sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Πέντε χρόνια από τον τελικό της Νέων στο Euro U19 - Χεσέ, Πογκπά, Σαούλ, Κατίδης και οι άλλοι

Σαν σήμερα η Εθνική Νέων αντιμετώπισε την Ισπανία στον τελικό του Euro U19. Το sport-fm.gr θυμάται ποια αστέρια του σημερινού ποδοσφαίρου έλαμψαν τότε και αναλύει την εξέλιξη Ελλήνων και Ισπανών.

Ήταν σαν σήμερα, 15 Ιουλίου του 2012, όταν η Εθνική ομάδα Νέων της Ελλάδας έφτανε για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε τελικό του Euro Under 19. Η πρώτη ήταν το 2007 με την ομάδα των Νίνη, Μήτρογλου Σιόβα και λοιπών.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, κάτω των 19 ετών, με προπονητή τον Κώστα Τσάνα, έφτανε στον τελικό (ηττήθηκε με 1-0) κόντρα στους Ισπανούς των σημερινών μεγάλων αστεριών, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας. Στον ημιτελικό η Ελλάδα είχε αποκλείσει με πολύ κόπο την Αγγλία με γκολ των Λυκογιάννη και Μπουγαϊδη.

Στον άλλο ημιτελικό οι Ισπανοί με γκολ των Πάκο Αλκάθερ και Ντελοφέου, είχαν φέρει 2-2 με τους Γάλλους για τους οποίους είχαν σκοράρει Πογκμπά και Ουμτιτί, ενώ η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Χεσέ Ροντρίγκες με πέντε γκολ, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκουμε δύο Έλληνες με τρία γκολ, τους Διαμαντάκο και Κατίδη.

inner

Η καλύτερη ομάδα του τουρνουά

Για να καταλάβει κανείς πόσοι από τους νεαρούς παίκτες εκείνης της διοργάνωσης κάνουν σπουδαία καριέρα σήμερα, φτάνει να δει τους κορυφαίους, όπως ψηφίστηκαν από την UEFA μετά το τέλος του τουρνουά και δίπλα σε ποια αστέρια φιγουράρουν τα ονόματα των δικών μας Κατίδη, Διούδη, Μπουγαϊδη, Σταφυλίδη, Διαμαντάκου και Γιαννιώτα.

Πολλοί είναι Ισπανοί όπως οι Πάκο Αλκάθερ, Σαούλ Νίγκεζ, Σούσο, Χεσέ, Όλιβερ Τόρες.

Εκεί βρίσκουμε τον Πογκμπά και Ουμτιτί.

Στη λίστα είναι και ο Πορτογάλος Αντρέ Γκόμες της Μπαρτσελόνα.

Επίσης συναντάμε και τον Μπένικ Αφόμπε της Μπόρνμουθ, ενώ στην Αγγλία έπαιζε τότε και ο Χάρι Κέιν της Τότεναμ.

Φυσικά σε όλες τις εθνικές που πήραν μέρος, υπάρχουν πολλοί παίκτες που παίζουν σε πολύ υψηλο επίπεδο σήμερα.

Έτσι εξελίχθηκαν Έλληνες και Ισπανοί

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι Ισπανοί παίκτες έπαιζαν ήδη σε υψηλό επίπεδο και σε πρώτες ομάδες, γεγονός που τους έκανε να έχουν αρκετά μεγαλύτερη εμπειρία από τους Έλληνες, που μέχρι αρκετά μεγάλη ηλικία θεωρούνταν απλώς ταλέντα, κάτι που άλλαξε τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Transfermarkt το σύνολο της σημερινής αξίας της ελληνικής αποστολής φτάνει τα 15.100.000 ευρώ, ενώ η συνολική σημερινή αξία της ισπανικής αποστολής φτάνει τα 184 εκατ. ευρώ!

