sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Και οι κορυφαίοι έχουν υποβιβαστεί

Υπάρχουν στιγμές στο ποδόσφαιρο, που ακόμα και οι κορυφαίοι περνούν το δύσκολο μονοπάτι του υποβιβασμού. Σπάνια αλλά συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.

Συνηθίζεται, οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται στις καλύτερες ομάδες. Διεκδικούν τίτλους και σημαντικές διακρίσεις, όμως υπάρχουν και φορές που ακόμη και αυτοί βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του υποβιβασμού. Πάμε να δούμε τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς - Μάλμε
inner

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς συγκαταλέγεται στους κορυφαίους επιθετικούς παγκοσμίως. Και όχι άδικα αφού τα όσα έχει πετύχει μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου όλα αυτά τα χρόνια είναι αξιοθαύμαστα. Την πρώτη του σεζόν ως επαγγελματίας όμως, είδε την ομάδα του να υποβιβάζεται από την πρώτη κατηγορία του Σουηδικού πρωταθλήματος. Μέσα σε ένα χρόνο, βοήθησε την Μάλμε να επιστρέψει στα «σαλόνια» πριν αποχωρήσει για την Ολλανδία και τον Άγιαξ.

Γουίλιαν – Κορίνθιανς
inner

Ο μέσος της Τσέλσι, ξεκίνησε την καριέρα του από την Κορίνθιας αγωνιζόμενος για μία σεζόν με τα χρώματα της Βραζιλιάνικης ομάδας. Όμως, δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα γουρλής καθώς στην πρώτη του επαγγελματική σεζόν, γνώρισε τον υποβιβασμό από την πρώτη κατηγορία, πρώτος και για την Κορίνθιανς στην πολυετή ιστορία της. Την επόμενη σεζόν, αποχώρησε για τη Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Έρικ Λαμέλα - Ρίβερ Πλέιτ
inner

Η ιστορική Ρίβερ Πλέιτ, βίωσε την πιο «μαύρη» σελίδα της ιστορία της τη σεζόν 2010/11. Με τον Έρικ Λαμέλα κομμάτι τους, οι «Μιλιονάριος», υποβιβάστηκαν ως 17οι καθώς ηττήθηκαν με 3-1 συνολικό σκορ στα παιχνίδια πλέι – άουτ από την Μπελγράνο. Όπως οι προαναφερθέντες, έτσι και ο Λαμέλα δεν ακολούθησε στην δεύτερη κατηγορία αλλά μετακόμισε στην «Αιώνια Πόλη» για λογαριασμό της Ρόμα.

Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ – Ατλέτικο
inner

Ο μεγάλος Ολλανδός - με καταγωγή από το Σουρινάμ - επιθετικός Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ «ήπιε» το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού με τα χρώματα της Ατλέτικο Μαδρίτης. Μετακομίζοντας από τη Λιντς στους «ροχιμπλάνκος», υπό τις οδηγίες του Κλαούντιο Ρανιέρι, ο Ολλανδός ήλπιζε σε μία καλή σεζόν σε Ισπανία και Ευρώπη. Αποκλεισμός στους «16» στο Κύπελλο UEFA και υποβιβασμός ως προτελευταίος αποχώρησε για την Τσέλσι έχοντας «ματώσει» 24 φορές τα αντίπαλα δίχτυα.

Γκαμπριέλ Μπατιστούτα – Φιορεντίνα
inner

Μετά από μία μέτρια για την ομάδα του σεζόν, ο ίδιος ξεχώρισε με 13 γκολ, βίωσε και αυτός τον υποβιβασμό. Τα 16 δικά του τέρματα την σεζόν 1991/92 δεν αρκούσαν στην Φιορεντίνα, η οποία τερμάτισε στην 16η θέση και αποχαιρέτησε την μεγάλη κατηγορία. Ο ίδιος, μένει στην ομάδα, σκοράρει ξανά 16 γκολ στη Serie B και οδηγεί την πρωταθλήτρια Φιορεντίνα ξανά πίσω εκεί, που ανήκει.

Ζερμέν Ντεφό – Σάντερλαντ/ Γουέστ Χαμ
inner

Ο φοβερός και τρομερός Ζερμέν Ντεφό έχει βρεθεί σε ομάδες που υποβιβάστηκαν δύο φορές στην καριέρα του. Αρχικά, το 2003 αγωνιζόμενος στη Γουέστ Χαμ, είδε την ομάδα του να μην καταφέρνει να κρατηθεί στην Πρέμιερ Λιγκ και να αποχαιρετά από την 18η θέση. Η δεύτερη φορά είναι η φετινή. Με τη φανέλα της Σάντερλαντ, την οποία κράτησε μόνος του πέρυσι στην πρώτη κατηγορία, τερμάτισε στην τελευταία θέση μετά από μία τραγική χρονιά και το μέλλον του στην ομάδα πλέον φαντάζει αβέβαιο.

