Τόλης Κοτζιάς

Στον Ομπράντοβιτς έβαλε 20άρα ο Μπατίστα...

Ο Τόλης Κοτζιάς γράφει για τον Εστεμπάν Μπατίστα, και απορεί αν ο νέος σέντερ του Παναθηναϊκού είναι Ουρουγουανός...

Η λέξη "υπομονή" είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Είναι κάτι, που δεν το έχουμε ως λαός. Και για να μεταφερθούμε στο μπάσκετ, οι Ολυμπιακοί ήταν εκείνοι, που αρχικώς δεν είχαν μεγάλη υπομονή (μιλάμε για τη σύγχρονη ιστορία του αθλήματος). Και συνεχίζουν να μην έχουν: για τις μεταγραφές, για τον προπονητή, για τα πάντα. Εδώ, πάντως, και κάποιο καιρό οι Πειραιώτες έχουν παρεούλα, τους Παναθηναϊκούς. Με το πού έφυγαν ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος και βέβαια ο Ομπράντοβιτς, πολλοί φίλοι του "τριφυλλιού" πήραν τα "χούγια" των Ολυμπιακών. Και αμφότεροι όχι μόνο δεν έχουν υπομονή, αλλά αμφισβητούν και -σχεδόν- τα πάντα.

Οι δε Παναθηναϊκοί πανηγύρισαν δύο συνεχόμενα νταμπλ με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αλλά εμφανίζονται αχόρταγοι, μοιάζουν σαν να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει δίπλα τους. Ισως δεν βλέπουν και τους ίδιους τους εαυτούς τους. Δεν λένε να κατανοήσουν ότι τα μεγαλεία του παρελθόντος έχουν τελειώσει, ότι τα μπάτζετ των 40 εκ. ευρώ θα τα βλέπουμε πλέον μόνο σαν "μία γλυκιά ανάμνηση" και ότι επίσης ακόμη και τα χρήματα, που βάζει πλέον ο Γιαννακόπουλος, είναι πολλά. Η μισή Ελλάδα είναι στο ταμείο ανεργίας και εμείς θέλουμε τον ΛεΜπρον και τον Κόμπε. Κούνια, που μας κούναγε...

Αφορμή για τον πρόλογο είναι δίχως άλλο το "πέσιμο" από ουκ ολίγους Παναθηναϊκούς (στο διαδίκτυο) για το νέο σέντερ της ομάδας τους, τον Εστεμπάν Μπατίστα. "Μα, καλά παίκτη από την Καρσίγιακα πήραμε;" είπε ο ένας. Λες και ο Λάσμε είχε έρθει από τους Λέικερς (από τα ...βλάχικα της Ισπανίας, από την άσημη Ομπραντόιρο, είχε πάει στον Παναθηναϊκό). "Είμαστε σοβαροί; Ουρουγουανό παίκτη πήραμε;" αναρωτήθηκε ένας άλλος. Ναι, ο Λάσμε προέρχεται από την παγκοσμίου φήμης για το μπάσκετ της Γκαμπόν.

Καλό θα είναι να σοβαρευτούμε και κάποιοι (πολλοί) πρέπει να αρχίσουν να μαθαίνουν μπάσκετ, να αρχίσουν να "διαβάζουν" σωστά τα πράγματα. Αν σας πούμε ότι ο Μπατίστα είναι ο καλύτερος σέντερ της Ευρώπης, θα σας πούμε ψέμματα. Αν σας αναφέρουμε, όμως, ότι πρόκειται για μία πολύ καλή λύση και ειδικά για τα λεφτά, που έδινε για τον ψηλό ο Παναθηναϊκός, θα σας πούμε την αλήθεια. Εδώ, που τα λέμε, και πολλά χρήματα να έχεις, ποιον να έπαιρνες; Τον Κρστιτς; Οχι, ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε.

Ο Μπατίστα προέρχεται από μία εξαιρετική χρονιά με την τουρκική Καρσίγιακα. Αν δεν ξέραμε ότι είναι από την Ουρουγουάη και τον βλέπαμε να παίζει, θα λέγαμε ότι είναι από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Καταλαβαίνει πολύ καλά το μπάσκετ, ξέρει να παίρνει θέσεις, είναι πολύ δυνατός σωματικά, είναι πολύ καλός ριμπάουντερ, παρά τα κυβικά του μπορεί να ξεκινήσει φάση από τα 5 μέτρα. Εννοείται ότι έχει και αδυναμίες, όπως κάθε παίκτης (άμυνα και όχι μόνο). Αν τον συγκρίνετε με τον Λάσμε, πάμε σε λάθος σύγκριση. Ο Μπατίστα είναι σεταριστός παίκτης, ο Γκαμπονέζος είναι παιδί του αέρα. Ο Λάσμε πηδάει στον Θεό, ο Μπατίστα είναι διαφορετικού στυλ. Ο Ουρουγουανός είναι πολύ καλός finisher, γιατί είπαμε ότι ξέρει να βάζει σωστά το κορμί του και είναι πολύ δυνατός. Είναι και αριστερόχειρας. Σε ένα ματς φέτος έβαλε στην Φενέρ του Ομπράντοβιτς 22 πόντους (και νίκησε η Καρσίγιακα). Και σε ένα άλλο (πάντα κόντρα στον Ζοτς) 18 πόντους. Αυτά για όποιον του αρέσουν τα νούμερα.

Επαναλαμβάνουμε: είναι μία πολύ καλή λύση, ειδικά για τα χρήματα, που δόθηκαν. Ενα από τα ατού του ακόμη είναι ότι έχει δουλέψει με τον Ιβάνοβιτς. Μεγάλη υπόθεση.

Αυτό, που ρωτάνε πλέον οι Παναθηναϊκοί είναι αν με Μπατίστα, Μαυροκεφαλίδη, Παπαγιάννη και Διαμαντάκο έκλεισε το "5άρι". Η απάντηση είναι ότι αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x