Σταύρος Χονδροθύμιος

Θεέ του Μουντιάλ, φέρε μας αυτήν την τιτανομαχία

Ο Σταύρος Χονδροθύμιος γράφει στο sportfm.gr για τα ζευγάρια των «16» στο Μουντιάλ και κάνει μια ευχή εν όψει των προημιτελικών.

Κάθε τέσσερα χρόνια οι περισσότεροι γύρω μας ονειρεύονται τελικό στο παγκόσμιο κύπελλο ανάμεσα σε Αργεντινή και Βραζιλία και κάθε χρόνο Μπαρσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Κανένα από αυτά δεν έχει συμβεί ποτέ, αλλά σε λίγες μέρες, ίσως ζήσουμε μια άλλη… τιτανομαχία, αυτήν του Μέσι με τον Κριστιάνο, αλλά όχι σε συλλογικό επίπεδο.

Τώρα αρχίζουν τα σπουδαία στο παγκόσμιο κύπελλο, τώρα που ο ηττημένος πηγαίνει απευθείας σπίτι του και ο νικητής πλέον δικαιούται να κάνει όνειρα για τον τίτλο. Κι όμως σε αυτή τη διοργάνωση έχουμε δει τέτοια ματς, και από τη φάση των ομίλων ακόμα, κάτι που παρά τις… γκρίνιες που ακούστηκαν για την ποιότητα αυτού του μουντιάλ, το έκανε εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ξεκάθαρο φαβορί δεν υπήρχε και δεν ήμασταν λίγοι αυτοί που υποστηρίζαμε ότι πολλά ματς θα είναι αμφίρροπα, γιατί θα είναι θέμα… ημέρας των αντιπάλων. Τι κρατάμε από την πρώτη φάση; Ασφαλώς τον εκκωφαντικό αποκλεισμό της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας, τα… ζόρια που είχαν σε αρκετά παιχνίδια τα μεγάλα ονόματα για να «καθαρίσουν» , το «φιλί της ζωής» του Ρόχο με το γκολ στο 86΄που κράτησε την Αργεντινή ζωντανή.

Οι ιστορικά ισχυρές ομάδες, δεν εντυπωσίασαν (Βραζιλία, Ισπανία, Γαλλία, Αργεντινή και φυσικά Γερμανία), η Αγγλία, μαζί με το Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Κροατία, δείχνουν ικανές να κάνουν το.. μπαμ και πλέον τα νοκ-άουτ είναι προ των πυλών, με αναμετρήσεις δύο κατηγοριών, όπως πάντα άλλωστε. Αυτές με τα ατράνταχτα φαβορί και αυτές που μην μπορώντας να προβλέψεις νικητή, τις βλέπεις να οδηγούνται στην παράταση και ίσως στα πέναλτι.

Τα ζευγάρια Βέλγιο – Ιαπωνία, Ισπανία – Ρωσία, Κροατία – Δανία και το Βραζιλία – Μεξικό, έχουν μεγάλα φαβορί, εύκολα ή δύσκολα λογικά αυτά θα περάσουν και θα μιλάμε για μεγάλη έκπληξη αν δεν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά. Από εκεί και πέρα όμως, στα άλλα τέσσερα παιχνίδια οι προβλέψεις πηγαίνουν περίπατο και πλέον είναι ξεκάθαρα θέμα ημέρας των ομάδων, θέμα στιγμής, θέμα προσωπικοτήτων. Μάλιστα οι νικητές αυτών των 4 αγώνων, παίζουν μεταξύ τους μετά στα προημιτελικά.

Το λιγότερο… εμπορικό είναι το Σουηδία – Ελβετία, με τους Σκανδιναβούς για να φτάσουν μέχρι τους 16, να έχουν «πετάξει» έξω τους Ολλανδούς (στους ομίλους των προκριματικών), τους Ιταλούς (στα μπαράζ) και τους Γερμανούς στον όμιλο, ενώ από την άλλη η Ελβετία δείχνει εξαιρετικά οργανωμένη και δυσκολοκατάβλητη. Η νικήτρια ομάδα θα πέσει πάνω σε μια εκ των Αγγλία ή Κολομβία.

