Βαγγέλης Νεραντζιάς

Στο ΟΑΚΑ μπορεί

Το κρίσιμο παιχνίδι της Τρίτης και αυτά που πρέπει να αλλάξει ο Παναθηναϊκός για να φέρει τούμπα τη σειρά με την Λαμποράλ. Γράφει ο Βαγγέλης Νεραντζιάς.

Με την πλάτη στον τοίχο είναι ο Παναθηναϊκός μετά τη δεύτερη συνεχόμενη ήττα από την Λαμποράλ και κακά τα ψέματα, οι πιθανότητες να βρεθεί τελικά στο Final 4 της Ευρωλίγκας στο Βερολίνο έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Τα αίτια του 0-2 είναι πολλά και αφορούν κυρίως τη συνολική λειτουργία του τριφυλλιού σε άμυνα και επίθεση. Δεδομένα ο Παναθηναϊκός δεν παίζει το μπάσκετ που μπορεί με βάση το ρόστερ του και πολλές στιγμές δείχνει να μην διαθέτει εναλλακτικό πλάνο. Ταυτόχρονα, η ομάδα πληρώνει σε ένα βαθμό την απειρία του προπονητή σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και το μπέρδεμα των ρόλων, μετά την έλευση και την ενσωμάτωση τριών νέων παικτών στο ροτέϊσον τους τελευταίους μήνες.

Το φτωχό passing game στην επίθεση κάνει «μπαμ» στο παιχνίδι του τριφυλλιού, που λειτουργεί με την λογική του «μπουκάρω στο ένας εναντίον ενός και ότι βγει», ή στο πλάνο «ψάχνοντας τον Ραντούλιτσα»... Με το συμπάθιο αλλά αυτά τα στοιχεία δεν ταιριάζουν στη φιλοσοφία που έφερε έξι φορές τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης…

Άλλωστε υπάρχουν παίκτες «κλειδιά» όπως ο Φώτσης, που ακυρώνονται από αυτό το στιλ παιχνιδιού, καθώς δεν υπάρχουν στοχευόμενα συστήματα. Την ίδια στιγμή παρουσιάζεται ξεκάθαρη αδυναμία στις περιστροφές των πράσινων στην άμυνα, που δύσκολα μπορούν να καμουφλαριστούν σε αυτό το επίπεδο, καθώς κάποιοι παίκτες δείχνουν ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Ωστόσο, επειδή τώρα δεν υπάρχει επιστροφή και ο Παναθηναϊκός θα πορευτεί ως έχει ως το φινάλε της σεζόν, σημασία έχει το τελικό ταμείο και σε πρώτη φάση το τρίτο ματς με τους Ισπανούς. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα…

Οι Βάσκοι δεν είναι μεγαθήριο, είναι μια στρωμένη ομάδα που η ψυχολογία της έχει εκτοξευτεί και πλέον «γεννάνε και τα κοκόρια της»! Στα συν για τους Ισπανούς είναι φυσικά η ευστοχία από τη περιφέρεια, η αθλητικότητα, ο ενθουσιασμός και ο πολύπειρος Βέλιμιρ Περάσοβιτς.

Τι πρέπει να αλλάξει ο Παναθηναϊκός; Να παίξει περισσότερο ως ομάδα, να στοχεύσει στις αδυναμίες του αντίπαλου και να κάνει κατάθεση ψυχής στο παρκέ του ΟΑΚΑ για την μείωση της σειράς σε 2-1. Κοινώς να παίξει σαν Παναθηναϊκός… Με την ώθηση της καυτής του έδρας μπορεί να τα καταφέρει και να διατηρήσει ζωντανές τις όποιες ελπίδες του για ολική ανατροπή.

Η Λαμποράλ πήρε το πρώτο μήνυμα από τον Δημήτρη Διαμαντίδη και αν το τριφύλλι επικρατήσει στο ματς της Τρίτης αναπόφευκτα θα την βάλει να σκεφτεί και να αγχωθεί ενόψει της συνέχειας. Αυτό είναι τώρα το ζητούμενο και είναι δεδομένο ότι στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναικός μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Υ.Γ. Ο τεράστιος Δημήτρης Διαμαντίδης κατέρριψε την ατάκα «ουδείς αναντικατάστατος…». Παρεμπιπτόντως ο αρχηγός εξέφρασε στο φιλικό του περιβάλλον τη πίστη ότι ο Παναθηναϊκός θα επιστρέψει στην Βιτόρια για τελικό πρόκρισης. Καλά θα κάνουν να το βάλουν στο μυαλό τους και οι υπόλοιποι.

Υ.Γ. 1 Οι Βάσκοι έκαναν μίνι φιεστα με τον κόσμο τους μετά τη λήξη του αγώνα δείχνοντας σιγουριά για την πρόκριση μετά το 2-0. Αυτό συγκαταλέγεται στα θετικά…

Υ.Γ. 2 Η ισοπέδωση δεν αρμόζει στον μπασκετικό Παναθηναϊκό, ψυχραιμία και στήριξη μόνο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x