Επικαιρότητα

Θέμα εκλογής μουφτή άνοιξε ο υπουργός Παιδείας

Ο υπουργός Παιδείας αποδέχεται την εκλογή μουφτή και τονίζει ότι σημασία έχει το εκλεκτορικό σώμα από το οποίο θα αναδεικνύεται ο θρησκευτικός εκπρόσωπος της μουσουλμανικής μειονότητας

Ζήτημα εκλογής μουφτή από την μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης άνοιξε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, o oποίος και είχε θέσει το θέμα.

«Υπάρχει ασυμμετρία μεταξύ των διαδικασιών ανάδειξης του Οικουμενικού Πατριάρχη και των μουφτήδων» δήλωσε μάλιστα ο κ. Γαβρόγλου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κανάλι της Βουλής, που θα προβληθεί το βράδυ ο υπουργός Παιδείας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων».

«Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί -και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις- είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος», δηλώνοντας ότι «τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

Ερωτηθείς εξάλλου για το αν η χώρα μας αποκόμισε οφέλη από την επίσκεψή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι».

Ο κ. Γαβρόγλου αποσαφήνισε ακόμη, ότι μετά την ψήφιση του νόμου, που κάνει προαιρετική την εφαρμογή της Σαρίας, με προεδρικό διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδι-κούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.

Σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για το νέο έτος

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x