sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Ο Ατρόμητος παράγει ποδόσφαιρο!

Το sportfm.gr καταγράφει τις πρώτες ώρες στην Κ-20 του Ατρόμητου μετά την… επτάρα κόντρα στον ΠΑΟΚ και αναλύει τον τρόπο λειτουργίας των «κυανόλευκων» Ακαδημιών. Ποιοι είναι οι επόμενοι... Λημνιοί!

Για πολλά χρόνια και ειδικότερα πριν από τα χρόνια της κρίσης, όταν ακόμα οι ελληνικές ΠΑΕ είχαν αρκετά έσοδα από χορηγούς και τηλεοπτικό συμβόλαιο, οι Ακαδημίες αποτελούσαν για τους ιδιοκτήτες ένα ακριβό χόμπι και σε πολλές περιπτώσεις ένα αναγκαίο κακό.

Από τη στιγμή που υπήρχαν έσοδα, υπήρχε και το περιθώριο να γίνουν μεταγραφές. Πολλές από αυτές αποτελούσαν και εξυπηρετήσεις των μάνατζερ, που άρχισε ως κλάδος να ανθεί, προκαλώντας έτσι μια ασφυκτική κατάσταση για όλους τους πιτσιρικάδες, που θεωρούσαν ότι εφόσον βρίσκονταν στις Ακαδημίες ομάδων επιπέδου πρώτης κατηγορίας (μετέπειτα Super League), είχαν και περισσότερες πιθανότητες να αναδειχθούν.

Εκείνα τα χρόνια έχουν περάσει και μάλλον ανεπιστρεπτί, με αποτέλεσμα το σήμερα, που η ύπαρξη Ακαδημιών αποτελεί ανάγκη για πολλές ΠΑΕ στην Ελλάδα, οι οποίες αντιλήφθηκαν –άλλες πιο αργά, άλλες πιο γρήγορα- ότι εκεί εντοπίζεται και η βιωσιμότητά τους, από τη στιγμή που τα έσοδα είναι συγκεκριμένα και κυρίως περιορισμένα.

Μία ομάδα που αποτέλεσε εξαίρεση και επένδυε εξ αρχής στα φυτώριά της είναι ο Ατρόμητος, που από τότε που ανέλαβε τα ηνία του ο Γιώργος Σπανός, είχε θέσει σε πρώτο πλάνο τη δημιουργία ανταγωνιστικών Ακαδημιών όχι απλά για το γόητρο, αλλά γιατί είχε ως στόχο να… πλάθει τους δικούς του παίκτες μέσω της παραγωγικής διαδικασίας και όπου ήταν δυνατόν να έχει έσοδα μέσω πωλήσεων, που θα βοηθούσαν στη βιωσιμότητα της ομάδας.

inner

inner

inner

inner

Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια, ο Ατρόμητος ποτέ δεν είχε τα υψηλά μπάτζετ, απλά πάντα απλωνόταν όσο του επέτρεπε το ταμείο του, χωρίς να έχει οικονομικά ζητήματα. Η εν λόγω διαδικασία θέλει υπομονή, αρετή την οποία είχαν οι Περιστεριώτες, τεχνογνωσία και φυσικά πολλούς επαγγελματίες που θα μπορούσαν να βρουν τα ταλέντα από όλη την Ελλάδα και παράλληλα να τα γαλουχήσουν σε αυτό που ήθελε η ομάδα.

Με άλλα λόγια για τους «κυανόλευκους» η στροφή στις μικρές ηλικίες ήταν μια συνειδητή επιλογή κι όχι μια ανάγκη που μπορεί να προέκυψε στην πορεία. Οι πωλήσεις παικτών τα τελευταία χρόνια που προέρχονται από την Ακαδημία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Στέργος Μαρίνος, Γιάννης Σκόνδρας, Βασίλης Μπάρκας, Δημήτρης Λημνιός, Θανάσης και Βασίλης Καραγκούνης είναι μόνο μερικοί από αυτούς που έχουν αναδειχθεί από τις Ακαδημίες, ενώ υπάρχουν κι άλλοι όπως οι Απόστολος Σκόνδρας, Θανάσης Παπαγεωργίου, Βασίλης Αποστολόπουλος, Παναγιώτης Μπάλλας που συνεχίζουν την καριέρα σε κάτι παραπάνω από αξιοπρεπές επίπεδο.

Η ευρεία και πρωτοφανής σε σκορ νίκη της Κ-20 επί του ΠΑΟΚ (η οποία είναι μία από τις κορυφαίες στην Ελλάδα) με 7-0 έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη δουλειά που γίνεται σε αυτό το σκέλος στους Περιστεριώτες, αφού μπορεί η διαφορά των δύο ομάδων να μην είναι τόσο μεγάλη, αλλά είναι ενδεικτικό του ταλέντου που υπάρχει στους πιτσιρικάδες των Περιστεριωτών.

inner

«Μια μεγάλη νίκη, μέχρι την επόμενη»

Ο Γιώργος Παράσχος διαχρονικά αυτό που λέει στους στενούς του συνεργάτες είναι να κρύβονται έπειτα από μεγάλες νίκες. Ο λόγος, φυσικά, δεν είναι το… τουπέ, αλλά ακριβώς το αντίθετο, αφού ο έμπειρος τεχνικός είναι της άποψης ότι η ταπεινότητα φαίνεται αυτές τις στιγμές.

Αυτή την άποψη συμμερίζονται και στον Ατρόμητο με πρώτο και καλύτερο τον Τεχνικό Διευθυντή των Ακαδημιών, Τόλη Αποστόλου, φιλοσοφία που φυσικά περνά και στο τεχνικό τιμ των ομάδων.

