Επικαιρότητα

Συρία, μια ρημαγμένη χώρα: 1 στους 10 νεκροί ή τραυματίες – Στα 255 δις η οικονομική ζημιά

Μια νέα μελέτη βλέπει το φως της δημοσιότητας, αμφισβητώντας τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ ως μετριοπαθή και ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων του πολέμου στην Συρία στις 470 χιλιάδες θανάτους.

Η έρευνα του Συριακού Κέντρου για την Πολιτική Έρευνα (Syrian Center for Policy Research) υπολογίζει ότι τουλάχιστον το 11,5% του Συριακού πληθυσμού έχει χάσει την ζωή του ή έχει τραυματισθεί από την αρχή των συγκρούσεων στην χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές του Κέντρου εκτιμούν ότι 470 χιλιάδες είναι οι νεκροί, πολλοί περισσότεροι από τους 250 χιλιάδες που ανέφερε ο ΟΗΕ σε περσινή έκθεση του, 1,9 εκατομμύρια είναι οι τραυματίες, ενώ στο 45% του πληθυσμού υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι, με 6,3 να μετακινούνται από τις εστίες τους εσωτερικά της χώρας και άλλα 4 εκατομμύρια να καταφεύγουν στο εξωτερικό.

Από τους 470 χιλιάδες νεκρούς, οι 400 χιλιάδες είναι άμεσο αποτέλεσμα των συγκρούσεων, ενώ ακόμη 70 χιλιάδες έχουν χάσει την ζωή τους εξαιτίας ελλείψεων σε τρόφιμα ή της ανυπαρξίας ιατρικής περίθαλψης.

Η θνησιμότητα στην Συρία έχει αυξηθεί από 4,4 θάνατοι ανά χίλιους κάτοικους το 2010, σε 10,9 απώλειες ανά χίλιους κάτοικους το 2015.

Καταστροφικές είναι οι συνέπειες και για την οικονομία της χώρας σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας. Οι συνολικές ζημίες στην οικονομία και στις υποδομές της χώρας υπολογίζονται στα 255 δισεκατομμύρια δολάρια, οι τιμές των προϊόντων τον τελευταίο μόνο χρόνο αυξήθηκαν κατά 53%, ενώ στο ίδιο διάστημα, το 2015, τα ποσοστά φτώχειας αυξήθηκαν κατά 85%.

Εκτιμάται ότι γύρω στα 14 εκατομμύρια Σύριοι έχουν χάσει την πηγή εισοδήματος τους, ενώ ο συνολικός αριθμός της Συρίας έχει μειωθεί κατά 21% εξαιτίας των θανάτων και της μαζικής μετανάστευσης, σε σχέση με τα επίπεδα πριν τον πόλεμο.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x