Οι Βρετανοί, μετά από χρόνια, δείχνουν έτοιμοι να έχουν μακρά πορεία στη διοργάνωση και με τον Χάρι Κέιν να είναι .. καυτός, φαντάζει σαν να είναι σε πολύ καλό φεγγάρι. Παράλληλα η Κολομβία, έχει αντιμετωπίσει όλες τις κακουχίες που της προέκυψαν με επιτυχία και για να την αποκλείσεις, πρέπει να… ματώσεις στο γήπεδο και να της περιορίσεις τα επιθετικά της όπλα, κάτι που η άμυνα της Αγγλίας δεν ξέρουμε αν είναι σε θέση να το κάνει, αλλά αυτό θα το διαπιστώσουμε την Τρίτη (3/7).

Η φάση των 16 όμως αρχίζει με δύο ματς… φωτιά. Το Γαλλία – Αργεντινή είναι το πιο καυτό ζευγάρι με τους «τρικολόρ» να διαθέτουν εξαιρετικά γεμάτο ρόστερ, αλλά στα πρώτα τρία παιχνίδια να μην έχουν κάνει πειστικές εμφανίσεις (ίσως γιατί δεν χρειάστηκε) και να μην «τρομάζουν» όσο πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Στην άλλη πλευρά η δεύτερη μεγαλύτερη απογοήτευση του μουντιάλ (μετά τη Γερμανία), βρέθηκε στα νοκ-άουτ με γκολ στο 86’ και είναι η ομάδα που έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Τα νεύρα και οι τσακωμοί, ο παραγκωνισμός του προπονητή Σαμπάολι, η κακή απόδοση του Μέσι και οι… παραστάσεις του Μαραντόνα είναι μερικά από τα πολλά που έκαναν την Αργεντινή σημείο αναφοράς σε όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Με αυτά και με αυτά πάντως, όσοι προσπαθούν να «διαβάσουν» το παιχνίδι, στέκονται στους Λατινοαμερικάνους περισσότερο και όχι στους Γάλλους. Οι μεν θεωρούν ότι η κάκιστη εικόνα τους δεν τους επιτρέπει να ονειρεύονται πρόκριση και οι δε ότι αφού ξεπέρασαν όλες τις δυσκολίες (αγωνιστικές και μη) στη φάση των ομίλων, τώρα είναι ικανοί να προχωρήσουν…

Τελευταίο ζευγάρι, εξίσου εξαιρετικά αμφίρροπο, είναι το Ουρουγουάη – Πορτογαλία. Αμφότερες «σφιχτές» ομάδες, με επιθετικά… υπερ-όπλα όμως, καθώς οι Σουάρες – Καβάνι θα κοντράρουν τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι περισσότεροι φίλαθλοι, αν έπαιζαν στο στοίχημα ένα ματς από τα οκτώ για να οδηγηθεί στην παράταση , μάλλον θα πόνταραν σε αυτό…

Το καλύτερο όλων όμως, είναι το… μετά. Το σενάριο να προκριθούν Αργεντινή και Πορτογαλία είναι αυτό που ονειρεύονται σχεδόν άπαντες, αφού θα παρακολουθήσουμε έναν προημιτελικό που ανεξάρτητα από την εξέλιξή του, θα είναι αξιομνημόνευτος για πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι οι Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο θα τεθούν αντιμέτωποι με τις εθνικές τους ομάδες σε ματς με φόντο τα ημιτελικά του παγκοσμίου κυπέλλου, δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Αν προκύψει τελικά αυτό το ζευγάρι πιθανότατα θα είναι το σημείο αναφοράς του μουντιάλ και ένα από τα πιο ιστορικά παιχνίδια στην ιστορία του θεσμού. Για να δούμε, θα το δούμε τελικά;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x