Τεχνολογία

Θέμα εγκεφαλικής «καλωδίωσης» η επιτυχία του Facebook;

Ο υπερκοινωνικός σύγχρονος άνθρωπος βρίσκει επικοινωνιακή διέξοδο μέσω των social media, υποστηρίζει βρετανός καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας.

Στην «καλωδίωση» του εγκεφάλου μας ενδεχομένως να οφείλεται η επιτυχία του Facebook, σύμφωνα με τον καθηγητή Εξελικτικής Ψυχολογίας Μπρους Χουντ, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Ο βραβευμένος βρετανός ειδικός υποστηρίζει ότι ενώ ο εγκέφαλος του ανθρώπινου είδους μεγάλωνε σε μέγεθος σταδιακά, πριν από περίπου 20.000 χρόνια η όλη διαδικασία σταμάτησε, με αποτέλεσμα ο όγκος του ανθρώπινου εγκεφάλου να αρχίσει να συρρικνώνεται.

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο δρ Χουντ θεωρεί ότι βασικό ρόλο σε όλο αυτό παίζει μεταξύ άλλων ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο οποίος βασίζεται στην κοινωνική δικτύωση.

Ο ίδιος πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος εγκέφαλος συνοδευόταν από την αντιμετώπιση πιο περίπλοκων καταστάσεων που συναντούσαν οι πρώτοι άνθρωποι στον ρόλο του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη.

Από κυνηγός-τροφοσυλλέκτης μόνιμος κάτοικος των social media

Κατά τον δρα Χουντ, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει εξελιχθεί σε έναν «φυσικό πολυλογά», ο οποίος νιώθει την ανάγκη να βρίσκεται διαρκώς σε επικοινωνία με άλλα άτομα, μια κατάσταση την οποία τροφοδοτούν σε μεγάλο βαθμό - και πολλές φορές σε επίπεδο εθισμού - τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τα τελευταία χρόνια.

«Το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να δικτυώνονται με πολλά άτομα μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης δεν αποτελεί έκπληξη» εξηγεί ο ίδιος. «Ο εγκέφαλός μας έχει εξελιχθεί με σκοπό να είμαστε κοινωνικοί».

«Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον ωστόσο είναι το ότι ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πως η μεγαλύτερη έκθεσή μας σε διαφορετικές απόψεις μέσω των social media μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντές μας και να μας κάνει πιο ανοιχτόμυαλους.

Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: βλέπουμε, δηλαδή, ότι οι χρήστες τείνουν να μπαίνουν σε online ομάδες πολύ συγκεκριμένης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να μην έρχονται σε επαφή με την κοινωνική πολυφωνία που θα συναντούσαν σε μια ομάδα ατόμων στην πραγματική ζωή».

Ομαδική νοημοσύνη σε νέο επίπεδο

Στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Domesticated Brain» ο δρ Χουντ αναφέρει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος σταμάτησε να αναπτύσσεται και άρχισε να συρρικνώνεται όταν ο άνθρωπος από κυνηγός-τροφοσυλλέκτης στράφηκε στην καλλιέργεια της γης.

Με τη δημιουργία των πρώτων κοινωνιών οι πρόγονοί μας άλλαξαν ρυθμούς ζωής ενώ άρχισαν να δημιουργούν κοινωνικούς δεσμούς που οδήγησαν στην ανάπτυξη της «ομαδικής νοημοσύνης» μεταδίδοντας έτσι πολύτιμες γνώσεις από γενιά σε γενιά.

Ο καθηγητής Χουντ πρόκειται να παρουσιάσει τα ευρήματά του στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νευροεπιστημών, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Μαρτίου στο Μπρίστολ, στη Βρετανία.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x