηρίξουν ότι ποτέ η «απάντηση» του Άλι δεν βρήκε στόχο και πως ο Λίστον έπεσε μόνος του. Μάλιστα, σε αυτές τις φήμες έπαιξε ρόλο και τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο «The Devil and Sonny Liston» το οποίο αποτελεί τη βιογραφία του Λίστον. Σε αυτό αναφέρεται ότι μέχρι και ο Αλι μετά το χτύπημα που έριξε τον Λίστον στο καναβάτσο είχε σταθεί από πάνω του και του φώναζε.. «Σήκω πάνω και πάλεψε. Σήκω, βλάκα. Κανείς δεν θα πιστέψει ότι πώς έπεσες».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x