sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Χρόνια πολλά, Ότο Ρεχάγκελ!

Σήμερα 9 Αυγούστου έχει γενέθλια ένας από τους ανθρώπους που σημάδεψαν το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Ότο Ρεχάγκελ. Το sport-fm.gr θυμίζει τα πεπραγμένα του «Όθωνα» στην Εθνική ομάδα και όχι μόνο...

Τα 79 χρόνια κλείνει σήμερα ο Ότο Ρεχάγκελ. Ο άνθρωπος αυτός είναι ένα από τα ορόσημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού κατέκτησε με την Εθνική ομάδα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004.

Σαν παίκτης ήταν καλός, αλλά σαν προπονητής πολύ καλύτερος! Η πορεία του ξεκίνησε από τη Γερμανία και συνεχίστηκε στην Ελλάδα και την επίσημη αγαπημένη της.

Μπουντεσλίγκα:

inner

Συμμετείχε συνολικά σε 201 αγώνες στο γερμανικό πρωτάθλημα. Η καλύτερη παρουσία του ήταν στην Καϊζερσλάουτερν (1965-1972) όπου σε 148 εμφανίσεις σκόραρε 17 φορές. Οι υπόλοιπες ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε, είναι: η Ροτ Βάις Έσσεν (1960-1963, 90 συμμετοχές + 3 γκολ) και η Χέρτα Βερολίνου (1963-1965, 53 συμμετοχές + 6 γκολ).

Το ταξίδι του στην προπονητική (συνολικά 820 φορές κάθισε στους πάγκους) άρχισε στους Κίκερς του Όφενμπαχ (1974-1975). Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια υπηρέτησε συνολικά 4 ομάδες, οι οποίες είναι: Βέρντερ Βρέμης(1976), Μπορούσια Ντόρτμουντ (1976-1978), Αρμίνια Μπίλεφελν (1978-1979) και Φορτούνα Ντίσελντορφ(1979-1980).

Έπειτα επέστρεψε στην αγαπημένη του Βέρντερ, όπου παρέμεινε για 15 συναπτά έτη (1981-1995), οδηγώντας την σε μεγάλες επιτυχίες. Τη σεζόν 1995-96 έκανε το μεγάλο βήμα, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Μπάγερν Μονάχου, όμως, τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε. Μετά από μια τραγική πορεία στο πρωτάθλημα απολύθηκε, τρεις εβδομάδες πριν τον τελικό του κυπέλλου UEFA!

inner

Η επόμενη σεζόν τον βρήκε στον πάγκο της Καϊζερσλάουτερν, την οποία υπηρέτησε μέχρι το 2000. Η εποχή αυτή μαζί με τη θητεία του στη Βέρντερ Βρέμης είναι οι καλύτερες σε συλλογικό επίπεδο. Με τη "Λάουτερν" κέρδισε το πρωτάθλημα το 1998, στην πρώτη χρονιά μετά την άνοδό της από την Τσβάιτε Λίγκα, ενώ με τη Βέρντερ Βρέμης πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα και ισάριθμα κύπελλα Γερμανίας και 1 κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης!

-820 φορές έχει καθίσει ως προπονητής στο γερμανικό πρωτάθλημα.

-ο μοναδικός που έχει δώσει το παρών σε πάνω από 1.000 παιχνίδια στη Bundesliga ως παίκτης και ως προπονητής.

-κρατάει το ρεκόρ με τις περισσότερες νίκες(387), τις περισσότερες ισοπαλίες(205) και τις περισσότερες ήττες(228)

-το 1988 η Βέρντερ Βρέμης δέχθηκε μόλις 22 γκολ, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ στη Bundesliga.

