sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τα «double» των γυναικείων και ανδρικών εθνικών ομάδων σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα

Με αφορμή τις κατακτήσεις της εθνικής ομάδας βόλεϊ ανδρών και γυναικών της Σερβίας στο φετινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τα ανάλογα double σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ.

Η ομάδα βόλεϊ των Σέρβων κατέκτησε αήττητη το 3ο της ευρωπαϊκό πρωτάθλημα απέναντι στην αξιόμαχη Σλοβενία, η οποία κατάφερε να αποκλείσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρωσίας, αλλά και παγκόσμια πρωταθλήτρια, Πολωνία. Ανάλογη πορεία είχαν και οι γυναίκες, αφού αγνοώντας τη λέξη «ήττα», διατήρησαν τα κεκτημένα τους. Η Σερβία όμως το έχει καταφέρει ξανά το 2011, ενώ το 2013 το έκανε και η Ρωσία. Στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ μονάχα μια χώρα το έχει πετύχει.



Στο βασιλιά των αθλημάτων, το ποδόσφαιρο, μόνο η γερμανική ομάδα κρατά αυτό το ρεκόρ. Το 1995 η Εθνική ομάδα γυναικών ξαναπήρε τα σκήπτρα της από τη Νορβηγία, ενώ το 1996 αυτή των ανδρών έγινε για 3η φορά πρωταθλήτρια.
Η «νασιοναλμανσάφτ» το 1996 στην πρώτη διοργάνωση που συμμετείχαν 16 ομάδες, ξεκίνησε την πορεία της ούσα αήττητη, καθώς κέρδισε την Τσεχία και τη Ρωσία, έφερε λευκή ισοπαλία με την Ιταλία και προκρίθηκε στα προημιτελικά ως πρώτη. Εκεί, συνάντησε την Κροατία και επιβλήθηκε με 2-1. Η Γερμανία για να φτάσει στον τελικό έπρεπε πρώτα να περάσει από τη διοργανώτρια Αγγλία, η οποία αγωνιζόταν μπροστά σε 75.000 φιλάθλους. Το πολύ γρήγορο γκολ των γηπεδούχων στο 3ο λεπτό ισοφαρίστηκε 13 λεπτά αργότερα. Το 1-1 οδήγησε τις ομάδες στην παράταση προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους, αλλά ούτε εκεί άλλαξε το σκηνικό. Έτσι, τα πέναλτι ήταν αναπόφευκτα. Από τη μεριά των Γερμανών όλοι σημάδεψαν σωστά, όμως από εκείνης των Άγγλων, αστόχησε ο Σάουθγκαϊτ στο έκτο πέναλτι. Στην αγγλική πρωτεύουσα το μεγάλο ραντεβού είχε δοθεί με την Τσεχία. Αν και προηγήθηκαν οι Τσέχοι στο 59ο λεπτό οι Γερμανοί απάντησαν 14 λεπτά αργότερα. Η παράταση ήταν αυτή που θα έδινε τη λύση και το τρόπαιο στη Γερμανία. Στο 95ο ο Μπίρχοφ διπλασίασε τα τέρματά του και με το σύστημα του «χρυσού γκολ», που ήταν η πρώτη επίσημη φορά που εφαρμόστηκε, η Γερμανία στέφθηκε Πρωταθλήτριας Ευρώπης.





Η γυναικεία ομάδα κατέκτησε το 1995 και αυτή τον 3ο της τίτλο στην Ευρώπη από τους συνολικά οκτώ, με μόλις άλλες τρεις χώρες να έχουν σηκώσει την κούπα (Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία). Στην τελική φάση μετείχαν 4 ομάδες. Η Γερμανία αντιμετώπισε το Δεκέμβρη του 1994 στον πρώτο ημιτελικό την Αγγλία επικρατώντας με 4-1, ενώ στον επαναληπτικό το Φεβρουάριο κέρδισε εκ νέου με σκορ 2-1. Στο άλλο ζευγάρι, η Νορβηγία νίκησε με 4-3 τη Σουηδία, ενώ στο δεύτερο παιχνίδι οι Σουηδέζες επιβλήθηκαν με 4-1 των Νορβηγίδων. Στον τελικό η Γερμανία επικράτησε με 3-2 της Σουηδίας και ξεκίνησε ένα σερί 5 κατακτήσεων.



