sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Σημαντικές στιγμές και γεγονότα στην καριέρα ενός «Fuβballgott»

Οι τίτλοι τέλους ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή έπεσαν και το sport-fm.gr θυμάται σημαντικά κεφάλαια στην καριέρα του Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ.

Είχε το προσωνύμιο «θεός του ποδοσφαίρου». Οι Βαυαροί τον λάτρευαν και τον λατρεύουν ως τέτοιον και πάντα θα είναι ευπρόσδεκτος στον σύλλογο, στον οποίο ανήκε από 14 ετών έως και τα 31 του.

Κατέκτησε σχεδόν τα πάντα, αλλά πλέον πήρε την απόφαση να αποσυρθεί, να αφοσιωθεί στην οικογένεια του και να περιμένει τις επόμενες προκλήσεις.

«[…] Λέγοντας αντίο ως ενεργός παίκτης, νιώθω λιγάκι νοσταλγικά, όμως ανυπομονώ για τις επόμενες συναρπαστικές προκλήσεις που με περιμένουν σύντομα. Θα παραμείνω πιστός στο ποδόσφαιρο. Πολλά, πολλά ευχαριστώ για τον καιρό που περάσαμε μαζί, θα έχω πάντα μια θέση για σας στην καρδιά μου».

Προσέφερε πάρα πολλά στο χώρο του αθλητισμού και το sport-fm.gr γυρίζει πίσω στο χρόνο και σας παραθέτει σημαντικές στιγμές και γεγονότα με την Μπάγερν, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και την Εθνική ομάδα Γερμανίας.

O σκιέρ Μπάστιαν και η πρόταση της Μπάγερν

Στη βαυαρική περιφέρεια Rosenheim, στη μικρή πόλη του Kolbenmoor έκανε τα πρώτα του βήματα ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ. Ένα δραστήριο παιδί που του άρεσε ο αθλητισμός και είχε την πεποίθηση πως θα γίνει επαγγελματίας σκιέρ, καθώς βοηθούσαν και οι καιρικές συνθήκες σε εκείνη την περιοχή που ζούσε, αλλά και οι γονείς του διέθεταν κατάστημα με είδη σκι. Ο προπονητής του μάλιστα ήταν ο κορυφαίος Γερμανός σκιέρ, Felix Neureuther, που τον οδήγησε σε επιτυχίες.

Όμως, το άθλημα στο οποίο θα διέπρεπε δεν ήταν αυτό, αφού με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα της Μπάγερν Μονάχου, που αφορούσε 11 ομάδες μεταξύ αυτών και την TSV 1860 Rosenheim στην οποία άνηκε, εντάχθηκε στην βαυαρική ομάδα. Εντυπωσίασε τους υπεύθυνους και όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους. «Απολάμβανα και τα δύο αθλήματα, αλλά μόλις μου έκανε η Μπάγερν την πρόταση, το ένστικτό μου, μού είπε πως πρέπει να την αποδεχτώ».

Η πρώτη εμφάνιση με την εφηβική ομάδα πραγματοποιήθηκε την 1η Ιούλη 1998 και συνέχισε να αγωνίζεται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αρχικά ως αριστερός μπακ, ενώ αργότερα εξελίχθηκε στο «μυαλό» της κεντρικής γραμμής.

Το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Νοεμβρίου του 2002, όταν ο Σβαϊνστάιγκερ, με μόλις δύο προπονήσεις στα πόδια του έκανε το ντεμπούτο του με τη Μπάγερν, σε ματς Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην RC Lens και μάλιστα δίνοντας και την πρώτη του ασίστ. Σε εκείνο το παιχνίδι έκανε την εμφάνισή του και ο Φίλιπ Λαμ. Ο μετρητής των συμμετοχών στην Μπουντεσλίγκα άρχισε να γράφει στις 7 Δεκεμβρίου του 2002 απέναντι στη Στουτγκάρδη και έγινε αντιληπτό πως είχε πολλή μέλλον μπροστά του. Η πρώτη χρονιά του στην ομάδα ολοκληρώθηκε έχοντας κατακτήσει το πρώτο νταμπλ της καριέρας του σε ηλικία μόλις 19 ετών.



Όσο για το πρώτο του γκολ, αυτό ήρθε περίπου ένα χρόνο αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου του 2003, όταν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Βόλφσμπουργκ. Από τότε σκόραρε άλλες 44 φορές και μοίρασε 69 ασίστ σε 342 εμφανίσεις του στο γερμανικό πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα με τη φανέλα της Μπάγερν αγωνίστηκε 500 φορές.



12 χρόνια πιστός στην «μανσάφτ»

Η κλήση στην Εθνική Γερμανίας δεν άργησε να έρθει και το 2004 ήταν πια μέλος της, αφού πρώτα είχε περάσει και από τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες. Η πρώτη εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 2004 κόντρα στην Ουγγαρία, ενώ σταμάτησε στις 121 στον ημιτελικό με την Γαλλία στο Euro 2016. Μέτρησε 24 γκολ και συμμετείχε για 12 συνεχόμενα χρόνια στην Εθνική έχοντας δώσει το παρών σε 4 Euro (2004, 2008, 2012, 2016), αλλά και σε 3 Μουντιάλ (2006, 2010, 2014) κατακτώντας το τελευταίο στα γήπεδα της Βραζιλίας.



Ο Γερμανός προπονητής Γιοακίμ Λέβ τον είχε χαρακτηρίσει ως έναν από τους καλύτερους Γερμανούς παίκτες και παράλληλα «ένας μεγάλος παίκτης, μία τεράστια προσωπικότητα, πάντα τίμιος».