--το 1978 ήταν προπονητής της Ντόρτμουντ και γνώρισε την ήττα από την καταιγιστική Γκλάντμπαχ με 12-0. Είχε κάνει τότε στο ημίχρονο τη χαρακτηριστική δήλωση «Ντροπιάζετε τον εαυτό σας! Βγείτε έξω και παίξτε ποδόσφαιρο! Το πολύ να φάτε άλλα τόσα!» Ε, τόσα έφαγαν… Απέκτησε μάλιστα μετά από αυτόν τον αγώνα και το παρατσούκλι «Τορχάγκελ» (τορ στα γερμανικά είναι το γκολ)

-μοναδικός προπονητής που ανέβασε ομάδα και πήρε το πρωτάθλημα(Καϊζερσλάουτερν, 1998).

Εθνική Ελλάδος:

Ποιος να το φανταζόταν ότι το «jawohl» που είχε πει ο Ότο Ρεχάγκελ στην πρόταση της ΕΠΟ να αναλάβει την Εθνική Ελλάδος θα ήταν η αρχή της χρυσής εποχής της ομάδας;

inner

«Έκανα διακοπές στην Αμερική όταν έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Οικονομίδη, τον γενικό γραμματέα της ΕΠΟ. Το ερέθισμα για να κανονίσω ένα ραντεβού στην Αθήνα, ήταν το γεγονός ότι είχα δει μια φορά την ομάδα στο Μουντιάλ του 2002, σε έναν αγώνα με τη Γερμανία. Ο μεγαλύτερος απολογισμός της ζωής μας είναι η συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους, οπότε οι δυο πλευρές έπρεπε να γνωριστούν πρώτα»

Αρχής γενομένης αυτού του τηλεφωνήματος, ο Ότο Ρεχάγκελ ήρθε στην Ελλάδα για να αναλάβει καθήκοντα προπονητή στην Εθνική.
Στα 9 χρόνια που πέρασε στην Ελλάδα(2001-2010) οδήγησε την Εθνική ομάδα στην μεγαλύτερή της διάκριση: την κατάκτηση του Euro 2004. Κανείς δεν θα ξεχάσει αυτή τη διοργάνωση, τον τελικό με την Πορτογαλία του Ρονάλντο, το γκολ του Χαριστέα, τη συγκίνηση και τα δάκρυα των εκστασιασμένων Ελλήνων.

Μέχρι την κατάκτηση του βαρύτιμου αυτού τροπαίου, ο Ρεχάγκελ είχε πολλή δουλειά να κάνει:

inner

«Πριν ο καθένας έκανε ο,τι ήθελε. Τώρα κάνουμε το αντίθετο. Προσπαθήσαμε αμέσως ώστε να κάνουν όλοι ο,τι μπορούν. Το ζητούμενο ήταν να γίνει η Εθνική μια οικογένεια. Μας ενώνει μια φιλική σχέση. Είχαμε μια ομάδα με παίκτες από Παναθηναϊκό Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Σε κάποια παιχνίδια γινόταν της κακομοίρας, αλλά γίναμε στο τέλος μια οικογένεια, ένας σύλλογος, μια ομάδα. Για ένα μόνο άτομο είναι τεράστιο καθήκον να αντιδρά όχι πάντα σωστά, αλλά με βάση την λογική. Μέρα και νύχτα πρέπει να δουλεύουν οι κεραίες σου. Πάντα έλεγα “ανοίξτε το ραντάρ και σηκώστε τις κεραίες”. Και να κοιμάστε με το ένα μάτι ανοιχτό».

«Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο προπονητής υιοθετεί τις τακτικές που είναι εφαρμόσιμες στα χαρακτηριστικά των διαθέσιμων παικτών».

Ο Ρεχάγκελ έφερε το αμυντικό παιχνίδι στην ελληνική ομάδα, χρησιμοποιώντας ενεργητικούς μέσους για να κουράσει τον αντίπαλο και την πολιτική της άμυνας ίσου αριθμού αμυντικών με αυτού των επιθετικών του αντιπάλου. Η εθνική ομάδα διατηρεί μέχρι και σήμερα το ίδιο στυλ παιχνιδιού.

