Χρήστος Ρομπόλης

Τέλος στη… δυσκοιλιότητα ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός μετά από καιρό ξεχειλίζει από επιθετικό ταλέντο, ο Καλάθης είναι το ελιξίριο του Διαμαντίδη και ψάχνει τη χρυσή τομή στην άμυνα. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Είναι αλήθεια πως ο Παναθηναϊκός ταλαιπώρησε τον κόσμο του την προηγούμενη τριετία. Πότε λόγω έλλειψης ταλέντου και πότε λόγω αγωνιστικής φιλοσοφίας που όμως αποτελούσε αναγκαστική επιλογή ελλείψει ποιότητας και βάθους, είχε υποχρεωθεί να μάθει να κερδίζει κατεβάζοντας το ρυθμό, τον αριθμό των επιθέσεων και το σκορ, πολύ απλά γιατί δεν μπορούσε να φτάσει σε τέτοια επίπεδα παραγωγής, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Αυτά, πλέον, μοιάζουν μακρινό παρελθόν. Κόντρα στην Καρσίγιακα, καταπονημένος από τα συνεχή ντέρμπι και τα ταξίδια, ανέτοιμος λόγω της εποχής, χωρίς να φτάσει σε εξωπραγματικά επίπεδα ευστοχίας και με μόνο λίγους παίκτες σε πραγματικά καλό βράδυ, νίκησε «σβηστά» πετυχαίνοντας 85 πόντους. Κι αυτό γιατί διαθέτει πλέον περισσότερους εκτελεστές, αλλά κυρίως γιατί υπάρχουν πλέον δύο σπουδαίοι πόλοι δημιουργίας, Καλάθης και Διαμαντίδης, που μοίρασαν μαζί 19 ασίστ. Ο φτεροπόδαρος Νικ αποτελεί το ελιξίριο του Διαμαντίδη, καθώς με αυτόν στο πλευρό του ο αρχηγός του Παναθηναϊκού μοιάζει πολύ πρόωρο να αποσυρθεί στο τέλος της σεζόν. Ο δε Γκιστ δεν είναι ο παίκτης που θα σηκώσει έναν Παναθηναϊκό στις πλάτες του στο σκοράρισμα, αλλά όταν οι απειλές για τον αντίπαλο είναι τόσες πολλές, βρίσκει πεδίο δράση ακόμη και για ρεκόρ.

Πάντως παρά την πασιφανή αναβάθμιση σε επίπεδο ποιότητας, επιθετικά και δημιουργικά, το «κλειδί» για τον Παναθηναϊκό φέτος είναι η αποτελεσματικότητα της άμυνάς του. Ακόμη και στην κακή του βραδιά δείχνει ικανός να φτάσει σε υψηλά σκορ, αλλά πρέπει να μάθει να απαγορεύει στους αντιπάλους του να ακολουθούν. Μετά την κάκιστη εικόνα στο Κράσνονταρ και στο πρώτο δεκάλεπτο του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, οι «πράσινοι» έχουν παρουσιάσει αισθητή βελτίωση. Ραντούλιτσα και Κούζμιτς δεν πρόκειται να γίνουν… Γκιστ, αλλά εφόσον ο Τζόρτζεβιτς καταφέρει να «κρύψει» τις αδυναμίες τους στα πόδια (ειδικά του πρώτου) και βελτιώσει το συγχρονισμό τους με την υπόλοιπη άμυνα, η ομάδα του θα μπορεί να πετυχαίνει περισσότερους πόντους από όσους δέχεται. Η πίεση στην περιφέρεια, για να παρεμποδίσει τη δημιουργία των αντιπάλων από έξω προς τα μέσα, είναι κομβικής σημασίας. Κι ο Παναθηναϊκός «καθάρισε» την Καρσίγιακα από την πρώτη περίοδο γιατί με την επιθετική περιφερειακή του άμυνα οδήγησε τους αντιπάλους σε 7 λάθη και έφτασε σε 5 κλεψίματα στην πρώτη περίοδο.

Παράπλευρο κέρδος από τη νίκη επί της Καρσίγιακα ήταν η «εισαγωγή» Χαραλαμπόπουλου και Παπαγιάννη. Ο Τζόρτζεβιτς δείχνει να τηρεί το λόγο του πως θα βάλει σταδιακά τους χρυσούς εφήβους στην εξίσωση θέλοντας προηγουμένως να δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο που θα βοηθήσει τους μικρούς να αναδείξουν τις αρετές τους σε πιο ασφαλές περιβάλλον.

Ένα πολύ καλό τεστ για τον Παναθηναϊκό θα είναι αυτό της επόμενης εβδομάδας απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Δεν θα καθορίσει την πορεία του στη φετινή διοργάνωση, αλλά θα του δείξει πού βαδίζει, πού πρέπει να εστιάσει και τι να βελτιώσει για να φτάσει εκεί που στοχεύει και βάσει προδιαγραφών δείχνει πως πραγματικά μπορεί να βρεθεί.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x