sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Η αμυντική μεταμόρφωση της ΑΕΚ μετά την ΤΣΣΚΑ

Το sport-fm.gr έψαξε και βρήκε τις αμυντικές επιδόσεις της ΑΕΚ, μετά τις αναμετρήσεις με τους Ρώσους. Πόσες τελικές έχει δεχτεί η Ένωση έπειτα από τα ματς με ΤΣΣΚΑ και η μεγάλη δουλειά του Χιμένεθ.

Σε κάθε επιτυχία, ειδικά σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα, η επίθεση μπορεί να είναι εκείνη που παίρνει τα εύσημα, όμως στην περίπτωση της ΑΕΚ, η ανοδική πορεία και τα επιτυχημένα αποτελέσματα έχουν σαν θεμέλιο την έξοχη αμυντική λειτουργία σε αυτόν τον 1.5 μήνα. Κι αυτό φάνηκε και από τα ματς με την Μπριζ, όπου η Ένωση σε δύο αναμετρήσεις κράτησε την βελγική ομάδα στο μηδέν, αλλά και από τα τρία ματς της Σούπερ Λίγκας όπου οι «κιτρινόμαυροι» αποτελούν τη μοναδική ομάδα που δεν έχει δεχτεί ακόμα γκολ.

Του Κώστα Μιαούλη

Η ΑΕΚ στα οκτώ επίσημα παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι τώρα έχει δεχτεί τέσσερα γκολ. Η παραφωνία δεν έχει να κάνει με το γεγονός πως ο αριθμός είναι μεγάλος, ίσα-ίσα. Είναι μικρός αριθμός αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για πέντε ευρωπαϊκά ματς, τα τρία εκ των οποίων εκτός έδρας. Η παραφωνία έχει να κάνει με το γεγονός πως η Ένωση τα έχει δεχτεί από «στημένες» φάσεις.

Τα πρώτα ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας βρήκαν την Ένωση να δέχεται 24 συνολικά τελικές, 11 στο πρώτο και 13 στο δεύτερο. Από εκεί και μετά η ΑΕΚ στα έξι παιχνίδια που έχουν ακολουθήσει, έχει δεχτεί μόλις 14 στο ελληνικό πρωτάθλημα, και αθροιστικά στα τρία ευρωπαϊκά ματς που ακολούθησαν 23 μαζί με τις σημερινές οκτώ της Ριέκα. Αυτό σημαίνει πως μετά την ΤΣΣΚΑ, έχει δεχτεί στα έξι επίσημα ματς, 37 τελικές προσπάθειες, δηλαδή περίπου μόλις 6 ανά παιχνίδι. Κι αυτό είναι πραγματικά ένα μοναδικό επίτευγμα, με μεγάλα παράσημα βέβαια την εξαφάνιση της Μπριζ στο 3-0 του ΟΑΚΑ, όπου οι Βέλγοι είχαν κάνει μόνο 4 τελικές, αλλά και την αμυντική επίδοση στη Super League (14 τελικές σε βάρος της σε 3 αγώνες).

Στο ματς με τους Κροάτες η ΑΕΚ δέχτηκε 8 τελικές, οι περισσότερες όμως δεν είχαν κίνδυνο. Για την ακρίβεια η Ριέκα είχε τη φάση του Χέμπερ στο 3’ και την ισοφάριση στο γκολ. Αυτές ήταν και οι μόνες που πήγαν προς την εστία. Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός στο ίδιο γήπεδο, είχε δεχτεί 18 τελικές, με την κροατική ομάδα να χάνει μεγάλες ευκαιρίες. Οι «ερυθρόλευκοι» συνολικά στα οκτώ δικά τους πρώτα επίσημα ματς, έχουν δεχτεί 83 τελικές, εκ των οποίων οι 58 στα πέντε ευρωπαϊκά τους παιχνίδια.

Συνολικά λοιπόν η ΑΕΚ στα οκτώ πρώτα παιχνίδια της στη σεζόν έχει δεχτεί 61 τελικές προσπάθειες, δηλαδή λιγότερες από οκτώ ανά ματς. Γίνεται κατανοητό πως αν σφίξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στις στημένες φάσεις, τότε θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τους κινδύνους. Κι ήταν κρίμα πραγματικά που από μια προσωπική χαμένη μονομαχία, τελείωσε και το σερί της ανέπαφης εστίας της ΑΕΚ στα 494 λεπτά, δηλαδή από το 74΄ του εκτός έδρας αγώνα με την ΤΣΣΚΑ, στο 29’ του αγώνα με την Ριέκα.

Βέβαια για την Ένωση το αποψινό ματς ήταν κι ένα στοίχημα, δηλαδή το πώς θα μπορούσε ν’ ανταποκριθεί σε ένα κρίσιμο εκτός έδρας ματς με τετράδα στην άμυνα, από τη στιγμή που δεν υπήρχε διαθέσιμος ο Τσιγκρίνσκι. Το δίδυμο του Τσόσιτς με τον Βράνιες ανταποκρίθηκαν καλά σε γενικές γραμμές, με εξαίρεση μια δύο φάσεις στο πρώτο μέρος. Η ΑΕΚ ανεβαίνει όσο περνάνε τα παιχνίδια, στον επιθετικό τομέα, αλλά η άμυνα παραμένει το σταθερό σημείο σιγουριάς που της δίνει μεγάλη ανάσα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x