Επικαιρότητα

Σήμερα στη Βουλή η πρώτη «μάχη» κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Το βράδυ αναμένεται η «σύγκρουση» των πολιτικών αρχηγών.

Θέση «μάχης» μετά από το άνευρο πρώτο διήμερο των προγραμματικών δηλώσεων λαμβάνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση με την κορύφωση της σύγκρουσης να αναμένεται μετά το απόγευμα όταν και θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Η διαδικασία των τοποθετήσεων θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να ξεκινήσει η φανερή ψηφοφορία.

Πάντως, ήδη, από τις τοποθετήσεις των ειδικών αγορητών, των βουλευτών και των υπουργών που προηγήθηκαν καθορίστηκαν τα όρια του πεδίου μάχης και ξεκαθαρίστηκε ότι η εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση περιορίζεται στους 155 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων που την στηρίζουν επισημάνθηκε η δυνατότητα εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για την αντικατάσταση των προβληματικών σημείων της νέας συμφωνίας όπως της φορολογίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, των αγροτών και των περικοπών στις συντάξεις.

Επιπροσθέτως, ως ένα ακόμα περιστατικό ανταλλαγής ρόλων, αυτή την φορά ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ που επέκριναν την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι κάνουν στείρα κριτική και δεν καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις και ισοδύναμα.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης υποστηρίχθηκε ότι η κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και πως θα την στηρίξουν μόνο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και όχι σε μέτρα που επιδεινώνουν την οικονομική κατάσταση των πολιτών.

Πάντως κατά την χθεσινή συνεδρίαση διάρκειας 13 ωρών τοποθετήθηκαν περισσότερα από 20 μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Στις σημαντικότερες ομιλίες συγκαταλέγονται οι εξής

Ο Τσακαλώτος υποβάθμισε την αισιοδοξία Τσίπρα

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «πάτησε» στον «οδικό χάρτη» που παρουσίασε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετριάζοντας ωστόσο την κυβερνητική αισιοδοξία αναφορικά με την επίτευξη των επόμενων κρίσιμων στοιχημάτων.


«Αν γίνει με επιτυχία η αξιολόγηση, αν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, αν υπάρξει λύση στο χρέος. τότε μπορεί βραχυπρόθεσμα να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον και επιστροφή τραπεζικών καταθέσεων και άρση των capital controls» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στην Ολομέλεια.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η φράση πως τώρα η κυβέρνηση έχει καλύτερη οργάνωση για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε ότι τα οικονομικά στοιχεία για «το τρίτο εξάμηνο» (!) είναι καλύτερα από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα. Αναφορικά με την αξιολόγηση είπε ότι «είναι σημαντικό να τελειώσει γρήγορα και επιτυχώς. Αισθάνομαι ότι μετά τις οργανωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση είμαστε σε θέση να κάνουμε καλύτερη δουλειά. Πως μπορούμε να συζητήσουμε τα 4-5-6-7-8 σημαντικά ζητήματα. Έχουμε σημαντικές μάχες, όπως αυτές για τα «κόκκινα» δάνεια, τις συντάξεις, τους αγρότες, την φορολογία κ.α. Όμως, για να κερδίσουμε τις μάχες όπως την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων απαιτείται μεγάλη καμπάνια σε Ελλάδα – εξωτερικό. Ακούνε πλέον πολλοί την φωνή του ΣΥΡΙΖΑ. Ευελπιστούμε σε συμμαχίες. Το ίδιο μπορώ να πω και για συντάξεις». Τόνισε δε ότι το θέμα της αξιολόγησης είναι «δύσκολο» και πως «οι θεσμοί δεν απαντούν σε συγκεκριμένα προβλήματα». «Τον Αύγουστο κόψαμε τις πρόωρες συντάξεις. Δημιουργήσαμε πρόβλημα στους 57χρονους που βγήκαν στην ανεργία. Άρα πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας» ανέφερε σε άλλο σημείο, για να συνεχίσει τις παραδοχές:

