sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τεέμου Πούκι: Ο περιπλανώμενος Σκανδιναβός ήρθε για να μείνει!

Το μεγαλύτερο όνειρό του είναι να οδηγήσει την Εθνική ομάδα της χώρας του για πρώτη φορά στην ιστορία της σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Το ποδόσφαιρο της Φινλανδίας έχει βρει τον νέο του ήρωα στο πρόσωπο του Τεέμου Πούκι. Ο επιθετικός της Νόριτς, ύστερα από μια εκπληκτική σεζόν στην Championship, συνέχισε να σκοράρει με τη φανέλα της εθνικής του ομάδα, επιθυμώντας να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του για πρώτη φορά στα τελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης.

Γεννημένος σε μια χώρα που είναι περισσότερο γνωστή για τους πιλότους που έχει αναδείξει ιστορικά, όπως ο Ραϊκόνεν, ο Χάκινεν, ο Μπότας και ο Κοβαλάινεν, ο νεαρός Σκανδιναβός ερωτεύτηκε από πολύ νωρίς τη «στρογγυλή θεά». Έκανε τα πρώτα του βήματα, στην Κότκα, ομάδα της γενέτειράς του, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του σε ηλικία 16 ετών και 23 ημερών.

Η ανάδειξή του σε κορυφαίο νεαρό ποδοσφαιριστή της χώρας του για εκείνη την χρονιά, προσέλκυσε τα βλέμματα της Σεβίλλης που τον ενέταξε στην δεύτερη ομάδα της.

Στους Ανδαλουσιανούς πραγματοποίησε μόλις μία συμμετοχή στην πρώτη ομάδα υπό τις οδηγίες του Μανόλο Χιμένεθ, αλλά οι δυσκολίες προσαρμογής σε μια χώρα με εντελώς διαφορετική νοοτροπία, τον οδήγησε στην επιστροφή στα πάτρια εδάφη.

Στο μεγαλύτερο σωματείο της Φινλανδίας, την Ελσίνκι, ο Πούκι σε 17 συμμετοχές πετυχαίνει 11 γκολ και 6 ασίστ, όντας καθοριστικός στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και στην έξοδο στα προκριματικά του Europa League της επόμενης σεζόν.

Εκεί, η ομάδα του συναντά τη Σάλκε και πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις εναντίον της με τρία γκολ, υπογράφει συμβόλαιο με τους «Βασιλικούς Μπλε», ύστερα από εισήγηση του τεχνικού διευθυντή της, Χορστ Χελντ. Στην ομάδα του Ρουρ, ο Πούκι προσπάθησε να βρει τις ευκαιρίες του, έχοντας την ατυχία να συναντήσει στη θέση του παίκτες, όπως ο Ραούλ και ο Χούντελαρ. Στα δύο χρόνια που έμεινε στη Σάλκε πραγματοποίησε συνολικά 37 συμμετοχές, σκοράροντας 8 φορές αλλά δεν βρήκε ποτέ το χώρο να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

Στις 31 Αυγούστου του 2013, την τελευταία μέρα των μεταγραφών, η Σέλτικ πρόσφερε 3,5 εκατομμύρια στη γερμανική ομάδα και απέκτησε τον Φινλανδό στράικερ. Ήταν η πρώτη του εμπειρία από το «Νησί», σε ένα πρωτάθλημα που διακρίνεται για τις φυσικές δυνάμεις και που τον βοήθησε να εξελιχθεί ως ποδοσφαιριστής. Επόμενος σταθμός η Μπρόντμπι, όπου ο Πούκι επιτέλους θα κατάφερνε να εκτοξεύσει τους αριθμούς του. Τη σεζόν 2016/2017 σημείωσε 29 γκολ και την επόμενη 19. Ο 29χρονος επιθετικός θεώρησε ότι ήταν η στιγμή να δοκιμάσει την τύχη του σε ένα ανώτερο πρωτάθλημα γι’ αυτό και συμφώνησε με την Μπρόντμπι να χωρίσουν οι δρόμοι τους.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Φινλανδός στράικερ, βρέθηκε ένα βήμα από το ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας γίνει στόχος των δύο δικεφάλων, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Η «Ένωση» και ο Μαρίνος Ουζουνίδης έψαχναν τον αντικαταστάτη του Αραούχο που μόλις είχε επιστρέψει στη Λας Πάλμας. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» από τη μεριά του, ύστερα από εισήγηση του Λούμπος Μίχελ, έβαλε στα «ραντάρ» του τον Φινλανδό, θέλοντας να πλαισιώσει τον Πρίγιοβιτς με έναν ικανό επιθετικό ενόψει και της συμμετοχής του στα προκριματικά του Champions League. Αν και βρέθηκε κοντά στον ΠΑΟΚ, ο Πούκι κατέληξε στη Νόριτς, η οποία προερχόταν από μια μέτρια σεζόν στην Championship.

Ο προπονητής του στα «Καναρίνια», Ντάνιελ Φάρκε, εμπιστεύτηκε κατευθείαν θέση βασικού στον Πούκι και εκείνος δεν τον απογοήτευσε. Κάνοντας μια μαγική σεζόν, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Championship, με 29 γκολ και 10 ασίστ, οδηγώντας και πάλι τη Νόριτς στα σαλόνια της Premier League. Ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης της πρωταθλήτριας, παίρνοντας δικαίως το βραβείο του mvp της κατηγορίας.

Αυτό που τον χαρακτηρίζει, σύμφωνα με τον Γερμανό προπονητή, είναι η τεχνική του, η ομαδικότητα και η σκληρή δουλειά στις προπονήσεις. Η προσήλωσή του στην τακτική τον βοηθάει να παραμένει συγκεντρωμένος στο πλάνο και η αποτελεσματικότητά του, τον καθιστά επικίνδυνο για οποιαδήποτε άμυνα. Οι επιδόσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον κάποιων ομάδων της Premier League, αλλά ο ίδιος, όπως δήλωσε πρόσφατα δεν φαντάζεται τον εαυτό μακριά από το «Carrow Road».

Το μεγαλύτερο όνειρό του, όμως, είναι να οδηγήσει την Εθνική ομάδα της χώρας του για πρώτη φορά στην ιστορία της σε μια μεγάλη διοργάνωση. Στα προκριματικά του Euro 2020, οι Φινλανδοί βρίσκονται στην δεύτερη θέση με εννιά βαθμούς και αυτό το οφείλουν σε μεγάλο βαθμό στον 29χρονο επιθετικό.

Στα δύο τελευταία νικηφόρα παιχνίδια εναντίον της Βοσνίας και του Λιχτενστάιν, ο Πούκι πέτυχε τα τρία από τα τέσσερα γκολ της ομάδας του, φτάνοντας τα 18 συνολικά στην καριέρα του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Αυτό σημαίνει ότι είναι και επίσημα ο τέταρτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Φινλανδίας, βάζοντας πλώρη για να φτάσει στην κορυφή, τον θρύλο του φινλανδικού ποδοσφαίρου, Γιάρι Λιτμάνεν, που σταμάτησε στα 29.

Και να μην τα καταφέρει όμως, είναι σίγουρο ότι θα έχει παλέψει σκληρά γιατί με αυτόν τον τρόπο έχει γαλουχηθεί από μικρός. Πολλές φορές η επιτυχία είναι προϊόν συγκυριών, αλλά σημασία θα έχει πάντοτε το ταξίδι.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x