Επικαιρότητα

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλλει Αστυνομία και στηρίζει καταλήψεις στέγης

74 αντιεξουσιαστές συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη-«Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μας βρίσκει αντίθετους...» ανέφερε στην ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίποινα, σκηνές αποτυπωμένες από ένα θέατρο του παραλόγου, άσπονδες... φιλίες, πολιτικές κόντρες και κινήσεις εντυπωσιασμού περιείχε η εκκένωση των τριών κτιρίων της Θεσσαλονίκης που είχαν καταληφθεί από αντιεξουσιαστές.

Και αν η κυβέρνηση επικράτησε τελικά του αναρχικού μπλοκ και οι αστυνομικές επιχειρήσεις στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, οι συλληφθέντες βρήκαν στο πλευρό τους τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανοιχτά διαφώνησε με τις εντολές της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το πρώην ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» που ανήκει στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το «Μανδαλίδειο» μέγαρο ιδιοκτησίας του ΑΠΘ, αλλά και μια πολυκατοικία ιδιώτη αποτέλεσαν τους στόχους της χθεσινής επιχείρησης των ανδρών της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Η εντολή που είχε δοθεί από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν εκκενωθούν τα κτίρια από τους καταληψίες αντιεξουσιαστές. Δεκάδες αστυνομικοί έφτασαν στα σημεία και μέσα σε διάστημα λίγων ωρών κατάφεραν να τα αδειάσουν από τα άτομα που τα είχαν καταλάβει παρανόμως.



Πραγματοποιήθηκαν 100 προσαγωγές εκ των οποίων οι 74 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Αν και κάποιοι διατυμπάνιζαν ότι στα κτίρια φιλοξενούνταν πρόσφυγες, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν μόνο δύο οικογένειες μεταναστών οι οποίες και μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας. Το μεγαλύτερο μέρος των... κατοίκων προέρχονταν από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ εντοπίστηκαν και πολλοί αλλοδαποί που συμμετείχαν στο «No Border Camp» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα 60 άτομα συνελήφθησαν στο 8ο όροφο της πολυκατοικίας επί της οδού Καρόλου Ντηλ 34, πέντε στο πρώην ορφανοτροφείο και εννέα στο κτίριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Όλοι τους οδηγήθηκαν κατά ομάδες στις εισαγγελικές αρχές, ενώ μετά την εκκένωση του ορφανοτροφείου «Μεγάλου Αλέξανδρου» ξεκίνησαν και οι εργασίες κατεδαφίσεις του κτιρίου, καθώς σύμφωνα με τα πλάνα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στους χώρους του κάποια στιγμή θα ανεγερθεί εκκλησιαστικό ίδρυμα για άτομα με χρόνιες παθήσεις.



Το θέατρο του παραλόγου και οι... άσπονδες φιλίες

Την ίδια ώρα όμως που οι συλληφθέντες οδηγούνταν στον εισαγγελέα, οι αντιεξουσιαστές με μια καταδρομική επιχείρηση κατάφεραν να πιάσουν στον ύπνο τις αστυνομικές αρχές και να καταλάβουν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Εγνατία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα κρέμασαν πανό στην πρόσοψη του κτιρίου όπου εδρεύουν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος και εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ανέφεραν τα εξής:

«Ως άμεση απάντηση στα πογκρόμ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στους κατειλημμένους χώρους στέγης προσφύγων - μεταναστών, καταλάβαμε σήμερα τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Εγνατίας, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση απελευθέρωση των διωκόμενων συντρόφων μέχρι τις 12.00, καθώς και την άμεση ανάκληση της κατεδάφισης της κατάληψης του ορφανοτροφείου, μέσα στους χώρους του οποίου βρίσκεται τεράστιος εξοπλισμός ένδυσης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». Οι αντιεξουσιαστές μάλιστα πραγματοποίησαν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Εγνατίας, με αποτέλεσμα να διακοπή για πολλές ώρες η κυκλοφορίας.

Κι ενώ όλοι θα περίμεναν οι εντολές του κ. Τόσκα θα χαίρουν της εκτίμησης του συνόλου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της αποδοκιμασίας για τα αντίποινα των αντιεξουσιαστών, η Κουμουνδούρου ήρθε να δώσει χέρι φιλίας στους καταληψίες και να αφήσει αιχμές εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. «Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μας βρίσκει αντίθετους. Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς», ανέφερε στην ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.



Νέα Δημοκρατία: Ο κ. Τόσκας ή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνος για τη δημοσία τάξη;

H ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αρκετή για να στρέψει τα... βέλη της η Νέα Δημοκρατία εναντίον της κυβέρνησης. «Ο κ. Τόσκας η ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνος για τη δημόσια τάξη;», ρωτάει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανακοίνωση που εξέδωσε ενώ ταυτόχρονα αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημα τοποθετείται, με σφοδρότητα μάλιστα, κατά της αποκατάστασης της τάξης στους χώρους του πρώην ορφανοτροφείου, του κτιρίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και μίας πολυκατοικίας στην πόλη.

Μιλάει μάλιστα - εκεί φτάσαμε - για «ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης». Έτσι όλοι πια γνωρίζουμε ποιοι ενθαρρύνουν τα διαρκώς αυξανόμενα φαινόμενα ανομίας και ποιοι δίνουν το πράσινο φως σε πράξεις βανδαλισμού. Οι εικόνες ντροπής έχουν όνομα».

Μάλιστα η Νέα Δημοκρατία ζητάει από τον κ. Τόσκα να απαντήσει στα όσα υποστηρίζει η παράταξη του. «Η αποκατάσταση όλων των χώρων στοιχίζει και στοιχίζει πολύ. Το κόστος των βανδαλισμών τελικά επιβαρύνει τους πολίτες που ήδη στενάζουν από την φορολογική επίθεση.Τι απαντάει στο Kόμμα του ο κ. Τόσκας; Συμφωνεί με τη θέση του Κόμματός του; Ποιος είναι ο υπεύθυνος και ο αρμόδιος για την Δημόσια Τάξη; Είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Τυχόν σιωπή είναι αποδοχή και συναίνεση».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x