sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Αυτές είναι οι 18 προηγούμενες αναμετρήσεις Ρεάλ – Γιουβέντους (videos)

Ρεάλ και Γιουβέντους αναμετρούνται ξανά σε τελικό μετά από εκείνον του 1998. Η προϊστορία δεν θα μπορούσε να είναι πιο ισορροπημένη. Θυμηθείτε τις προηγούμενες συναντήσεις τους.

Τελευταία φορά τα είχαν πει σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1998 στο Άμστερνταμ, εκεί όπου πανηγύρισε τον τίτλο η Ρεάλ Μαδρίτης. Η αναμέτρηση στο Κάρντιφ θα είναι η 19η για Γιουβέντους και Ρεάλ. Μέχρι τώρα η προϊστορία λέει απόλυτη ισορροπία: οκτώ νίκες για κάθε ομάδα και δύο ισοπαλίες.

Ας θυμηθούμε όλες τις συναντήσεις τους:

1962: η πρόκριση που κρίθηκε στο τρίτο παιχνίδι

Η πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση είναι στο μακρινό 1962, όταν και οι δύο ομάδες πάλευαν για μια θέση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το πρώτο παιχνίδι έγινε στο Τορίνο, όπου ένα μόνο γκολ του Ντι Στέφανο έφτανε για να σιωπήσουν 70.000 «τιφόζι». Στον επαναληπτικό η Ρεάλ υπέστη την πρώτη της ήττα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο «Μπερναμπέου» με 1-0 και έτσι έγινε και τρίτο παιχνίδι στο Παρίσι, εκεί όπου νικητές αναδείχθηκαν οι Μαδριλένοι με 3-1. Σε αυτό το ματς, ο Ντι Στέφανο είχε ζητήσει από το διαιτητή να αλλάξει φανέλα η Γιουβέντους, για να μην τη μπερδεύουν με τον ίδιο το ρέφερι. Οι παίκτες της «μεγάλης κυρίας» έμειναν χωρίς το μπόνους που τους είχε τάξει ο Ανιέλι, ένα αυτοκίνητο πολυτελείας ο καθένας, όμως λίγους μήνες αργότερα αγόρασαν έναν από τους παίκτες της Ρεάλ που είχε πληγώσει τους Ιταλούς στο τρίτο ματς, τον Ντελ Σολ. Με τα χρήματα από την πώληση, ο Μπερναμπέου χρηματοδότησε μέρος της κατασκευής του προπονητικού κέντρου της «βασίλισσας».



1986: όταν ο Μπούγιο κατέβασε ρολά

Η δεύτερη φορά που οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες ήταν το 1986. Στο πρώτο ματς ο Μπουτραγκένιο έδωσε το προβάδισμα στη Ρεάλ, όμως στον επαναληπτικό ισοφάριζε για τη Γιουβέντους ο Καμπρίνι. Ξαφνικά ξεπρόβαλλε η φιγούρα του Μππούγιο, του Μαδριλένου τερματοφύλακα που μετατράπηκε σε τοίχο για τις επιθέσεις των Ιταλών, ενώ ήταν ο ήρωας και στη διαδικασία των πέναλτι, όπου τελικά η ομάδα του επικράτησε με 3-1 και πήρε την πρόκριση.



1996: η Ρεάλ αποκλείστηκε, ο Ραούλ συστήθηκε

Τη σεζόν 1995-96 ήταν η Τρίτη ευρωπαϊκή συνάντηση για τις δύο ομάδες, για πρώτη φορά από όταν ο θεσμός είχε μετατραπεί σε Champions League από Κύπελλο Πρωταθλητριών. Στο πρώτο ματς στη Μαδρίτη, το γκολ του νεαρού Ραούλ έβαλε μπροστά τη Ρεάλ, όμως στον επαναληπτικό στην Ιταλία και με τη μισή ισπανική ομάδα να μην είναι διαθέσιμη για διάφορους λόγους, η Γιουβέντους με ένα γκολ του Ντελ Πιέρο κι ένα του Παντοβάνο, τερμάτισε τα όνειρα των «μερένχες» για πρόκριση. Από εκείνο το παιχνίδι, θα μείνει στην ιστορία ο καυγάς μεταξύ του Ραούλ και του κατά 18 χρόνια μεγαλύτερού του, Βιέρκοβουντ.