«Όλη η Ελλάδα είχε βγει στους δρόμους. Πριν από κάθε αγώνα έλεγα στους παίκτες μου να μην χάνουν την γενική εικόνα. Εγώ προσωπικά δεν είχα γούρια. Όπως πάντα, έπινα καφέ και νερό. Όπως στο σκάκι, έτσι και σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου υπάρχουν χιλιάδες πιθανότητες… Προσπαθήσαμε να είμαστε έτοιμοι για το απρόβλεπτο».

Και το απρόβλεπτο ήρθε… Η Εθνική Ελλάδος κατακτά το Ευρωπαϊκό!

inner

«Σήμερα είναι η ευκαιρία μας. Μια επιτυχία για την αιωνιότητα».

Με ποσοστό 100 προς 1, ξεκάθαρο αουτσάιντερ, η Ελλάδα κέρδισε την Πορτογαλία:

«Αυτό θα έχει αξία στην αιωνιότητα. Όλοι έκαναν σαν τρελοί. Νικήσαμε γιατί, κανένας σε όλον τον κόσμο δεν το υπολόγιζε ότι η Ελλάδα είχε καλή ομάδα το 2004. Στην επιστροφή και το αεροπλάνο για την Αθήνα, είδαμε από ψηλά ότι γινόταν ένας χαμός. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι μας συνόδευαν από το δρόμο στο Παναθηναϊκό στάδιο. Για μια διαδρομή 45 λεπτών χρειαστήκαμε 4 ολόκληρες ώρες. Δεν το συνειδητοποιείς εκείνη τη στιγμή, αλλά μετά. Επικρατούσε μια κατάσταση παραφροσύνης».

inner

Ο Ότο Ρεχάγκελ και η Εθνική Ελλάδος γνώρισαν την απόλυτη αποθέωση και την αγάπη του κόσμου. Η δουλεία που είχαν καταβάλει απέδωσε.

Ακολούθησε το Μουντιάλ του 2006 όπου η Ελλάδα αποκλείστηκε τερματίζοντας 4η στον όμιλο της. Μετά, το Ευρωπαϊκό του 2008, όπου πάλι αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, με 3 ήττες σε ισάριθμους αγώνες. Η αμυντική τακτική του Ρεχάγκελ γνώρισε σφοδρή κριτική, εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας.

Τελευταία διοργάνωση για τον Γερμανό, το Μουντιάλ του 2010. Η Ελλάδα κατάφερε να προκριθεί για 2η φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο και αποκλείστηκε μετά τον αγώνα κόντρα στην Αργεντινή(ήττα 2-0) τερματίζοντας στην 3η θέση του ομίλου της. Αυτό ήταν και το τέλος του από την Εθνική ομάδα.

inner

-είναι ο μακροβιότερος προπονητής της Εθνικής ομάδας.

-με τον Ρεχάγκελ η Εθνική έδωσε δύο φορές το «παρών» στο Ευρωπαϊκό.

-κέρδισε για πρώτη φορά Τσεχία και Ισπανία (την πρώτη στον ημιτελικό και την δεύτερη στα προκριματικά. Και οι δυο νίκες στο Ευρωπαϊκό του 2004).

-κέρδισε ύστερα από 55 ολόκληρα χρόνια την Τουρκία (Ευρωπαϊκό του 2008).

-προκρίθηκε σε τελικά Μουντιάλ για δεύτερη φορά στην ιστορία της μετά το 1994.


«Μια ωραία επικεφαλίδα μιας αθλητικής εφημερίδας έγραφε: “Ευχαριστούμε, κύριε Όθωνα”. Αυτό μου άρεσε πολύ. Φυσικά τρελάθηκα από την χαρά μου αλλά παρέμεινα προσγειωμένος».

Εμείς ευχαριστούμε Ότο Ρεχάγκελ για τα όσα έδωσες στην Ελλάδα, γιατί πέρα από το Ευρωπαϊκό, ένωσες μια ολόκληρη χώρα!

Χρόνια πολλά, «Βασιλιά Ότο»!

Επιμέλεια: Ελεάννα Μπασίρογλου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x