Στο μπάσκετ οι ομάδες ανδρών και γυναικών της Σοβιετικής Ένωσης ήταν αυτές που έπαιρναν σχεδόν όλα τα κύπελλα. Στις γυναίκες από την αρχή της διοργάνωσης (1938) μέχρι και τη διάλυση της ΕΣΣΔ (1991) κατέκτησαν όλα τα χρυσά, εκτός μόνο από δύο χρονιές, το 1938 που το πήρε η Ιταλία και το 1958 που το πήρε η Βουλγαρία. Στους άνδρες υπήρχε πλουραλισμός, καθώς εκτός από τις 14 φορές που το σήκωσαν υπήρξαν και άλλες 8 χώρες που έκαναν το ίδιο. Έτσι, πολλές φορές κατάφεραν να είναι εν ενεργεία πρωταθλητές και οι γυναίκες και οι άνδρες την ίδια χρονιά. Η αρχή έγινε στον 1ο τίτλο των γυναικών το 1950 και στον 2ο των ανδρών το 1951 και μάλιστα χωρίς να ηττηθούν.



Ίδιο σκηνικό με το μπάσκετ ίσχυε και στο βόλεϊ όσον αφορά στη Σοβιετική Ένωση, αφού σάρωνε τις πρώτες θέσεις. Στις γυναίκες κατέκτησε 13 φορές την κορυφή, ενώ στους άνδρες είχε μία πρωτιά λιγότερη.
Όμως, στην πετοσφαίριση και άλλες δύο ομάδες έκαναν αυτό το double. Εκτός από φέτος, η Σερβία το έχει κάνει και το 2011, αλλά και η Ρωσία το 2013. Το 2011 οι Σέρβοι στους 3 αγώνες του ομίλου έκαναν ισάριθμες νίκες, στα προημιτελικά επικράτησαν με 3-1 της Γαλλίας, στα ημιτελικά κέρδισαν με 3-2 τη Ρωσία και έτσι κατέκτησαν το 2ο χρυσό τους μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αφού επιβλήθηκαν με 3-1 της Ιταλίας στον τελικό.



Στις γυναίκες, οι συνδιοργανώτριες μαζί με τις Ιταλίδες, Σέρβες ηττήθηκαν σε ένα παιχνίδι από τα τρία του ομίλου και προκρίθηκαν μέσω playoffs στον προημιτελικό, καθώς νίκησαν εύκολα τη Ρουμανία με 3-0. Η πορεία προς το πρώτο χρυσό μετάλλιο απαιτούσε μετά τη νίκη με 3-0 επί της Πολωνίας να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Τουρκίας, το οποίο και έγινε με σκορ 3-2. Στον τελικό και με το ίδιο αποτέλεσμα υπέταξαν τη Γερμανία.



Στην επόμενη διοργάνωση, το 2013 ήταν η σειρά της Ρωσίας. Αήττητες οι Ρωσίδες, 3 νίκες στον όμιλο, εύκολο 3-0 με αντίπαλο την Τουρκία στους «8», όπως και ακόμα πιο εύκολα με τις Σέρβες στους «4» με το ίδιο σκορ εκ νέου. Στον τελικό κέρδισαν τη Γερμανία με 3-1 και κατέκτησαν τον 5ο από τους 6 τίτλους τους (18 μαζί με αυτούς της Σοβιετικής Ένωσης).



Στους άνδρες, οι Ρώσοι ηττήθηκαν μόνο μια φορά στη φάση των ομίλων από τη Γερμανία, μέχρι την κατάκτηση του 1ου από τους 2 τίτλους τους (13 μαζί με αυτούς της Σοβιετικής Ένωσης). Στον τελικό έφτασαν και επιβλήθηκαν με 3-1 της Ιταλίας, αφού πρώτα πέρασαν από Σλοβακία, Γαλλία και Σερβία στα νόκ-άουτ παιχνίδια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x