1998: ο Μιγιάτοβιτς έβαλε τέλος σε 32 χρόνια στέρησης

Τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ στο Άμστερνταμ. Η Ρεάλ δεν είχε πάρει το τρόπαιο από το 1966, ενώ οι Ιταλοί είχαν πάρει αυτή τη χαρά δύο χρόνια πριν, το 1996 και είχαν παίξει και στον τελικό του 1997. Οι Μαδριλένοι είχαν παίξει για τελευταία φορά και είχαν ηττηθεί σε τελικό το 1981, κόντρα στη Λίβερπουλ στο Παρίσι. Αρκούσε ένα γκολ του Μιγιάτοβιτς στο 66, που αμφισβητήθηκε έντονα ως οφσάιντ, για να επιστρέψει η Ρεάλ στην κορυφή της Ευρώπης.



2003: Ο Φίγκο, ο Μπουφόν και ένα πέναλτι κλειδί

Η Γιουβέντους έπεσε ξανά στο δρόμο της Ρεάλ και την απέκλεισε στα ημιτελικά για να βρεθεί στον τελικό απέναντι στη συμπατριώτισσα,Μίλαν. Το πρώτο παιχνίδι έγινε στο «Μπερναμπέου» με τη Ρεάλ να νικά με 2-1 χάρη στα γκολ των Ρονάλντο και Ρομπέρτο Κάρλος. Στον επαναληπτικό, ένα λάθος του Ιέρο και η κακή διαχείριση της ενδεκάδας από τον Ντελ Μπόσκε, μαζί με τους καταπληκτικούς Νέντβεντ και Ντελ Πιέρο, έδωσαν τη νίκη στη Γιουβέντους. Βέβαια, όλα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς αν ο Φίγκο είχε μετατρέψει σε γκολ το πέναλτι που απέκρουσα ο Μπουφόν.



2005: ο Ζαλαγιέτα αποτελείωσε τη Ρεάλ

Δύο χρόνια μετά, η Γιουβέντους είχε μετατραπεί ήδη σε εφιάλτη για τη Ρεάλ. Για άλλη μια φορά η κλήρωση τις φέρνει αντιμέτωπες με το πρώτο παιχνίδι στην Ισπανία να συνοδεύεται με νίκη για τους Μαδριλένους με γκολ του Ιβάν Ελγκέρα. Στον επαναληπτικό, η Ρεάλ βάσταγε γερά, μέχρι ο Τρεζεγκέ να σοκάρει τον Κασίγιας με μία ακροβατική κίνηση. Με την υπόθεση πρόκριση να έχει έρθει πλέον στα ίσα, εάν γκολ του Ζαλαγιέτα καταδίκαζε τους «μερένχες» για τρίτη σερί φορά. Εκείνο το καλοκαίρι έφυγαν από τη Μαδρίτη παίκτες κλειδιά, όπως ο Λουίς Φίγκο.



2008: όταν το «Μπερναμπέου» αποθέωσε τον Ντελ Πιέρο

«Ποτέ δεν θα ξεχάσω το δώρο που μου έκανε το κοινό με το χειροκρότημά του. Ήταν απίστευτο. Εκπληκτικό. Κάτι που θα θυμάμαι για πάντα». Αυτά ήταν τα λόγια του Ντελ Πιέρο μετά από μία εκπληκτική εμφάνιση στο «Μπερναμπέου», όπου έβαλε δύο υπέροχα γκολ. Το παιχνίδι ήταν για τη φάση των ομίλων. Δύο εβδομάδες πριν στο Τορίνο, η Γιουβέντους είχε κερδίσει και πάλι 2-1 με γκολ των Ντελ Πιέρο και Αμαουρι.



2013: Κριστιάνο εσύ σουπερστάρ

Στη φάση των ομίλων του 2013, η Ρεάλ κέρδισε στη Μαδρίτη 2-1 με δύο τέρματα του Κριστιάνο Ρονάλντο. Το αποτέλεσμα στο Τορίνο ήταν 2-2 με ένα γκολ από Κριστιάνο και Μπέιλ για τους «μερένχες» και Γιορέντε και Βιντάλ για τη Γιουβέντους.



2015: όταν η Ρεάλ πληγώθηκε από τον Μοράτα

Όπως και το 2003, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Πρώτα αναμετρήθηκαν στο Τορίνο, με τον Άλβαρο Μοράτα, παίκτη που η Ρεάλ είχε πουλήσει στη Γιουβέντους, αλλά με ρήτρα επαναγοράς, να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Ο Ισπανός επιθετικός σκόραρε στο 8ο λεπτό με τον Κριστιάνο να ισοφαρίζει, αλλά τον Τέβεζ να ευστοχεί σε πέναλτι που είχε κερδίσει από τον Καρβαχάλ. Στον επαναληπτικό ο Ρονάλντο σκόραρε με πέναλτι, όμως ο Μοράτα ισοφάρισε στο 10ο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου και έδωσε μεγάλη πρόκριση στη «μεγάλη κυρία».



Επιμέλεια: Βαλεντίνα Νικολακοπούλου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x