«Είναι πρόβλημα η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά. Δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με φορολογική πολιτική, αλλά με δημιουργία νησιωτικής πολιτικής. Δημιουργούμε προβλήματα στους αγρότες, όμως δεν μπορούμε να τα λύσουμε με το φορολογικό, αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους αγρότες, που θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς τον Οκτώβριο. Πρέπει να έχουμε πολιτικές που να απαντούν σε αυτά τα προβλήματα». Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σημείωσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να γίνει «γρήγορα και να υποστηρίξουμε τους μετόχους, είτε της κυβέρνησης είτε τους ιδιώτες και να βρούμε ένα σύστημα, ώστε τα λεφτά να πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Πρέπει να δημιουργηθεί σύστημα διακυβέρνησης τραπεζών, ίσως μέσω ενός ταμείου που θα προστατεύει τα περιουσιακά μας στοιχεία». Για το χρέος είπε ότι η μεγάλη νίκη της κυβέρνησης είναι η «διεθνοποίηση του ζητήματος». Παράλληλα, αναφέρθηκε επιγραμματικά σε «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» που θα ακολουθήσουν. Προανήγγειλε την αύξηση εισιτηρίων ως ισοδύναμο για το 23% στην Παιδεία - Ο προϋπολογισμός αναζητά τουλάχιστον 230 εκατ. για το 2016 από το 23%, όταν οι εισπράξεις από τους αρχαιολογικούς χώρους είναι μόλις 54 εκατ. Αυξήσεις και στα εισιτήρια για την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους προανήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς με το επιχείρημα ότι το σημερινό αντίτιμο είναι απαράδεκτο χαμηλό, αλλά και ως ισοδύναμο για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Γκάφα» Μπαλτά με αύξηση εισιτηρίων

Αυξήσεις και στα εισιτήρια για την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους προανήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς με το επιχείρημα ότι το σημερινό αντίτιμο είναι απαράδεκτο χαμηλό, αλλά και ως ισοδύναμο για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Όμως, ο νυν υπουργός Πολιτισμού και πρώην Παιδείας συνελήφθη αδιάβαστος στα οικονομικά. Και αυτό διότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής υπηρεσίας οι εισπράξεις για το 2014 έφτασαν τα 54,6 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2013 τα συνολικά έσοδα από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους έφτασαν τα 47 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με την επιβολή 23% ΦΠΑ στην Παιδεία στοχεύει σε ένα έσοδο της τάξης των 160 εκατ. ευρώ για το 2015 και τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ για το 2016.

Μια απλή αριθμητική πράξη λοιπόν αρκεί για να δείξει πως ακόμη και αν διπλασιαστούν τα εισιτήρια στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους πάλι δεν βγαίνει ο στόχος του ισοδύναμου. Συγκεκριμένα ο κ. Μπαλτάς είπε στη Βούλη πως «Το Υπουργείο Πολιτισμού ήδη έχει δρομολογήσει την αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, όπου αυτήν τη στιγμή είναι απαράδεκτα χαμηλές. Επίσης, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, βάσει του οποίου τα έσοδα αυτά αυξάνουν και συστηματοποιούνται και μέσα από εκεί μπορεί να βρεθούν ακόμη και ισοδύναμα -γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ταυτόχρονα και παραγωγός πλούτου με τη στενή έννοια σε αυτήν τη χώρα- ως συμβολή στην οικονομία και κυρίως ως συμβολή στο παράλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού, Υπουργείο Παιδείας με το περίφημο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Τ. Αλεξιάδης: Θα κάνουμε ελέγχους αλά γερμανικά, ακόμα και μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα

Αιφνιδιαστικούς φορολογικούς ελέγχους ακόμα και τα... μαύρα μεσάνυχτα προανήγγελλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για θέματα φορολογίας, Τρύφων Αλεξιάδης , υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί θα λειτουργούν στα πρότυπα των γερμανικών.

«Πρότυπό μας ο τρόπος ελέγχων στη Γερμανία. Θυμάστε που ξημερώματα μπήκαν σε μεγάλη επιχείρηση, για να κάνουν ελέγχους; Τέτοιες σκηνές θα έχουμε στην Ελλάδα» είπε, για να επισημάνει ότι στόχος του υπουργείου είναι η αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής. Ειδική αναφορά έκανε και στο περιστατικό που συνέβη χθες στη Φλώρινα με τον προπηλακισμό εφοριακών, λέγοντας ότι «δεν θα ανεχθούμε αυτές τις λογικές», ενώ υποστήριξε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν 40.000 ελέγχους κατά την τουριστική περίοδο, όταν το 2013 ήταν περίπου 7.000. Αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, είπε ότι από τους 2.062 μεγαλοκαταθέτες, μόλις οι 136 έχουν ελεγχθεί, ενώ ο έλεγχος άλλων 481 βρίσκεται σε εξέλιξη. Προειδοποίησε ότι τα πιθανά φορολογικά αδικήματα παραγράφονται στο τέλος του χρόνου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αναστείλει την παραγραφή. Παράλληλα, είπε ότι θα αξιοποιηθούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, εξηγώντας όμως πώς θα πρέπει να δοθούν «φορολογικά κίνητρα». Ακόμη, εξήγγειλε στοχευμένους ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, ΜΜΕ κ.ά εντός των επόμενων πέντε μηνών. Τέλος, είπε ότι θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους διατηρούν αδήλωτους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό να τους αποκαλύψουν με νομοσχέδιο που θα τους νομιμοποιεί.