«Είναι πράγματι μια μεγάλη νίκη, αλλά τώρα πρέπει να έχετε το κεφάλι χαμηλά. Είναι μια μεγάλη νίκη, που στο χέρι σας είναι να ακολουθήσουν κι άλλες», είπε στους παίκτες του μετά τη λήξη του αγώνα ο προπονητής της Κ-20, Κώστας Παρθενίου που βέβαια μοίρασε συγχαρητήρια, αλλά ζήτησε ανάλογη σοβαρή στάση στο ματς της Κυριακής με αντίπαλο την Κέρκυρα, που είναι στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

inner

Όπως λένε στον Ατρόμητο, ήταν ένα παιχνίδι που πραγματικά τους βγήκαν όλα στη διάρκεια του α’ ημιχρόνου και ειδικότερα οι στατικές φάσεις από τις οποίες προήλθαν τα τρία πρώτα τέρματα. Δεν διστάζουν, μάλιστα, να παραδεχθούν ότι έχουν υπάρξει ματς στα οποία η ομάδα έπαιξε πολύ καλύτερα, αλλά είτε δεν ήρθε η νίκη, είτε το σκορ δεν πήρε τέτοιες διαστάσεις.

Έτσι δουλεύει ο μηχανισμός

Για να δουλεύει όμως ο μηχανισμός με συνέπεια και εντέλει με επιτυχία, απαιτείται προγραμματισμός, για τον οποίο είναι υπεύθυνος ο τεχνικός διευθυντής των Ακαδημιών, Απόστολος Αποστόλου, που είναι και παλαίμαχος άσος του Ατρόμητου.

Συγκεκριμένα, υπήρξε ποδοσφαιριστής της ομάδας για 7 χρόνια (1986-1993), ζώντας και τα δύσκολα χρόνια της ομάδας του Περιστερίου, ενώ από το 2008 είναι επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ.

«Δεν είμαι μόνος μου στην όλη διαδικασία, αλλά όπως γίνεται πάντα στο ποδόσφαιρο, πρόκειται για μια ομαδική δουλειά», λέει ο ίδιος όπου σταθεί και όπου βρεθεί, όταν καλείται να μιλήσει για όλη τη διαδικασία που πάντα είναι σε δεύτερο και τρίτο πλάνο στην ειδησεογραφία.

Και δεν έχει άδικο… Πρώτος συνεργάτης και ίσως ο πιο σημαντικός είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του Ατρόμητου, Γιώργος Σπανός, που σύμφωνα με πληροφορίες του sportfm.gr όχι μόνο τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τις θέσεις εργασίας που αφορούν την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ακαδημιών (άρα και το μπάτζετ), αλλά βρίσκεται σε αναζήτηση γηπεδικών εγκαταστάσεων, ζήτημα το οποίο αποτελεί το υπ’ αριθμόν νούμερο ένα πρόβλημα στις Ακαδημίες.

Αμέσως μετά στην ιεραρχία έρχεται ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Γιάννης Αγγελόπουλος, που βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τον Τόλη Αποστόλου προκειμένου να εξελίσσεται ομαλά η διαδικασία προσαρμογής των… παιδιών σε επαγγελματίες.

Παρ’ όλα αυτά, το μεγαλύτερο συστατικό της επιτυχίας των «κυανόλευκων» Ακαδημιών είναι το μεράκι, όπως λένε όλοι στο Περιστέρι, όχι μόνο του τεχνικού διευθυντή των φυτωρίων, αλλά όλων των συνεργατών που ασχολούνται με το σκάουτινγκ σε τόσο νεαρές ηλικίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ατρόμητος έχει εκπονήσει ένα σχέδιο που ονομάζεται «Atromitos Soccer Schools», σύμφωνα με το οποίο οι Περιστεριώτες συνεργάζονται με περισσότερες από 20 ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες λειτουργούν στα πρότυπα και με τη φιλοσοφία των Περιστεριωτών.

Φυσικά, ειδική μνεία στον τομέα των Ακαδημιών για τους γνωρίζοντες πρέπει να γίνει και στον Γιώργο Κορακάκη, που παρά το γεγονός ότι αποτελεί πλέον παρελθόν, όλοι εντός των τειχών (από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο) αναγνωρίζουν την καθοριστική του συμβολή στην οργάνωση των ομάδων από την Κ-15 μέχρι φυσικά και την Κ-20, στην οποία διετέλεσε προπονητής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και η εξαιρετική δουλειά που γίνεται και στις Ακαδημίες του Ερασιτέχνη, όπου και εκεί υπάρχουν αφανείς εργάτες που αποτελούν τη βάση για τα επόμενα βήματα των παιδιών.

Οι επόμενοι… Λημνιοί

inner

inner

Η ομάδα του Περιστερίου έχει αρχίσει ήδη να προγραμματίζει και να υλοποιεί το σχεδιασμό για τη νέα σεζόν και για την επαγγελματική ομάδα, ο Ατρόμητος υπολογίζεται ότι θα έχει πάνω από πέντε παίκτες που προέρχονται από τα σπλάχνα του συλλόγου. Δημήτρης Τσατσόπουλος, Σπύρος Νάτσος, Αλέξανδρος Κατράνης, Θωμάς Βασιλείου, Μιχάλης Μπαστακός και Χρήστος Θεοδωράκης βάσει των τωρινών δεδομένων θα είναι στο ρόστερ ενώ δεν αποκλείεται αυτός ο αριθμός να αυξηθεί κατόπιν και των εισηγήσεων του Ρικάρντο Σα Πίντο.

Παύλος Κουστέρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x