Ας δούμε αναλυτικά τους παίκτες που έπαιξαν βασικοί στον τελικό και για τις δύο ομάδες, καθώς και όλη την υπόλοιπη αποστολή. Στην παρένθεση αναγράφεται η σημερινή αξία του ποδοσφαιριστή (σύμφωνα με το Transfermarkt).

inner

Οι βασικοί της Ελλάδας στον τελικό (προπονητής Κώστας Τσάνας):

Σωκράτης Διούδης (450.000 ευρώ) : Ο Έλληνας τερματοφύλακας ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στον Άρη κι εκεί ήταν κατά τα διάρκεια του Euro 2012. Το 2014 μεταγράφεται στην βέλγικη Κλαμπ Μπριζ με διετές συμβόλαιο. Την πρώτη του χρονιά στο Βέλγιο δεν παίζει και την δεύτερη δίνεται δανεικός στον Πανιώνιο. Στο τέλος της σεζόν και παρά τις προτάσεις από τους μεγάλους του ελληνικού πρωταθλήματος, ο Διούδης επιλέγει την επιστροφή του στον Άρη. Σε όλο το τουρνουά ήταν αναπληρωματικός και έπαιξε στον τελικό λόγω αποβολής στον ημιτελικό του Στέφανου Καπίνο.

Νίκος Μαρινάκης (350.000 ευρώ) : Είναι ένα παιδί από τα σπλάχνα του Παναθηναϊκού. Έμεινε στην πρώτη ομάδα από το 2012 μέχρι το 2017, με ένα εξάμηνο διάλειμμα δανεικός στη Νίκη Βόλου. Φέτος πήρε μεταγραφή στον Παναιτωλικό.

Κώστας Σταφυλίδης (4,5 εκατ. ευρώ) : Πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στον ΠΑΟΚ κι εκεί ανήκε κατά τη διάρκεια του Euro 2012. Εξαργυρώνοντας τις καλές του εμφανίσεις στο τουρνουά μεταγράφεται στην Μπάγερ Λεβερκούζεν για 1.5 εκατ. ευρώ και μένει ως δανεικός στον ΠΑΟΚ, ενώ το 2014 πάει δανεικός στην Championship και τη Φούλαμ με την οποία μετρά 44 εμφανίσεις. Από το 2015, ο αριστερός μπακ εντυπωσιάζει στην Μπουντεσλίγκα με την Άουγκσμπουργκ και αποτελεί μέλος της Εθνικής Ανδρών.

Μαυρουδής Μπουγαϊδης (200.000 ευρώ) : Από το 2011 ως το 2013 έπαιζε για την ΑΕΚ. Στη συνέχεια ο κεντρικός αμυντικός πήγε στην Γρανάδα Β και από εκεί δανεικός στον Άρη και στη συνέχεια στην πολωνική Λεχία. Από το 2015 ως το 2017 έπαιξε στον Πανθρακικό και πλέον ανήκει στον Κισσαμικό.

Παναγιώτης Μπάλας (200.000 ευρώ) : Παίκτης του Ατρομήτου από το 2010 ως το 2016. Μετά από ένα σύντομο, άκαρμπο πέρασμα στην τρίτη κατηγορία της Γερμανίας και τη Σόνενχοφ, επέστρεψε Ελλάδα για τον Πανιώνιο.

Χάρης Μαυρίας (500.000 ευρώ) : Προέρχεται από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Ιδιαίτερα ταλαντούχος παίκτης, πήρε μεταγραφή για τη Σάντερλαντ με την οποία όμως δεν τα πήγε όπως θα ήθελε και δόθηκε δανεικός τη σεζόν 2014-15 στον Παναθηναϊκό και την επόμενη στη Φορτούνα Ντίζελντορφ. Από το 2016 κάνει καλές εμφανίσεις με την Καλσρούη, ομάδα της Β κατηγορίας της Γερμανίας και πλέον της Γ.

Γιάννης Γιαννιώτας (1.25 εκατ. ευρώ): Την περίοδο του Euro U19 ανήκε στον Άρη με τον οποίο έκανε καλές εμφανίσεις. Το 2013 ακολούθησε η Φορτούνα Ντίζελντορφ, ο δανεισμός στον Αστέρα Τρίπολης και η μεταγραφή στον Ολυμπιακό, τον οποίο δεν καταφέρνει να πείσει ως σήμερα και δίενται δανεικός στον ΑΠΟΕΛ με τον οποίο τα πάει εξαιρετικά σε Κύπρο και Ευρώπη. Φέτος, ενώ ακολούθησε το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας με τον Ολυμπιακό,κόπηκε εκ νέου και αναζητεί πάλι νέο σταθμό στην καριέρα του.

