Επικαιρότητα

Σύγκρουση στη Βουλή για το νέο ασφαλιστικό

«Βάφτισε»... αναπροσαρμογή το «τσεκούρι» στις επικουρικές ο Κατρούγκαλος -Άδωνις σε Κατρούγκαλο: Βγαίνετε με το μαντιλάκι και κοροϊδεύετε τον κόσμο

Την στερεοποίηση του νέου πολιτικού σκηνικού μετά από μια μακρά περίοδο ρευστότητας επιβεβαίωσε η συζήτηση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Βουλή.

Τα πρώτα βιολιά των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εμφανίστηκαν υπέρμαχοι των νέων μνημονιακών μέτρων χωρίς αυτή την φορά να επικαλούνται ως άλλοθι εκβιασμούς που ασκούν οι δανειστές.

Ξεκαθάρισαν ότι στηρίζουν απόλυτα ότι εισάγει η κυβέρνηση αποδεικνύοντας ότι το μνημόνιο αποτελεί κτήμα και «πολιτικό ευαγγέλιο». Είναι ενδεικτικό ότι κατά την πρώτη επτάωρη συνεδρίαση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν εκτός του εισηγητή Κώστα Μπάρκα και άλλοι τρεις βουλευτές που ανήκουν στο σκληρό προεδρικό πυρήνα ενώ από τους ΑΝΕΛ τοποθετήθηκε μόνο ο εισηγητής. Βασική επιδίωξη όλων να υποστηρίξουν με νύχια και δόντια την βασική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου περι ενός μνημονιακού μεν αλλά δίκαιου δε και αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να μπορέσουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι «σύντροφοί» τους να αποχωρήσουν για τις εκλογικές τους περιφέρειες.

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση, ιδίως ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται ότι σταθεροποιούν τον βηματισμό τους υπερασπίζοντας την δική τους πολιτική και εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην σημερινή κυβέρνηση που έφερε το τρίτο και το τέταρτο «αχρείαστο» μνημόνιο.

Πάντως, η πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου έδειξε δεν απειλείται η κυβερνητική συνοχή.

Ωστόσο μένει να φανεί αν έως την ψήφισή του που θα γίνει μετά την Κυριακή του Πάσχα και πιθανότατα εως τις 10 Μαίου θα παραμείνει ως έχει ή αν θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετες θυσίες για τους Έλληνες ασφαλισμένους. Σε κάθε περίπτωση το υπάρχον νομοσχέδιο σε συνδυασμό με όσα αναμένονται για τους έμμεσους φόρους, το ΦΠΑ στο 24%, την εκχώρηση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων στα «κοράκια» των αγορών και κυρίως το τέταρτο μνημόνιο των 3,6 δις ευρώ μέτρα προαναγγέλλει νέα εξαιρετικά θερμό διάστημα και ενδεχομένως πολιτικές ανακατατάξεις. Να σημειωθεί ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα στις 10:30 το πρωί με την ακρόαση των αρμόδιων φορέων. Οι επόμενες διαδικασίες μεταφέρονται για μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα για την Πέμπτη και Παρασκευή 5 και 6 Μαϊου όταν και θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στην κοινοβουλευτική επιτροπή και θα πάρει τον δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής.

«Βάφτισε»... αναπροσαρμογή το «τσεκούρι» στις επικουρικές ο Κατρούγκαλος

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εμφανίστηκε προκλητικός και αμετανόητος. Την ώρα που η κυβέρνηση «σαρώνει» τα αποθεματικά όλων των φορέων του Δημοσίου, της Βουλής, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, ο υπουργός μίλησε για «καταλήστευση» των αποθεματικών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Σαν να μην έφτανε αυτό υποστήριξε ότι το νέο ασφαλιστικό «σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές της Αριστεράς» ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «σε αυτή την βάση θα κριθούμε όλοι»».

«Η συζήτηση θα ήθελα να μην έχει χαρακτήρα επιμερισμού πολιτικών ευθυνών για το αδιέξοδο που κληρονομήσαμε. Για εμάς θα ήταν προνομιακή η συζήτηση» είπε αρχικά ο κ.Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, για να προσθέσει: «Οι ευθύνες για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών των Ταμείων και η καταλήστευσή τους μέσω του PSI είναι προφανείς».

