Σπύρος Σιαμπλής

Σύγκρουση δύο κόσμων ή, αλλιώς, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός...

Ο Σπύρος Σιαμπλής θυμάται μέσω του sport-fm.gr το… περίφημο κείμενο των οπαδών του Παναθηναϊκού για το πρώτο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό μετά τη Ριζούπολη κι εξηγεί γιατί παραμένει και σήμερα επίκαιρο!

Παναθηναϊκός εναντίον Ολυμπιακού. Δύο ονόματα, μια… αέναη μονομαχία. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς… μύστης του αθλητισμού στην Ελλάδα, προκειμένου να κατανοήσει τι περιλαμβάνει η συνύπαρξη και μόνο των δύο «αιώνιων». Σε… οποιοδήποτε γεγονός!

Γράφει ο Σπύρος Σιαμπλής

Μια προσέγγιση που περιλαμβάνει εν πολλοίς και όλο το… ζουμί, πάντοτε από την «πράσινη» οπτική γωνία, έγινε για πρώτη φορά το μακρινό 2004. Τότε, σχεδόν 15 χρόνια πριν, όταν και ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν τους «ερυθρόλευκους» στις 18 Απριλίου στο «Απόστολος Νικολαϊδης».

Λίγες ημέρες πριν το ντέρμπι, κυκλοφόρησε το 31ο τεύχος των «Mad Boys». Μέσα σε αυτό, υπήρχε ένα κείμενο που αναφερόταν στο τι χωρίζει τις δύο ομάδες αλλά και στην προσέγγιση που θα έπρεπε να είχαν οι ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» στο παιχνίδι.

Σε οποίον δεν του λένε κάτι οι ημερομηνίες ή τα γεγονότα, πρόκειται για το πρώτο εντός έδρας ματς του Παναθηναϊκού απέναντι στον Ολυμπιακό, μετά τις… ομορφιές της Ριζούπολης, το 2003...

«Ξεχάστε τον κόσμο… Ξεχάστε την διοίκηση… Ξεχάστε τις τεχνικές οδηγίες… Ξεχάστε τα όλα και παλέψτε μόνο για εσάς! Πολεμήστε για την δικιά σας μαγκιά και για την ιστορία του αυτοκράτορα της ψυχής μας! Αποδείξτε σε εσάς πως ξέρετε τι κουβαλάτε στις πλάτες σας… Δεν είναι ντέρμπι σαν τα προηγούμενα… Δεν είναι ένα ακόμα πρωτάθλημα, είναι κάτι παραπάνω… Είναι η σύγκρουση δύο κόσμων!».

Αυτά και… πολλά άλλα έλεγε το συγκεκριμένο κομμάτι. Κομμάτι που, ακόμα και σήμερα, όχι μόνο παραμένει επίκαιρο αλλά -θα πρέπει να- είναι αυτό που μπορεί να λειτουργήσει και ως… οδηγός για τους παίκτες του Γιώργου Δώνη!

Σύμφωνοι. Ο κόουτς του Παναθηναϊκού θα προτιμούσε να παραλειφθεί το κομμάτι με τις οδηγίες του! Έχοντας φάει με το… κουτάλι όμως κι αυτός τα ντέρμπι των «αιωνίων», ξέρει καλά πως σε αυτά τα παιχνίδια όλα ξεκινούν από τη συγκεκριμένη προσέγγιση.

«Ναι», θα αναρωτηθούν κάποιοι, «αλλά δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε;». Έτσι είναι, αν… έτσι νομίζετε. Ή, αν δεν κατανοείτε πως, όντως, μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους, όπως λέει και ο τίτλος! Εντός αλλά κι εκτός γηπέδου. Ακόμα και σήμερα.

Και πώς να είναι αλλιώς, όταν μέσα στις τέσσερις γραμμές, άπαντες οι μη «τυφλωμένοι» παραδέχονται πως ο Παναθηναϊκός υστερεί σε λύσεις, υπολείπεται σε ποιότητα, έχει πιο «άγουρη» ομάδα από τον Ολυμπιακό;

Ενώ κι έξω από αυτές, αν μη τι άλλο ούτε την ίδια «δύναμη» διαθέτουν οι δύο σημερινοί «μονομάχοι» του Ολυμπιακού σταδίου, ούτε τα ίδια κέρδη άρα και μπάτζετ, ούτε και την ίδια στάση απέναντι στα πράγματα. Αποδεδειγμένα είναι όλα αυτά, στα βάθη των χρόνων…

Φυσικά, όλα τα παραπάνω, κάθε άλλο σημαίνουν πως ο Παναθηναϊκός είναι καταδικασμένος να αποτύχει απόψε. Κάθε άλλο... Θα το παλέψει το ματς… μέχρι εκεί που δεν πάει! Αυτή δείχνει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Κορωπί.

Φυσικά, για να τα καταφέρει, θα χρειαστεί και την -εντός των επιτρεπτών ορίων, διαφορετικά ελλοοχεύουν κίνδυνοι βαριάς τιμωρίας- βοήθεια του κόσμου του, προκειμένου να γίνει το ΟΑΚΑ… Λεωφόρος. Εκεί όπου, για να μην ξεχνιόμαστε, ο Ολυμπιακός έχει να τον κερδίσει, μέσα στο γήπεδο, από τη σεζόν 2013-14!

Φυσικά, ακόμα κι αν δεν έρθει η πολυπόθητη νίκη, αυτό που θα έχει σημασία, στο τέλος της ημέρας και μέσα από την εν λόγω «σύγκρουση», είναι να έχει καταστεί σαφής -για μια ακόμα φορά- η διαφορά των δύο κόσμων…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x