sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Καταραμένε Μέρφι, το πήραμε!

Οι Καμπς του Σικάγο πανηγυρίζουν ξανά για πρώτη φορά μετά από 108 χρόνια την κατάκτηση του τίτλου στο MLB και ξυπνούν αναμνήσεις και… φαντάσματα.

Λίγους μήνες πριν οι Καβαλίερς του Κλίβελαντ έγιναν η πρώτη ομάδα που επιστρέφει και κατακτά τον τίτλο του ΝΒΑ αν και βρέθηκε να χάνει με 3-1 νίκες στη σειρά των τελικών. Ήταν ο πρώτος τίτλος της ιστορίας της ομάδας και η πρώτη κούπα για την πόλη συνολικά που είχε να χαρεί από το 1964 και την πρωτιά των Μπράουν στο NFL. Η «κατάρα του Κλίβελαντ» είχε σπάσει. Και προετοίμασε το έδαφος για να σπάσει άλλη μία. Αυτή τη φορά εις βάρος της πόλης που μεγαλουργεί ο ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Στις 25 Οκτώβρη 2016 οι κάτοικοι του Κλίβελαντ είχαν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται για τις επαγγελματικές ομάδες της πόλης τους. Οι Καβαλίερς υποδέχονταν τους Νικς της Νέας Υόρκης στο εναρκτήριο παιχνίδι της νέας σεζόν. Οι παίκτες παίρνουν τα δαχτυλίδια του πρωταθλητή και διασύρουν την παρέα του Καρμέλο Άντονι και του Ντέρικ Ρόουζ δίνοντας ακόμα πιο έντονο χρώμα στη γιορτή. Εκεί δίπλα στην αρένα του μπάσκετ το άλλο καμάρι της πόλης, οι Ίντιανς ξεκινούσαν ιδανικά την πορεία τους προς την κατάκτηση του τίτλου στο μπέιζμπολ. Στο φινάλε του πρώτου τελικού απέναντι στους Καμπς του Σικάγο το ταμπλό έγραφε 6-0 για τους γηπεδούχους. Λογικό σκορ για παιχνίδι κόντρα σε καταραμένους…

Ή, μήπως, και αυτή η κατάρα ήταν παρελθόν; Έπρεπε να περάσουν άλλα 6 παιχνίδια για να διαπιστωθεί πως η οσμή του Μέρφι σταμάτησε να πλανιέται πάνω από την έδρα της ομάδας. Και πως οι Καμπς είχαν το ελεύθερο να νικήσουν ξανά.

Ας τα πάρουμε από την αρχή… Με έτος ίδρυσης το 1876 οι Καμπς θεωρούνται και είναι μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις όχι μόνο του αμερικανικού μπέιζμπολ αλλά και του επαγγελματικού αθλητισμού στις ΗΠΑ γενικότερα. Παρ’ όλα αυτά, στα 140 χρόνια ζωής της η ομάδα έχει καταφέρει να κατακτήσει μόλις τρεις τίτλους: έναν το 1907, έναν το 1908 κι έναν πριν λίγες ώρες.

Δεν μετρήσατε λάθος. Οι Καμπς με τη νίκη τους στον έβδομο τελικό κόντρα στους Ίντιανς του Κλίβελαντ πήραν τον πρώτο τους τίτλο μετά από 108 χρόνια. Επιστρέφοντας και αυτοί στη σειρά των τελικών από το 1-3 εις βάρος τους στο τελικό 4-3 με τρεις συνεχείς νίκες. Όπως έκαναν, δηλαδή, και οι Καβαλίερς απέναντι στους Ουόριορς του Γκόλντεν Στέιτ.

Αυτό, όμως, ήταν το εύκολο κομμάτι της πορείας της ομάδας προς την κορυφή. Το δύσκολο είχε κατακτηθεί νωρίτερα. Την ημέρα που οι Καμπς κατάφεραν να νικήσουν με 5-0 τους Ντότζερς του Λος Άντζελες και να πάρουν τον τίτλο της Νάσιοναλ Λιγκ 71 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία τους επιτυχία.
Λεπτομέρεια: το ματς με τους Ντότζερς έγινε ανήμερα της συμπλήρωσης 46 ετών από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σιάνις. Του ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτη ταβέρνας που βρισκόταν πέριξ του γηπέδου των Καμπς ο οποίος καταράστηκε την ομάδα να μην κερδίσει ποτέ της ξανά πριν από 71 ολόκληρα χρόνια. Γιατί;

inner

Ο Σιάνις είχε μια περίεργη συνήθεια: κουβαλούσε στο γήπεδο μαζί του το κατοικίδιό του, τον Μέρφι. Έναν τράγο που αγαπούσε υπερβολικά. Τόσο που είχε βαφτίσει αναλόγως και την ταβέρνα του.

Ήταν η χρονιά που το Σικάγο είχε κερδίσει για τελευταία φορά (μέχρι φέτος) τον τίτλο της Νάσιοναλ Λιγκ κι έπαιζε με το Ντιτρόιτ στον τελικό του πρωταθλήματος. Κατά τη διάρκεια του 4ου τελικού η μυρωδιά του Μέρφι ενόχλησε τους θεατές με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τον Σιάνις να εγκαταλείψει τις εξέδρες. Ο θρύλος λέει πως φεύγοντας ο οργισμένος ταβερνιάρης φώναξε ότι οι Καμπς δεν θα νικούσαν ξανά ποτέ…

Η πρώτη επιβεβαίωση ήρθε στους τελικούς εκείνης της περιόδου που ανέδειξαν θριαμβευτές τους παίκτες του Ντιτρόιτ. Και αν ήταν πολύ πρώιμο για να θεωρηθεί στοιχειό, σήμερα 71 χρόνια μετά τον θάνατο του Σιάνις όλος ο κόσμος και περισσότεροι οι φίλοι των Καμπς έφεραν στο νου εκείνο τον καταραμένο τράγο και την κατάρα του Έλληνα ταβερνιάρη. Κατάρα που άρχισε να σπάει ανήμερα της συμπλήρωσης 46 ετών από τον θάνατο του Σιάνις και έγινε θρύψαλα πριν λίγες ώρες στην πόλη που γιόρταζε επειδή γλίτωσε πριν λίγους μήνες από τη δική της κατάρα…

Βάιος Τσούτσικας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x