Θοδωρής Τσούτσος

Από πού να «διαλέξει» πρωταγωνιστές η Εθνική...

Η δουλειά που αναλαμβάνει ο Άγγελος Αναστασιάδης στην Εθνική είναι πολύ δύσκολη. Αλλά η περίοδος που την αναλαμβάνει, την κάνει ακόμη πιο δύσκολη. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Η Εθνική έχει αρχίσει και πάλι να έχει ζωή. Ήδη ο Άγγελος Αναστασιάδης λειτουργεί όχι απλώς ως εν δυνάμει ομοσπονδιακός αλλά και στο προσκήνιο για αυτήν, ήδη υπάρχουν οι πρώτες κλήσεις, οι πρώτες αλλαγές, μέχρι και θέμα έδρας ενόψει των προκριματικών του Euro 2020 προέκυψε. Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική, μία εβδομάδα προτού μπει και πάλι στην καθημερινότητα, με τη συγκέντρωση ενόψει των τελευταίων αγώνων του Nations League, έχει ήδη αρχίσει να είναι στην επικαιρότητα.

Ζήσαμε την προτελευταία αγωνιστική πριν την "μάζωξη" των διεθνών. Μένει πια να ζήσουμε και την τελευταία, την 10η της Super League, που μοιάζει να είναι πια η πιο μεγάλη δεξαμενή επιλογής διεθνών. Στην ουσία, όμως, η προτελευταία είναι η τελευταία. Διότι οι κλήσεις θα γίνουν αυτή την εβδομάδα. Οπότε, ο Αναστασιάδης ό,τι είχε να μάθει από τους παίκτες, το έμαθε.

Δεν λέω ότι θα κάνει τις κλήσεις με βάση την εικόνα των παικτών απλώς και μόνο την τελευταία αγωνιστική. Ωστόσο, είναι ένα σημάδι. Πολύ περισσότερο, από τη στιγμή που κι εκείνος θα είναι φρέσκος στον πάγκο της Εθνικής. Γνωρίζει από ελληνικό ποδόσφαιρο, γνωρίζει σίγουρα και μάλιστα πολύ καλά το ποιες μπορεί να είναι οι επιλογές του, έχει αρχίσει να σχεδιάζει πριν από την αγωνιστική που ολοκληρώθηκε, αλλά σε κάθε περίπτωση η τελευταία εντύπωση μετράει.

Αυτή η εντύπωση, λοιπόν, σε μια περίοδο που η Εθνική μοιάζει να χρειάζεται λύσεις, ίσως και νέες επιλογές, αλλά σίγουρα καλή αγωνιστική κατάσταση από τους διεθνείς προκειμένου να αλλάξει η σελίδα, δημιουργεί προβληματισμό. Για μια αγωνιστική η οποία τώρα που ολοκληρώθηκε έχει αφήσει συζητήσεις για την μπαλιά μισό γκολ του Νάτχο. Τις επεμβάσεις του Σα.

Τη συνεργασία Κρέσπο - Βαρέλα στο γκολ του ΠΑΟΚ. Τον Ουγκράι. Τον Μέγερι. Ακόμη και στο ματς που έριξε την αυλαία της αγωνιστικής, ο Γέντρισεκ και ο Ζίβκοβιτς είναι εκείνοι που δημιούργησαν αίσθηση. Οι πρωταγωνιστές είναι μία γενική έννοια. Όταν, όμως, από τη λίστα από την οποία κυρίως θα επιλέξει ο ομοσπονδιακός προπονητής, δεν υπάρχουν Έλληνες που να είναι τέτοιοι, πρωταγωνιστές, το πράγμα δυσκολεύει.

Υπάρχουν θα πει κανείς οι νεαροί του Γιώργου Δώνη. Σωστό. Μόνο που αυτοί είναι σε μια διαδρομή εξέλιξης, ανάπτυξης. Η δική τους καλή κατάσταση δεν μπορεί να μπει σε ζυγαριά με τους υπόλοιπους, που πρέπει κυρίως εκείνοι να αλλάξουν τα δεδομένα της Εθνικής. Και να το κάνουν σε μια κακή περίοδο για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αλλά καθώς φαίνεται και σε μια κακή περίοδο για τους ίδιους. Όχι βέβαια στο σύνολό τους, το τσουβάλιασμα δεν είναι σωστό, αλλά σε μεγάλο ποσοστό.

Η δουλειά του Αναστασιάδη ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολη. Τυχαίνει η αγωνιστική κατάσταση πολλών από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές να την κάνει ακόμη πιο δύσκολη. Για αυτό και θα είναι πιο καθοριστική. Πρέπει να είναι πιο παρεμβατική. Με λίγα λόγια, θα παίξει σημαντικό ρόλο ο προπονητής, οι επιλογές του, η δουλειά του, όσο λίγο χρόνο κι αν έχει, για αυτό που θα δούμε από την Εθνική.

Και μπορεί αυτό που θα δούμε να μην είναι πιστή αντιγραφή όσων θα παρακολουθήσουμε σε λίγους μήνες, όταν και θα ξεκινήσουν τα προκριματικά του Euro 2020, αλλά θα αποτελέσουν δείγμα. Καταρχάς για τον ίδιο τον προπονητή, που σε αυτό το διάστημα είτε μέσα από τις προπονήσεις της Εθνικής και τους δύο αγώνες του Nations League (με Φινλανδία και Εσθονία) είτε από την αγωνιστική δράση των πρωταθλημάτων από τα οποία μπορεί να επιλέξει τους διεθνείς, θα πρέπει να φτιάξει την Εθνική της επόμενης διοργάνωσης.

Αλλά ασφαλώς θα είναι δείγμα και συνολικά για την ομάδα. Τους ποδοσφαιριστές, τη διοίκηση, τους συνεργάτες και τελικά για όλους μας. Η Εθνική, λοιπόν, ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα που ψάχνει, αναζητά και τους πρωταγωνιστές της. Κακά τα ψέματα, πάντα υπήρχαν τέτοιοι. Ακόμη και στις εποχές που ήταν πιο ομάδα από όλες τις ομάδες που έχουν εμφανιστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είχε τέτοιους.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα. Είναι αναγκαίο για να βγει η Εθνική από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Για αυτό ακριβώς, λοιπόν, η εικόνα του ελληνικού πρωταθλήματος, από το οποίο κυρίως επιλέγονται οι διεθνείς, προβληματίζει. Διότι αγωνιστική με αγωνιστική, αυτοί μειώνονται σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x