Β. Λεβέντης: Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Επίσης, η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίζεται και από την πρώτη ομιλία του κ. Βασιλη Λεβέντη εντός Βουλής μετά από 30 χρόνια αγώνες στο κατώφλι της.

«Ανέμενα γεμάτο το κοινοβούλιο και το βρίσκω άδειο. Ανέμενα αλλιώς την Βουλή γιατί έδινα 30 χρόνια αγώνες για να μπω. Το μόνο που ακούω στους διάδρομους είναι πόσους συμβούλους έχει ο βουλευτής και τι δικαιώματα. Το πιο λυπηρό είναι η ομιλία του πρωθυπουργού που αν την συγκρίνεις με την ομιλία Σαμαρά ομοίαζαν κατά πολύ. Κατά 90% είναι ίδιες και γεμάτες "θα και θα"», είπε, ανεβαίνοντας στο βήμα, ενώ μεταξύ άλλων εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό τον οποίο και κατηγόρησε πως είπε ψέματα στον ελληνικό λαό.

Την ίδια ώρα, όμως, ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων επέμεινε στην ανάγκη περιορισμού των βουλευτικών και κομματικών προνομίων και ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκινήσει την συζήτηση αναλογιζόμενη την οικονομική συγκυρία.

Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι θέτει ως στόχο τους «αργόμισθους» της Βουλής και τους δεκάδες συμβούλους και συνεργάτες βουλευτών και κομμάτων.

«Θα θέσω ζήτημα για τους συμβούλους. Πόσους σύμβουλους και αργόμισθους έχει η Βουλή; Αποστολή μας είναι να ξεσκεπάσουμε την σαπίλα. Ελπίζω να έχουμε συμμάχους τους τίμιους βουλευτές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε «ο ΣΥΡΙΖΑ εχει 145 βουλευτές που σημαίνει ότι όλοι αυτοί έχουν 750 συνεργάτες. Σε αυτούς προστίθενται και άλλοι 300 σπου έχει το κόμμα. Ολοι αυτοί τι κάνουν; Σκάβουν; Αυτό σημαίνει ότι τελικά ο κάθε βουλευτής κοστίζει ένα 20αρι χιλιάδες ευρώ».

«Μου είπε ένας χωροφύλακας που είναι του ΣΥΡΙΖΑ "πάρε και εσύ αυτούς που δικαιούσαι γιατί όλες αυτές είναι οικογένειες που ψηφίζουν". Δεν ξέρω ποιος είναι, δεν του πήρα το όνομα», αποκάλυψε, σημειώνοντας πως έπειτα από 30 ολόκληρα το όνειρό του να μπει στη Βουλή... προσγειώθηκε απότομα.

Πάντως, σημείωσε ότι η περιστολή των προνομίων πρέπει να γίνει για όλα τα κόμματα και πως ο ίδιος δεν θα γίνει «ιεραπόστολος».

«Η πρότασή μου είναι να σταματήσουμε να τα παίρνουμε όλοι. Τι θέλετε δηλαδή, να είμαι εγώ ο βλάκας;», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα το οποίο και κατηγόρησε ότι τόσα χρόνια έλεγε ψέματα ότι έχει άλλες λύσεις και ότι όσοι τάσσονταν υπέρ του μνημονίου είναι προδότες, καθώς και ότι θα ένωνε τον ευρωπαϊκό νότο κατά του βορρά.

«Περίμενα να δω κι εγώ τι θα κάνει όταν έγινε πρωθυπουργός. Αφού έφαγε πέντε με έξι μίνες απειλώντας πως διαπραγματεύεται σκληρά, ήρθε ένα βράδυ και τα υπέγραψε όλα», είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες αφού, όπως υποστήριξε, «ένα κομμάτι του λαού πίστευε ότι ο κ. Τσίπρας είχε πραγματικά μια άλλη λύση».

Γι' αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, ο κ. Τσίπρας έπρεπε να βγει και να πει στους πολίτες πως είχε αυταπάτες τόσα χρόνια.

«Δεν είναι κακό να ομολογείς ότι έσφαλες. Θα ήταν μεγάλη γενναιότητα αν το έκανε», τόνισε.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση καθώς ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε στην πρόταση εννέα σημείων που του κατέθεσε.

Σε άλλο σημείο μάλιστα είπε «ο κ. Τσίπρας έκανε τις επιλογές του».

«Χωρίς να μου τηλεφωνήσει διάλεξε τον κ. Καμμένο. Διάλεξε τον Καμμένο και όχι τον Λεβέντη. Προτίμησε να μοιράσουν τα λάφυρα. Ας δούμε πόσο καιρό θα κρατήσουν», κατέληξε.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x