sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Μέγας είσαι «Ζιζού» και θαυμαστά τα έργα σου!

Ο Ζινεντίν Ζιντάν πρόσθεσε ένα ακόμα τρόπαιο στην πλούσια συλλογή του με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Σουπερ Καπ απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τη δική του ιστορία θέλει να γράψει ο Ζινεντίν Ζιντάν στη Ρεάλ Μαδρίτης και μάλιστα με χρυσά γράμματα.

Ως παίκτης ήταν σπουδαίος και ως προπονητής είναι ακόμα καλύτερος. Με την κατάκτηση του Σουπερ Καπ, το δεύτερο σε δυο διαδοχικές σεζόν, έφτασε συνολικά τους 6 τίτλους.

Με τους 6 τίτλους που έφτασε ο «Ζιζού» έγινε ο 4ος προπονητής με τους περισσότερους για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης! Ποιος κατέχει την πρωτιά και ποιοι ακολουθούν, πριν τον Ζινεντίν Ζιντάν;

Μιγκέλ Μουνιόθ (14):

inner

9 πρωταθλήματα, 2 ευρωπαϊκά, 2 Copa del Rey και 1 διηπειρωτικό. Ο Μιγκέλ Μουνιόθ αγωνίστηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης ως παίκτης για 10 χρόνια(1948-1958). Με 223 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 23 γκολ, καθιερώθηκε ως μια από τις μεγαλύτερες δόξες της Μαδρίτης αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα. Ως ποδοσφαιριστής κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και 3 σερί κύπελλα πρωταθλητριών και ως προπονητής, πανηγύρισε 9 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα Ισπανίας, 2 κύπελλα πρωταθλητριών και 1 διηπειρωτικό, όλα αυτά μέσα σε 14 χρόνια.

Λουίς Μολόουνι (8):

inner

3 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα UEFA, 2 κύπελλα και 1 Λιγκ Καπ Ισπανίας. Ήταν συμπαίκτης του Μιγκέλ Μουνιόθ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αγωνίστηκε για 11 χρόνια στους «μερένχες»(1946-1957) και σε 172 συμμετοχές σκόραρε 89 γκολ! Ως προπονητής κατέκτησε 3 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα και 1 Λιγκ Καπ Ισπανίας και 2 διαδοχικά (1985-1986) κύπελλα UEFA. Έφτασε τις 100 νίκες ύστερα από 170 παιχνίδια, ένα επίτευγμα που πραγματοποιήθηκε σε μια συγκλονιστική βραδιά για τη Ρεάλ Μαδρίτης: επαναληπτικός ημιτελικός UEFA, Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Ίντερ. Οι Μαδριλένοι είχαν χάσει με 3-1 στον πρώτο αγώνα, αλλά στη ρεβάνς συνέτριψαν τους Ιταλούς με το εντυπωσιακό 5-1!

Βιθέντε Ντελ Μπόσκε (7):

inner

2 πρωταθλήματα, 1 ισπανικό Σουπερ Καπ, 2 Champions League, 1 ευρωπαϊκό Σουπερ Καπ και 1 διηπειρωτικό. Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε ήταν ο… «αντιστάρ» της Ρεάλ Μαδρίτης. Έζησε 36 χρόνια στη Μαδρίτη και οδήγησε τον σύλλογο στην πιο πετυχημένη ίσως εποχή του, μετά τη δεκαετία του 50. Ως παίκτης, αγωνίστηκε για περισσότερους από 400 αγώνες(1970-1980) για λογαριασμό των «galacticos».

Έχοντας 5 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα στη συλλογή του, εξασφάλισε με σχετική άνεση τη θέση ως προπονητής των ακαδημιών της Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1999 ανέλαβε το τιμόνι της πρώτης ομάδας. «Βούτηξε» στα βαθιά κατά την διάρκεια της 3ης του θητείας, όταν κλήθηκε να προπονήσει μεγάλους αστέρες(Φίγκο, Ζιντάν, Ραούλ, Κάρλος…) χωρίς να έχει εμπειρία σε τέτοιο επίπεδο. Υπέστη «πόλεμο» από τους Βαλντάνο και Πέρεθ, οι οποίοι ήθελαν διαρκώς να παρεμβαίνουν στη δουλειά του.

Ως εκ τούτου, αποχώρησε το 2003 από την ομάδα μέσα σε ένα έντονο κλίμα, γεμάτο κατηγορίες και αιχμές προς το πρόσωπο του. Ο αντιεμπορικός προπονητής των «μερένχες» ένιωσε ωστόσο τη δικαίωση, από τους φίλους της ομάδας, όταν το 2005 συγκέντρωσε ποσοστό 24% σε ψηφοφορία για το ποιος θα ήθελαν να γίνει ο επόμενος προπονητής. Ο Ντελ Μπόσκε είχε ανταποδώσει πιο πριν την αγάπη που εισέπραξε, έχοντας προσφέρει 8 τρόπαια στην ομάδα, σε Ισπανία και Ευρώπη.

:

inner

1 πρωτάθλημα Ισπανίας, 2 Champions League, 2 Σουπερ Καπ Ευρώπης και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Η ασύλληπτη πορεία που είχε ως παίκτης συνεχίζεται και στο προπονητικό επίπεδο. 4 τρόπαια ως ποδοσφαιριστής με τη Ρεάλ Μαδρίτης και… 38 ολόκληρες ατομικές διακρίσεις! Η σημαντικότερη ίσως από όλες είναι το Χρυσό Ιωβήλαιο UEFA= καλύτερος ευρωπαίος παίκτης των τελευταίων 50 ετών(απονεμήθηκε στον «Ζιζού» το 2004). Το σερί των τίτλων δεν λέει να σταματήσει σύντομα για τον Γάλλο τεχνικό, οποίος μετράει ήδη 6 τρόπαια σε μόλις δύο χρόνια, σχεδόν(19 μήνες συγκεκριμένα).

Ανέλαβε τη Ρεάλ Μαδρίτης στα μισά της σεζόν 2015/16 και δημιούργησε μια ομάδα-όνειρο, ένα σύνολο «τρομακτικό» που σπέρνει το φόβο όπου και να πάει. Έχει αναδειχθεί περίτρανα ο καλύτερος προπονητής σε σύγκριση με άλλα μεγάλα ονόματα, όπως για παράδειγμα είναι ο Κάρλο Αντσελότι και ο Ζοσέ Μουρίνιο.

Ξεκίνησε να μαζεύει τρόπαια από το 1996 και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα! Στις 582 μέρες που βρίσκεται στον πάγκο των Μαδριλένων έχει δημιουργήσει νούμερα που… ζαλίζουν: 6 τίτλοι, 67 νίκες, 14 ισοπαλίες, 7 ήττες, 24 φορές ανέπαφη εστία, 247(!) γκολ υπέρ και 91 γκολ κατά.

Μέχρι που θα φτάσει η τρέλα του Ζινεντίν Ζιντάν; Θα ξεπεράσει τον πρώτο Μιγκέλ Μουνιόθ;

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, οι πιθανότητες είναι… με το μέρος του!

Επιμέλεια: Ελεάννα Μπασίρογλου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x