sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Ζόραν Βούλιτς, ένας πρωταθλητής σε… ειδική αποστολή!

Έχει κατακτήσει ουκ ολίγες κούπες στην καριέρα του τόσο ως προπονητής όσο και σαν ποδοσφαιριστής. Αυτή τη φορά, όμως, ο Ζόραν Βούλιτς θα έχει μια νέα δοκιμασία: Να σώσει τον Απόλλωνα Σμύρνης!

Από εκεί που σήκωνε κούπες, τώρα πρέπει να σώσει τον Απόλλωνα Σμύρνης!

Ο Ζόραν Βούλιτς ανέλαβε την Ελαφρά Ταξιαρχία και θα έχει μια δύσκολη και κατά κάποιο τρόπο άγνωστη για εκείνον δοκιμασία. Θα πρέπει να αλλάξει συνήθειες, να αφήσει τους υψηλούς στόχους και να τα φέρει όλα... τούμπα στον Απόλλωνα, ώστε να καταφέρει να σώσει την κατηγορία, στην επιστροφή των «κυανόλευκων» στην Super League.

Ποιος είναι, όμως, ο Ζόραν Βούλιτς; Πώς δουλεύει σαν προπονητής στις προπονήσεις και ποια είναι η αγαπημένη του διάταξη; Το sportfm.gr παρουσιάζει το προφίλ του 55χρονου τεχνικού και διαδόχου του Άκη Μάντζιου στην τεχνική ηγεσία του Απόλλωνα!

Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας

Αφού κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1993/94, 1994/95) και ένα Κύπελλο Κροατίας (1994/95), όπως και δύο Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας (1983/84, 1986/87) σαν παίκτης με τη φανέλα της Χάιντουκ Σπλιτ, στην οποία υπήρξε και… σημαία, αποφάσισε να εμπλουτίσει την τροπαιοθήκη του και με αρκετές κούπες σαν προπονητής!

inner

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στον πάγκο της αγαπημένης του Χάιντουκ Σπλιτ το 1998. Αφού έκανε ένα μικρό διάλειμμα, επέστρεψε δύο χρόνια αργότερα στον κροατικό σύλλογο και πήρε το πρωτάθλημα (2000/01), ενώ την επόμενη ακριβώς σεζόν κατέκτησε και το Κύπελλο (2001/02). Αποχώρησε από την ομάδα και επέστρεψε ξανά το 2006 και έδωσε την ευκαιρία στον νεαρό τότε Ιβάν Πέρισιτς να λάβει μέρος στην προετοιμασία της Χάιντουκ. Η συνέχεια του Πέρισιτς μερικά χρόνια μετά, λίγο-πολύ γνωστή!

Το 2008 ανέλαβε την Λουχ Ενέργκια στη Ρωσία, με την οποία δεν κατάφερε να σώσει την κατηγορία! Ακολούθησαν οι Ριέκα, Σπλιτ και η εθνική Κ19 της Κροατίας για να επιστρέψει εκ νέου στην Σπλιτ! Τη σεζόν 2015/16 ανέλαβε την Σερίφ Τιρασπόλ και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ξανά μετά από δύο χρόνια, με διαφορά τριών βαθμών από τη δεύτερη Ντάτσια!

inner

Μετά το τέλος της απόλυτα επιτυχημένης χρονιάς, βέβαια, ο Βούλιτς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον σύλλογο αφού όπως ανέφερε σχετικά, ήθελε να επιστρέψει στην Κροατία και στην οικογένειά του, από την οποία έλειπε για αρκετό καιρό! Την περασμένη χρονιά αποφάσισε να μετακομίσει στο Καζακστάν και την Ατιράου, αναλαμβάνοντας τα ηνία της ομάδας στις 14 Δεκεμβρίου του 2016. Τέσσερις μήνες μετά αποχώρησε και από εκεί, επικαλούμενος ξανά οικογενειακούς λόγους!

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του; Έχει την φήμη του αυστηρού προπονητή. Του αρέσει να υπάρχει πειθαρχία στα αποδυτήρια αλλά και μια γενικότερη οργάνωση! Θέλει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όσα συμβαίνουν μέσα στην ομάδα, ενώ συμβουλεύεται πριν από κάθε απόφασή του τον άμεσο βοηθό του, Μλάντεν Πράλια, με τον οποίο συνυπήρξαν στην Λουχ Ενέργκια, στην Σερίφ Τιρασπόλ και στην Ατιράου!

inner

Παρότι αγωνιζόταν ως κεντρικός αμυντικός, πάντως, ο Ζόραν Βούλιτς αρέσκεται να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο! Αγαπημένη του διάταξη είναι το 4-3-3, ενώ έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές το 4-4-2 με ρόμβο όσο και το 4-1-4-1! Στις προπονήσεις του (σσ. τουλάχιστον στις προηγούμενες ομάδες του) , ρίχνει το βάρος στην τακτική (αμυντική και επιθετική), στην κυκλοφορία και στην ανάπτυξη της μπάλας.

Δουλεύει πολύ πάνω στα τελειώματα των φάσεων, στον τρόπο άμυνας της ομάδα τους και στις σωστές τοποθετήσεις των ποδοσφαιριστών, ενώ προσπαθεί πάντα να βελτιώνει την επιθετική λειτουργία και την παραγωγή φάσεων! «Χάνει» στο θέμα της φυσικής κατάστασης και στην ενδυνάμωση των ποδοσφαιριστών! Αξίζει δε να σημειωθεί πως μιλάει τέσσερις διαφορετικές γλώσσες, κάτι που τον βοηθάει στην συνεννόησή του με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές. Πέραν των κροατικών που είναι η μητρική του γλώσσα, έχει μάθει ρώσικα, γαλλικά και ισπανικά!

inner

O Ζόραν Βούλιτς αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Απόλλωνα Σμύρνης την φετινή σεζόν. Εφόσον καταφέρει να σώσει την κατηγορία, το πλάνο είναι να μείνει στην ομάδα και να του δοθούν τα… κλειδιά ώστε να φτιάξει ένα ρόστερ τη νέα σεζόν, που θα παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και θα καταφέρει να μπει στην πρώτη οκτάδα του πρωταθλήματος! Εάν θα τα καταφέρει; Θα φανεί εκ του αποτελέσματος…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x