Δημήτρης Διαμαντάκος (800.000 ευρώ): Ο Πειραιώτης παίκτης ανήκε στον Ολυμπιακό από το 2009 μέχρι το 2016. Δόθηκε δανεικός από το 2012 σε Πανιώνιο, Άρη, Εργοτέλη και Καλσρούη, η οποία τελικά τον έκανε δικό της και αγωνίστηκε σε αυτή για ακόμα μία σεζόν. Φέτος πήρε μεταγραφή στην Μπόχουμ, ενώ συμμετέχει και στην Εθνική Ανδρών. Στο Euro U19 στο Ταλίν πετυχαίνει τρία γκολ.

Δημήτρης Κουρμπέλης (1.25 εκατ. ευρώ): Παιδί του Αστέρα Τρίπολης και αναπόσπαστο κομμάτι του, ο κεντρικός αμυντικός, που έμεινε εκεί ως το 2016, οπότε και πήρε μεταγραφή στην ομάδα του Παναθηναϊκού.

Γιώργος Κατίδης (150.000 ευρώ) : Μία πονεμένη ιστορία για τον αρχηγό, τότε, της Εθνικής Νέων, που μάλιστα είχε ψηφιστεί μέσα στους καλύτερους παίκτες του τουρνουά, έχοντας μάλιστα πετύχει και τρία τέρματα. Έπαιζε για τον Άρη και αμέσως μετά το Euro του 2012 μεταγράφηκε στην ΑΕΚ, από την οποία έφυγε με πολύ άσχημο τρόπο μετά τον ναζιστικό χαιρετισμό του σε πανηγυρισμό γκολ. Παράλληλα αποκλείστηκε δια βίου από όλες τις εθνικές ομάδες. Βρήκε ποδοσφαιρική διέξοδο στην ιταλική Νοβάρα, ενώ ακολούθησαν σύντομα περάσματα από Βέροια, Λεβαδειακό και Παναιγειάλειο. Πλέον αγωνίζεται στη φιλανδική Γιάρο.

Σπύρος Φουρλάνος (200.000 ευρώ) : Από το 2011 ως το 2013 ανήκε στον Παναθηναϊκό. Το 2013 μεταγράφηκε στην Κλαμπ Μπριζ, όπου δεν έπαιξε και δόθηκε δανεικός στην Καλλονή. Πήγε για λίγο στον Πανιώνιο όπου δεν έπαιξε ούτε εκεί και συνέχισε στην Παναχαϊκή. Και από εκεί έμεινε ελεύθερος, πήγε στην γερμανική ομάδα τρίτης κατηγορίας, Σόνενχοφ, ενώ από πέρυσι ανήκει στα Χανιά.

Οι αναπληρωματικοί:

Παναγιώτης Τσιντώτας (300.000 ευρώ) : Ενσωματώθηκε την τελευταία στιγμή στην αποστολή της Εθνικής Νέων για να αντικαταστήσει την έλλειψη του Στέφανου Καπίνο που είχε δεχθεί κόκκινη κάρτα στον ημιτελικό με την Αγγλία. Παίκτης του Λεβαδειακού από το 2012 μέχρι και φέτος που πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ.

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος (450.000 ευρώ) : Από το 2007 ως το 2016, ο κεντρικός αμυντικός είναι παίκτης του Παναθηναϊκού. Το 2016 παίρνει μεταγραφή για τον Αστέρα Τρίπολης.