Ο ίδιος, δε, παραδέχθηκε ότι η νέα μεταρρύθμιση φέρνει «τσεκούρι» σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου η κυβέρνηση να παραμείνει συνεπής με την προεκλογική της δέσμευση για μη μείωση των κύριων συντάξεων.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν υψηλές εισφορές μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να έχουμε βιώσιμο σύστημα. Υπολογίσαμε τις εισφορές εκεί που πρέπει να είναι για να εξασφαλίζονται οι σημερινές συντάξεις» είπε αρχικά, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Για υφιστάμενους συνταξιούχους εκπληρώσαμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις. Υπάρχει αναπροσαρμογή των επικουρικών, που αφορά το 10% των συνταξιούχων».

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι τα χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης είναι δύο:

- Εφαρμογή κανόνων ισονομίας σε εισφορές και συνταξιοδοτικές απολαβές σε δικαιούχους

- Κοινωνική δικαιοσύνη με πρόνοια για όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Η εθνική σύνταξη δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά αποκλειστικά από τη φορολογία. Με αυτό τον τρόπο έχουμε εγγύηση για το ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης και συμπλήρωμα με ποσοστό αναπλήρωσης. Με μέσο εργασιακό μισθό 1.000 ευρώ το μήνα το ποσοστό αναπλήρωσης φθάνει στο 85% για κύρια σύνταξη.

Πέραν αυτού, ο υπουργός υποστήριξε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν και οι αναλογιστικές μελέτες.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο με ακρόαση φορέων. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνουν μετά την Κυριακή του Πάσχα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Μαΐου, ώστε στη συνέχεια το νομοσχέδιο να εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Άδωνις σε Κατρούγκαλο: Βγαίνετε με το μαντιλάκι και κοροϊδεύετε τον κόσμο

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε έγιναν «βουλευτές του «ναι» σε όλα» και προσωπικά στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο εξαπέλυσε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Ο βουλευτής της ΝΔ εμφανίστηκε στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής σαν να περίμενε την στιγμή από καιρό. Επι δέκα λεπτά «κατακρεούργησε» λεκτικά την συμπολίτευση για όλα τα «μεγάλα ψέματα» που είπε στον ελληνικό λαό. «Μεγαλύτερους θεσιθήρες και ψεύτες σαν και εσάς δεν έχει ξαναδεί ο τόπος. Μας λέτε τώρα ότι τα ψηφίζετε όλα γιατί έχουν πρόβλημα τα ταμεία. Όταν υποσχόσασταν 13η σύνταξη δεν ξέρατε ότι υπάρχει πρόβλημα;» ανέφερε μεταξύ άλλων. Όταν δε ο προεδρεύων Νίκος Μανιός τον κάλεσε να χρησιμοποιεί ηπιότερες εκφράσεις του υπενθύμισε όσα ο ίδιος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Μας είπε ο κ. Συρμαλένιος (σ.σ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) ότι είναι αρραγής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πως όλοι θα ψηφίσουν τα μέτρα» είπε ο κ. Γεωργιάδης ξεκινώντας την τοποθέτησή του για να προσθέσει με ειρωνική διάθεση: «Σώπα ντε! Εγώ εχω βάλει στοίχημα με φίλους μου πως ό,τι και να τους φέρουν θα τα ψηφίσουν. Σιγά μην κάτσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να χάσουν την καρέκλα. Σήμερα έρχονται οι ίδιοι που φώναζαν τα προηγούμενα χρόνια να πουν με τιμή και καμάρι ότι θα τα ψηφίσουν όλα». «Εμείς την τρόικα την φέρναμε στα υπουργεία. Εσείς τους παρακαλάτε δίπλα στην πισίνα του Χιλτον. Τους παρακαλάτε να αφήσουν λίγο το μπάνιο τους και να μας επιβάλλουν επιπρόσθετα μέτρα» συνέχισε. Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε και την άποψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν την στήριξη της κοινωνίας λέγοντας «η Αυγή, η εφημερίδας σας παρουσιάζει δημοσκόπηση που στην καταλληλότητα της πρωθυπουργίας φέρνει πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε όλα τελευταίος ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο λαός καταλαβαίνει, δεν είναι χαζός όπως νομίζετε». Στην συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης καταπιάστηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο λέγοντας «ως εργατολόγος έλεγε τα αντίθετα κι αν δεν ήταν υφυπουργός μπορεί να τον έστελνε αύριο η ΕΣΗΕΑ ως φορέα να μας μιλήσει... Καλά δεν ντρέπεστε; Δεν παραιτείστε; Τσίπα δεν έχετε να λέτε μια ζωή τα αντίθετα και τώρα να έρχεστε και να κάνετε τα ανάποδα από όσα λέγατε μόνο κα μόνο για να μείνετε στην καρέκλα;» Μετά τον κ. Πετρόπουλο, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε στον κ. Κατρούγκαλο: «Είπατε σε δήλωσή σας ότι είστε κομμουνιστής... Μπορείτε προσωπικά να λέτε ό,τι θέλετε, να είστε οπαδός του Στάλιν και του Μάο αλλά εδώ είστε υπουργός. Καταργείτε την προστασία των χωριών κάτω από 2.000 άτομα. Πόσο κοστίζει να είναι σε καθεστώς προστασίας όπως εμείς είχαμε αυτοί οι άνθρωποι; Είστε η προσωποποίηση των οπορτουνιστών». «Πείτε ότι η καρέκλα είναι γλυκιά και ότι τα κάνετε όλα γιατί γουστάρετε να είστε υπουργός αλλά μην κοροϊδεύετε τον κόσμο» κάλεσε τον κ. Κατρούγκαλο για να συνεχίσει «στους νέους ψέματα λέτε δεν τους κάντε καμία έκπτωση Βγαίνετε στα πάνελ ως κομμουνιστής με το ωραίο σας μαντιλάκι και λέτε τάχα ότι τους κάνετε έκπτωση και δεν λέτε ότι αυτά που τους κάνετε έκπτωση σήμερα τους τα παίρνετε πολλαπλάσια στο μέλλον».