Το πρώτο του γκολ με τα χρώματα της Γερμανίας το σημείωσε κόντρα στη Ρωσία στις 8 Ιούνη του 2005, ενώ σε εκείνο το παιχνίδι τα διπλασίασε κιόλας.

Ο Γερμανός μέσος μάλιστα έγραψε ιστορία, αφού έφτασε στην κορυφή των συμμετοχών σε Euro και Μουντιάλ με 38, ξεπερνώντας κατά μια τον Μίροσλαβ Κλόζε.

Ο Μπάστι φόρεσε και το περιβραχιόνιο της ομάδας ύστερα από την απόσυρση του Φιλιπ Λαμ από την Εθνική, όμως οι τραυματισμοί είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και έτσι το 2016 πήρε μια πολύ δύσκολη απόφαση και αποσύρθηκε.

Στις 30 Αυγούστου 2016 θα έβαζε για τελευταία φορά τη φανέλα της «νασιοναλμανσάφτ» σε φιλική νίκη επί της Φινλανδίας και στην βράβευση του δεν άντεξε και έβαλε τα κλάματα.



«Σημαίνει τόσα πολλά μένα το γεγονός πως είστε εδώ», είπε στους φιλάθλους και συνέχισε: «Ήταν τιμή μου που έπαιξα για εσάς. Δεν περίμενα πως θα είναι τόσο όμορφα απόψε εδώ»

Φίλαθλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η συγγνώμη του Μουρίνιο

Όπως είχε αποκαλύψει ο αδερφός του, Tobias η ομάδα που υποστήριζε από μικρός ο Σβάιν ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μάλιστα ήταν η μόνη στην οποία ήθελα να αγωνιστεί, εκτός από τη Μπάγερν Μονάχου φυσικά. Αποχαιρετώντας το 2015 την ομάδα με την οποία κατέκτησε 22 τίτλους οι συνθήκες δεν ήταν ανάλογες της πορείας του. Όταν δε, ανέλαβε ο Σοζέ Μουρίνιο παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Λουίς Φαν Χάαλ, τον ενημέρωσε πως δεν τον υπολογίζει, τον έστειλε να κάνει προπονήσεις με την ομάδα νέων του συλλόγου και να αναζητήσει το νέο σταθμό της καριέρας του. Εκείνος όμως δεν ήθελε να αγωνιστεί σε καμία άλλη ευρωπαϊκή ομάδα και δήλωσε πως θα ήταν έτοιμος, αν η Γιουνάιτεντ τον χρειαζόταν.



Η κατάσταση δεν άλλαξε και το Μάρτιο του 2017 αποχώρησε από την ομάδα, πηγαίνοντας να συνεχίσει την καριέρα του στην Αμερική και στους Chicago Fire του MLS. O χαρακτήρας του και η συμπεριφορά του εκείνους τους μήνες όμως, έκαναν τον Μουρίνιο να ζητήσει συγγνώμη.

«Έχοντας γνωρίσει τον Σβάινσταϊγκερ ως επαγγελματία και ως άνθρωπο αλλά και το πώς συμπεριφερόταν και σεβόταν τις αποφάσεις μου ως προπονητή, μπορώ να πω ότι μετανιώνω για τη συμπεριφορά μου απέναντί του και δεν έχω πρόβλημα να το παραδεχτώ...

Θα μου λείψει ένας ωραίος τύπος, ένας καλός επαγγελματίας, μία πολύ καλή επιρροή στην προπόνηση».

Η όμορφη κίνηση

Όταν πήρε μεταγραφή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κάποιοι φίλαθλοι είχαν αγοράσει τη φανέλα του, η οποία είχε στην πλάτη το νούμερο 23. Όμως εκείνος το αντικατέστησε με το νούμερο 31 που φορούσε και στην Μπάγερν. Έτσι, έστειλε σε 32 φιλάθλους της ομάδας που είχαν την παλιά φανέλα, μια καινούρια και μάλιστα υπογεγραμμένη.



Η αποθέωση... εντός έδρας

Στις 28 Αυγούστου 2018 επέστρεψε στην Αλιάνζ Αρένα και στην ομάδα που πέρασε σχεδόν ολόκληρη την ποδοσφαιρική του καριέρα. Το παιχνίδι ανάμεσα σε Bayern και Chicago Fire διεξήχθη φυσικά προς τιμήν του και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν πως στο πρώτο ημίχρονο αγωνίστηκε με τη φανέλα του Σικάγο, ενώ στο δεύτερο άλλαξε, έβαλε τη βαυαρική και σκόραρε γράφοντας το 4-0. Η αποθέωση και η αναγνώριση ήταν καθολική, αλλά και το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν για τα 17 χρόνια κοινής πορείας με τον σύλλογο.



Άλλωστε είναι ένας από αυτούς και πάντα ευπρόσδεκτος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε. «Μια φανταστική καριέρα φτάνει στο τέλος. Μπάστι έχεις κερδίσει τα πάντα που μπορούν να κερδηθούν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Επίσης είσαι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και η πόρτα της Μπάγερν θα είναι πάντα ανοιχτή για εσένα».



Η Euroleague εύχεται στον «Μπάστι»

Ο Γερμανός πέρα από την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, τρέφει συναισθήματα και για την πορτοκαλί θεά, με την Euroleague μάλιστα να του εύχεται τα καλύτερα μετά την απόσυρσή του.




Επιμέλεια: Φωτεινή Κρεμαστιώτη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x