Μίτσελ Σαλγάδο - Μπλάκμπερν
inner

Ένας εκ των κορυφαίων Ισπανών αμυντικών, ο Μίτσελ Σαλγάδο, στην θητεία του στην Μπλάκμπερν βίωσε και αυτός το άσχημο συναίσθημα του υποβιβασμού. Στην τρίτη του σεζόν στους «Ρόβερς» είδε την ομάδα του να τερματίζει στη 19η θέση και να «αποχαιρετά» την μεγάλη κατηγορία.

Μάρκος Σένα/ Τζουζέπε Ρόσι/ Κάρλος Μαρτσένα - Βιγιαρεάλ
inner

Τη σεζόν 2011/12 η εξαιρετική ομάδα της Βιγιαρεάλ συμμετέχει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και υπήρχαν βλέψεις για μία ακόμη καλή πορεία τόσο σε Ισπανία όσο και σε Ευρώπη. Με παίκτες όπως ο Τζουζέπε Ρόσι, ο Μάρκος Σένα, ο Κάρλος Μαρτσένα, ο Ντιέγκο Λόπεθ, ο Μπόρχα Βαλέρο και άλλοι, το «κίτρινο υποβρύχιο» ξεκινάει απογοητευτικά τη σεζόν. Οι ελπίδες για βελτίωση δεν επιβεβαιώνονται και η ομάδα που πριν λίγα χρόνια είχε φτάσει μια «ανάσα» από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, βιώνει τον εφιάλτη του να αγωνιστεί την περίοδο 2012/13 στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του Ισπανικού ποδοσφαίρου.

Ντάμιεν Νταφ/ Ομπαφέμι Μάρτινς/ Μάικλ Όουεν - Νιούκαστλ
inner

Παρόμοια περίπτωση με την Βιγιαρεάλ η Νιούκαστλ της περιόδου 2008/09. Χωρίς βέβαια συμμετοχή στην Ευρώπη όμως με ένα αρκετά δυνατό ρόστερ, είχε ελπίδες τόσο σε πρωτάθλημα όσο και σε Κύπελλο και Λιγκ Καπ. Η επιθετική τριάδα των Ντάμιεν Νταφ, Ομπαφέμι Μάρτινς και Μάικλ Όουεν έβαλε τα δυνατά της όμως δεν κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο. Στην Τσάμπιονσιπ ακολουθεί μόνο ο Νταφ με τους Μάρτινς και Όουεν να αποχωρούν για Βόλφσμπουργκ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα.

Βίκτορ Βαλντές - Μίντλεσμπρο

Ο πιο πρόσφατος υποβιβασμός, παίκτη που στα «ντουζένια» του άνηκε στο λεγόμενο «πάνω» ράφι. Μετά από αρκετά λαμπρά χρόνια στην Μπαρτσελόνα μετακόμισε στην Αγγλία και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εκεί, δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη κανενός προπονητή του και αποχώρησε για την «νεοφώτιστη» Μίντλεσμπρο. Είκοσι οκτώ εμφανίσεις μετά, βρίσκεται στην Τσάμπιονσιπ καθώς η ομάδα του είχε απογοητευτική παρουσία στην πρώτη κατηγορία. Πλέον, είναι ελεύθερος και ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Ρίο Φέρντιναντ – ΚΠΡ
inner

Μετά από δώδεκα λαμπρά χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Ρίο Φέρντιναντ «κόλλησε» τα τελευταία ποδοσφαιρικά του ένσημα στην ΚΠΡ. Ο μεγάλος Άγγλος στόπερ «αποχαιρέτησε» την ενεργό δράση το 2015, με μία σεζόν που σίγουρα θα ήθελε να είχε αποτραπεί. Όντας 36 ετών τότε, αγωνίστηκε μόλις 11 φορές με τα κυανόλευκα και δεν βοήθησε την ΚΠΡ να αποφύγει τον υποβιβασμό ως ουραγός.

Ρόι Κιν – Νότιγχαμ Φόρεστ
inner

Στην τρίτη του χρονιά στην Νότιγχαμ Φόρεστ – και πρώτη της πρώτης κατηγορίας ως Πρέμιερ Λιγκ - ο Ρόι Κιν βιώνει τον «εφιάλτη». Ο νεαρός τότε Ιρλανδός μέσος, πραγματοποιεί 40 εμφανίσεις με τα κόκκινα όμως η συνεισφορά του δεν ήταν αρκετή ώστε η ομάδα του να αποφύγει τον υποβιβασμό και την τελευταία θέση. Εκείνο το καλοκαίρι, δεν ακολουθεί την Φόρεστ στην Τσάμπιονσιπ και μεταγράφεται στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη συνέχεια να είναι γνωστή.

Επιμέλεια : Στέλιος Σαϊπάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x