«Βάζετε όριο στα 1.300 ευρώ, όμως αν κάποιος παίρνει 1.200 ευρώ κύρια σύνταξη κ 250 ευρώ επικουρική τι κόβετε το 99% της επικουρικής αφού κύριες λέτε δεν κόβετε;» ρώτησε για να προσθέσει «εγώ δεν είμαι σαν και εσάς να πουλάω αντιμνημόνιο για να μπω στη Βουλή και να πάρω την καρέκλα... εγώ δεν κορόιδεψα. Ελεγα ότι ο δρόμος είναι δύσκολος όταν εσείς υποσχόσασταν 13η σύνταξη». «Αν νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός τρώει κουτόχορτο κάνετε πολύ μεγάλο λάθος – όλες οι ΚΟ που ψήφισαν μνημόνια είχαν προβλήματα στις ψηφοφορίες» προειδοποίησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να εκτιμήσει «γρήγορα θα σας διώξει ο λαός γιατί αν μείνετε κι άλλο σε αυτές τις καρέκλες θα οδηγήσετε την χώρα στον χαμό».

Άδωνις σε Αλεξιάδη: Πηγαίνετε πρώτα στην εκκλησία να εξομολογηθείτε

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε και στον Τρύφωνα Αλεξιάδη, στην επίθεση επί προσωπικού που δέχτηκε κατά την ομιλία του αναπληρωτή προέδρου. «Πηγαίνετε πρώτα στην εκκλησία να εξομολογηθείτε και μετά ελάτε να κλέψετε την εκκλησία, όπως είπατε για μένα» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Γεωργιάδης, αν και διαμαρτυρήθηκε διότι απαντούσε επί προσωπικού, πέρασε έξω για δύο λεπτά και επέστρεψε στην αίθουσα.

Καμία απάντηση για τα αμετάφραστα σχέδια νόμου

Δεν απάντησε ο κ. Αλεξιάδης στην βαριά καταγγελία του Άδωνι Γεωργιάδη ότι το οικονομικό επιτελείο παίρνει αμετάφραστα από τους δανειστές τα σχέδια νόμου που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή. «Σας κατηγορώ προσωπικά για πολιτική χυδαιότητα. Σας κατηγορώ προσωπικά, διότι πριν γίνετε κυβέρνηση, γυρνάγατε τα κανάλια και λέγατε ότι εσείς δεν δέχεστε να έρχονται έτοιμοι οι νόμοι από τους ξένους. Τώρα τί κάνετε; Πώς λέγεται αυτό που κάνετε; Πώς λέγεται όταν πηγαίνετε στο Χίλτον και βγαίνετε έξω με τα κείμενα αμετάφραστα και τα προωθείτε στη Βουλή;», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και βέβαια, στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός δεν αναφέρθηκε στο επίμαχο ζήτημα.