Κώστας Ρουγκάλας (350.000 ευρώ) : Είναι ένας παίκτης προερχόμενος από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Το 2013 δίνεται δανεικός αρχικά στον Εργοτέλη κι έπειτα στο Φωστήρα. Από εκεί κάνει το μεγάλο βήμα και δίνεται δανεικός στην Ατλέτικο Μαδρίτης Β, όπου δεν καταφέρνει να μείνει και επιστρέφει ως ελεύθερος, πλέον, στον Ηρακλή. Ακολουθεί η βέλγικη Λέουβεν, η ρουμάνικη Τίργκου Μούρες, ενώ φέτος ο Έλληνας στόπερ θα αγωνίζεται στην βέλγικη Βέστερλο.

Χαράλαμπος Λυκογιάννης (1.75 εκατ. ευρώ) : Κι εκείνος ανήκε στον Ολυμπιακό εκείνη την περίοδο. Ο «λύκος» περνάει δύο χρονιές δανεικός σε Λεβαδειακό και Εργοτέλη και ακολουθεί η μεταγραφή του στην αυστριακή Στουρμ Γκρατζ με την οποία τα πάει πολύ καλά. Ψηφίζεται μέσα στην καλύτερη ενδεκάδα του αυστριακού πρωταθλήματος της περσινής σεζόν, ενώ καλείται και για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών.

Τάσος Μπακασέτας (1 εκατ. ευρώ): Από το 2011 ως το 2015 είναι παίκτης του Αστέρα Τρίπολης με δανεισμούς σε Άρη και Θρασύβουλο. Τη σεζόν 2015/16 κάνει πολύ καλή χρονιά με τον Πανιώνιο την οποία εξαργυρώνει με μεταγραφή στην ΑΕΚ. Ο Έλληνας επιθετικός μετρά επτά συμμετοχές και με την Εθνική Ανδρών.

Ανδρέας Μπουχαλάκης (800.000 ευρώ) : Παίκτης του Εργοτέλη έως το 2013, οπότε και πάει στον Ολυμπιακό και ξανά δανεικός στον Εργοτέλη και πάλι πίσω στους ερυθρόλευκους.

Στέφανος Καπίνο (3 εκατ. ευρώ): Παίκτης του Παναθηναϊκού από το 2007 έχει το 2014 που κάνει ένα μικρό πέρασμα από τη Μάιντζ. Από το 2015 ο τερματοφύλακας ανήκει στον Ολυμπιακό με τον οποίο τα πάει πολύ καλά, ενώ έχει συμμετοχές και στην Εθνική Ανδρών.

Βασίλης Μπούζας (350.000 ευρώ) : Προερχόμενος από τον Πανιώνιο, πλέον αγωνίζεται για τον Παναιγιάλειο.

inner

Οι βασικοί της Ισπανίας στον τελικό (προπονητής Ζουλιέν Λοπετέγκι) :

Κέπα Αριζαμπαλάγκα (8 εκατ. ευρώ): O Ισπανός πορτιέρο τότε αγωνιζόταν στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Πέρυσι ήταν δανεικός στη Βαγιαδολίδ με την οποία είχε 39 συμμετοχές.

Άλεξ Γκριμάλντο(9 εκατ. ευρώ) : Ανήκε μέχρι το 2015 στην Μπαρτσελόνα ενώ από το 2016 παίζει στην Μπενφίκα.

Γιόνας Ραμάλιο (1,5 εκατ. ευρώ) : Το 2012 αγωνιζόταν στην Μπιλμπάο ενώ από το 2013 παίζει για τη Χιρόνα.

Ντέρικ Οσέντε (250.000 ευρώ) : Ο κεντρικός αμυντικός το 2012 αγωνιζόταν για την Β ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ από το 2015 αγωνίζεται στην Αγγλία και την Championship για την Μπόλτον.

Χοσέ Καμπάνια (2,5 εκατ. ευρώ) : Ο Ισπανός μέσος εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στην πρώτη ομάδα της Σεβίλλης, ακολούθησε η Κρίσταλ Πάλας, Σαμπντόρια, Πόρτο, Αλκορκόν. Τώρα είναι βασικός στη Λεβάντε.

