Επικαιρότητα

«Τελειώνει» πριν καν αρχίσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Ο Τσίπρας λέει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «καταγραφή απόψεων», χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση! Τι απάντησε σε έντονο ύφος η Φώφη.Και η ΝΔ σκλήρυνε τη στάση της. Αύριο στις 12 η σύσκεψη.

Αύριο στις 12 θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με θέματα το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση, ωστόσο ο πρωθυπουργός χαμηλώνει τον πήχυ μετά τις αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ. Τσίπρας είπε στους αρχηγούς τηλεφωνικά ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συντεταγμένο εθνικό διάλογο και καταγραφή απόψεων, χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεσή τους. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι επιθυμητή η σύνθεση εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας Ι. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του, ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκη. Ο κ. Πλακιωτάκης λίγο μετά σε δήλωσή του εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Τσίπρα με αφορμή το αίτημά του για διεξαγωγή σύσκεψης, δείχνοντας ότι η ΝΔ σκληραίνει τη στάση της μετά τις εσωτερικές αντιδράσεις ότι η ηγεσία «ρίχνει νερό στο μύλο» του Τσίπρα. Δείτε αναλυτικά εδώ

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Φώφη Γεννηματά ήταν έντονος, καθώς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε αντιρρήσεις για την ατζέντα της σύσκεψης. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στον πρωθυπουργό ότι θα πάει στην σύσκεψη αλλά μόνο για να συζητήσει για το προσφυγικό και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που αφορούν την ασφάλεια και τα εθνικά μας θέματα. Η κυρία Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί διάλογο σε αυτό το επίπεδο για το ασφαλιστικό. «Αν ήθελες να μας ενημερώσεις για το ασφαλιστικό θα μπορούσες να το κάνεις στη Βουλή με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή στην ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή). Γι' αυτό και δεν θα συμμετάσχω σε τέτοια συζήτηση» είπε κατά πληροφορίες η κυρία Γεννηματά στον κ. Τσίπρα αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών πάει στο Ασφαλιστικό. Περισσότερα για τη συζήτηση Τσίπρα-Γεννηματά εδώ

Στην επικοινωνία του με κ. Τσίπρας, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης θύμισε στον πρωθυπουργό τα όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι μετά την αντίστοιχη σύσκεψη που έγινε την επομένη του δημοψηφίσματος για να λάβει την απάντηση: «Ολοι έχουμε κάνει τις υπερβολές μας. Τώρα είναι η ώρα της συνεννόησης».

Ο κ. Τσίπρας ακολούθως επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της ΄Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος κατά πληροφορίες ανταποκρίνεται θετικά για τη συμμετοχή του.

Η επόμενη επικοινωνία ήταν με τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γ.γ. του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Η ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών


Το προσφυγικό και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το ασφαλιστικό και η συνταγματική αναθεώρηση, αποτελούν την ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Ειδικά για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας είχε δεσμευτεί ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας η κυβέρνηση θα ανοίξει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, για την ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών, την προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, για την υιοθέτηση θεσμών δημοκρατικής συμμετοχής, τόσο στη λήψη των αποφάσεων όσο και στον έλεγχο της κρατικής εξουσίας».

Στο κλίμα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει ότι θα ξεκινήσει ένας μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική και αυτή η Αναθεώρηση να προκύψει όχι μέσα από μικροδιευθετήσεις του πολιτικού συστήματος αλλά μέσα από πλατιά συμμετοχή των δυνάμεων που είχαν κινητοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα για να υπάρξουν πλατιές αλλαγές.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x