«Σφυροκόπημα» στη Βουλή από την αντιπολίτευση για το νέο ασφαλιστικό

Πέρνα αυτού η αντιπολίτευση εξαπέλυσε «σφυροκόπημα» στην κυβέρνηση τόσο για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όσοκαι για το νέο Mνημόνιο-κάβα που ετοιμάζεται στο Χίλτον.

Ο Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ότι «οι μάσκες έπεσαν και αποκαλύπτονται τα ψέματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Για «ψεύτες» που επιχειρούν να «βαφτίσουν τα πράγματα αλλιώς» μίλησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι «ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε στη Βουλή, για να μοιράσει σανό». «Εσείς που ψηφίζετε για την αγάπη της εξουσίας» είπε, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, «να ξέρετε ότι δεν τελειώνουμε με αυτά τα μέτρα. Έρχονται κι άλλα. Να ξέρετε ότι έχει κι άλλο. Εμείς καταψηφίζουμε, αλλά θα μετρηθούμε το βράδυ της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, όταν θα έχουμε μπροστά μας όλο το φάσμα των μέτρων».

«Η κοινοβουλευτική μας συνοχή είναι αρραγής. Θα περιμένετε 3,5 χρόνια για εκλογές» είπε ο Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), την ώρα που ο ίδιος ετοιμάζεται να ψηφίσει τα νέα μέτρα-«λαιμητόμο». Επίσης, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί δηλώσεις του Γερούν Ντάισεμπλουμ, για να πείσει ότι τα προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ δεν αποτελούν νέο Μνημόνιο. Ο ίδιος, δε, υποστήριξε η Ελλάδα θα ακολουθήσει τον δρόμο της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Ωστόσο, παράλληλα με την ένθερμη υποστήριξη όλων των μνημονιακών απαιτήσεων, μίλησε για εκβιασμούς από τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν καταλαβαίνω τον Σόιμπλε. Τη χώρα που δίδαξε ανθρωπισμό και ανάγκασε τον Πάπα να γονατίσει, γιατί την πατάς στο λαιμό, κ. Σόιμπλε» είπε χαρακτηριστικά!

Ο κ. Κώστας Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ) υπερασπίστηκε τις προωθούμενες διατάξεις, υποστηρίζοντας ότι φέρνουν «πλέγμα κοινωνικής προστασίας», ενώ και για τις διατάξεις που αφορούν στο φόρο εισοδήματος, είπε ότι φέρνουν μηδενική επιβάρυνση στο 99,8% των πολιτών.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Μακελάρης του ασφαλιστικού ο Κατρούγκαλος

Ως «μακελάρη» των εργαζομένων και των συνταξιούχων χαρακτήρισε τον κ. Κατρούγκαλο η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Στα 3,6 δισ ευρώ (σε ετήσια βάση) που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι έρχονται να προστεθούν τα μέτρα των 5,4 δις -που μέρος τους αφορά και το παρόν νομοσχέδιο- ενώ φαίνεται να συμφώνησε η κυβέρνηση σε μηχανισμό πυροδότησης 3,6 δις ως πακέτο προληπτικών μέτρων» είπε η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου για να προσθέσει ότι «Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνεται μιας δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης, ενώ στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν ότι τα κρατικά ταμεία και πάλι άδειασαν. Όσο διαπραγματεύεστε τόσο χειροτερεύουν τα πράγματα για τη χώρα!».

«Η περσινή διαδικασία στραγγίσματος κάθε αποθεματικού ξεκίνησε και φέτος με τα αποθεματικά του ΕΟΠΥΥ, του ΟΑΕΔ και των νοσοκομείων! “Αποθεματικά” χρωστούμενα μια που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου έχουν εκτοξευτεί. Τα μαζεύετε γιατί δεν έχετε να πληρώσετε συντάξεις! Υπό την πίεση αυτή, ο πρωθυπουργός συναινεί σε ολοένα χειρότερες συμφωνίες για τη χώρα και τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε σε άλλο σημείο για να υποστηρίξει ότι «Το ασφαλιστικό αυτό θα ήταν αχρείαστο! Είναι προϊόν της καταστροφικής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

«Ενώ έχετε γίνει οι «yes men» της Ευρώπης, μέσα στη χώρα παριστάνετε ακόμη τους αντιστασιακούς «του γλυκού νερού»» συνέχισε την επίθεσή της για να καλέσει την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x