Σούσο (15 εκατ. ευρώ) : Το 2012 ήταν στη Λίβερπουλ όπου έμεινε μέχρι το 2015. Πήγε δανεικός για ένα χρόνο στην Αλμερία, έπειτα στη Μίλαν, έπειτα δανεικός στη Τζένοα, ενώ φέτος όλα δείχνουν ότι θα μείνει στη Μίλαν.

Πάκο Αλκάθερ (18 εκατ. ευρώ) : Την περίοδο εκείνη αγωνιζόταν με επιτυχία στην πρώτη ομάδα της Βαλένθια. Ακολούθησε δανεισμός στη Χετάφε, ενώ το 2016 τον πήρε η Μπαρτσελόνα για 30 εκατ. ευρώ.

Χεσέ Ροντρίγκες (7.5 εκατ. ευρώ) : Πέτυχε το μοναδικό γκολ του τελικού στο 80ο λεπτό και έδωσε το τρόπαιο στους Ισπανούς. Προϊόν των ακαδημιών της Ρεάλ Μαδρίτης, τότε έπαιζε στην πρώτη ομάδα. Το 2016 πήγε για μία χρονιά στην Παρί, ενώ μετά δόθηκε δανεικός στην Λας Πάλμας.

Τζόναθαν Κάστρο (8 εκατ. ευρώ) : Από το 2012 αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα της Θέλτα.

Όλιβερ Τόρες (14 εκατ. ευρώ): Από το 2008 μέχρι το 2017 ανήκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Έπαιξε δανεικός σε Βιγιαρεάλ και Πόρτο και πλέον ανήκει στην ομάδα της Πορτογαλίας.

Ζεράρντ Ντελοφέου (12 εκατ. ευρώ): Ο Ισπανός εξτρέμ προέρχεται από τη Μπαρτσελόνα στην πρώτη ομάδα της οποίας έπαιζε το 2012. Δόθηκε δανεικός με επιτυχία σε Έβερτον, Σεβίλλη και Μίλαν, ενώ από φέτος επέστρεψε στην ομάδα της Βαρκελώνης.

Οι αναπληρωματικοί του τελικού:

Αντριάν Ορτολά (800.000 ευρώ) : Τερματοφύλακας που αναδείχθηκε στην Βιγιαρεάλ Β και στην Μπαρτσελόνα Β.

Χουάνμι (10 εκατ. ευρώ): Επιθετικός που ανδρώθηκε στη Μάλαγα, πέρασε από Σαουθάμπτον και πλέον παίζει για τη Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Χουάν Μπερνάτ (16 εκατ. ευρώ): Το 2012 έπαιζε για την πρώτη ομάδα της Βαλένθια από την οποία έφυγε το 2014 για να πάει να διακριθεί στη Μπάγερν Μονάχου.

Πάμπλο Ινσούα (3 εκατ. ευρώ): Ήταν στη Λα Κορούνια από την οποία πέρυσι έπαιξε δανεικός στη Λεγανές. Από φέτος ανήκει στη Σάλκε.

Ντένις Σουάρεθ (18 εκατ. ευρώ): Το 2012 ανήκε στη Μάντσεστερ Σίτι. Μετά από πέρασμα σε Σεβίλλη και Βιγιαρεάλ, από το 2016 παίζει για τη Μπαρτσελόνα.

Σαλβαδόρ Ρουίζ (200.000 ευρώ) : Ανήκει στη Βαλένθια αλλά δεν έχει κάνει αξιοσημείωτη καριέρα.

Νόνο (250.000 ευρώ): Τότε ανήκε στην Μπέτις. Πλεόν παίζει για την ουγγρική Ντιοσγκιόρι, ομάδα στην οποία μετακόμισε πρόσφατα ο Νίκος Ιωαννίδης.

Σαούλ Νίγκεζ (40 εκατ. ευρώ): Από το 2008 ανήκει στην Ατλέτικο Μαδρίτης με ένα μόνο δανεισμό για μία σεζόν στη Ράγιο Βαγιεκάνο. Ανανέωσε με την ομάδα της Μαδρίτης μέχρι το 2026 κι έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες της.

inner

Βαλεντίνα Νικολακοπούλου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x