Επικαιρότητα

Σοκ από Κομισιόν: «Συμπληρωματικό μνημόνιο» η απόφαση του Eurogroup

«Συμπληρωματικό μνημόνιο» προβλέπει η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

«Συμπληρωματικό μνημόνιο» προβλέπει η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, σε συνέχεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το «συμπληρωματικό μνημόνιο» συνιστά προϋπόθεση, σύμφωνα με την Κομισιόν, προκειμένου να συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της με αφορμή της αποφάσεις του Eurogroup, σημειώνει ότι, εφόσον εγκριθεί το συμπληρωματικό Μνημόνιο από το ΔΣ του ESM, τότε θα γίνει και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο, έπειτα βεβαίως και από την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

«Με ένα συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (supplemental Memorandum of Understanding), το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος» επισημαίνει.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Ταμείου θα συστήσει στο εκτελεστικό συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία, πριν το τέλος του έτους.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά» αναφέρει ακόμη η Κομισιόν.

Πάνω απ' όλα, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.


... Και η Γεροβασίλη πανηγυρίζει

Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι με τη συμφωνία στο Eurogroup κλείνει ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Η ίδια χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα πολύ σημαντική για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας, τονώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς.

Ειδικότερα, η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε:

«Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο χθεσινό Eurogroup και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Από αυτά, 3,5 δισ. ευρώ θα αποδοθούν το επόμενο διάστημα στην πραγματική οικονομία, παρέχοντας πολύτιμη ρευστότητα.

Η συμφωνία δεν αφορά μόνο την αξιολόγηση και τα διαρθρωτικά μέτρα αλλά και το χρέος. Για πρώτη φορά καταγράφεται ένας σαφής και δεσμευτικός οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους. Με συγκεκριμένους στόχους και δέσμες παρεμβάσεων, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.

Εξασφαλίστηκε για μακρύ χρονικό διάστημα η χρηματοδότηση της οικονομίας, με πολύ ευνοϊκούς όρους, διαψεύδοντας όσους επένδυσαν στην αποτυχία της χώρας, για μικροπολιτικό όφελος. Ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές.

Η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει τα επόμενα βήματα για την αναπτυξιακή προοπτική και αξιοποιεί αποτελεσματικά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η ανάπτυξη όμως δεν έχει νόημα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Έχουμε ήδη αποδείξει ότι πρωταρχικό μας μέλημα ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στους Έλληνες πολίτες. Το ίδιο προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο ισχύει και για την επόμενη ημέρα, της οικονομικής ανάκαμψης.

Η εποχή που επιβαρύνονταν οι πολλοί για να απολαμβάνουν οι λίγοι έχει παρέλθει οριστικά».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x