Θοδωρής Τσούτσος

Έχασε τον Μάνταλο, αλλά κέρδισε όλους τους άλλους!

Ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία της ΑΕΚ αντέδρασε στον τραυματισμό του αρχηγού της, αφήνει "σημάδι" όχι μόνο στον Πέτρο Μάνταλο, αλλά σε όλους τους ποδοσφαιριστές. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος

Του Θοδωρή Τσούτσου

Ο καθένας έκανε αυτό που μπορούσε, αυτό που τον καλούσε η στιγμή να κάνει από τη δική του πλευρά. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης την εντολή για την ανανέωση. Ο Μανόλο Χιμένεθ με όσα είπε. Οι ποδοσφαιριστές με όσα τού είπαν, μετά το τέλος του αγώνα. Ο Ανδρέας Δημάτος με όσα έγραψε. Ο κόσμος με όσα φώναξε για τον Πέτρο Μάνταλο.

Η απώλεια του αρχηγού, ειδικά στην αγωνιστική κατάσταση που ήταν τον τελευταίο καιρό, αποτελεί για την ΑΕΚ σημείο αναφοράς. Θα της λείψει ο Μάνταλος, αγωνιστικά αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, όσους αντικαταστάτες κι αν έχει στο ρόστερ της για τη θέση. Αλλά για τον οργανισμό ΑΕΚ και τη συνέχεια στη σεζόν, χωρίς τον Μάνταλο πια για μεγάλο χρονικό διάστημα, σημείο αναφοράς αποτελεί και ο τρόπος αντίδρασης σε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη.

Ηδη από το βράδυ της Κυριακής (29/10) η ΑΕΚ έχει χάσει έναν από τους πλέον πολύτιμους ποδοσφαιριστές της, αλλά έχει κερδίσει όλους τους υπόλοιπους. Ψυχικά τους έχει "δέσει" μαζί της. Επαγγελματικά έχει κερδίσει την εκτίμησή τους. Ποδοσφαιρικά τους έχει πείσει για το ποια θέλει να είναι η διαδρομή της, άρα και για την επιλογή τους να αγωνίζονται μαζί της.

Μπορεί η ΑΕΚ, οι άνθρωποι που την εκπροσωπούν με λίγα λόγια, να έκαναν απλώς και μόνο το αυτονόητο. Αλλά πολλές φορές το αυτονόητο, γίνεται κάτι πολύ δύσκολο όταν θα πρέπει και να εφαρμοστεί. Με τον τρόπο, λοιπόν, που η ΑΕΚ έχει αυτές τις πρώτες ώρες μετά τον τραυματισμό του Μάνταλου εφαρμόσει το "αυτονόητο", δεν έχει προσφέρει απλώς και μόνο μια πολύ σπουδαία ψυχολογική και ηθική στήριξη στον ποδοσφαιριστή. Αλλά μια πολύ σπουδαία υπηρεσία στην ίδια την ομάδα. Κάτι που η λογική λέει ότι θα καρπωθεί στη συνέχεια από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές της...

Στο αγωνιστικό μέρος, η νίκη στη Νέα Σμύρνη είναι πολύ σημαντική. Μία νέα απώλεια θα μπορούσε να είναι καθοριστική για τη συνέχεια. Ποδοσφαιρικά μάλιστα, είναι μία νίκη που η ΑΕΚ άξιζε με όσα έκανε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ηταν πολλά περισσότερα από όσα έκανε ο αντίπαλος στο δικό του κομμάτι παιχνιδιού.

Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ, όμως, χρειάζεται να βρει τρόπους για να κάνει πιο εύκολο το γκολ. Αν δεν το καταφέρει, αυτό που έγινε στη Νέα Σμύρνη θα συνεχίσει να γίνεται... μία στις τρεις. Δεν έγινε στην Ξάνθη, παρά τις ευκαιρίες. Δεν έγινε με τον Ατρόμητο, επίσης παρά τις ευκαιρίες. Εγινε στο τρίτο, κόντρα στον Πανιώνιο. Δεν είναι αρκετό, ακόμη και αν ήταν σημαντικό ως αποτέλεσμα.

Σε αυτή την ανάγκη που έχει η ΑΕΚ να βρει πιο εύκολο γκολ, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σκόραρε ο Αραούχο. Διότι σε αυτή την προσπάθεια θα πέσει πολύ μεγάλο βάρος επάνω του. Ψυχολογικά, λοιπόν, θα τον βοηθήσει πολύ όχι απλώς και μόνο ότι σκόραρε, αλλά ότι η ομάδα του νίκησε με δικό του γκολ. Από τέτοιες στιγμές "τρέφεται" ο επιθετικός, ειδικά ο Αραούχο που έμοιαζε να "φωνάζει" τον τελευταίο καιρό πόσο πολύ χρειαζόταν να γίνει ο πρωταγωνιστής μιας νίκης για την ομάδα του.

Ποια ήταν η διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα ματς, στα οποία υπήρξε βαθμολογική απώλεια; Οτι αυτή τη φορά έπαιξε μέχρι το τέλος. Διότι με Αστέρα στην Τρίπολη και Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ, δύο στα τρία μαζί με την Ξάνθη δηλαδή στα οποία η ΑΕΚ έψαχνε το γκολ, είχε γίνει αλλαγή στο 70'. Αυτή τη φορά έμεινε, για να πάρει την ασίστ από τον Μπακασέτα, ο οποίος για ακόμη μία φορά έκανε αυτό που ξέρει να κάνει, όταν κινείται στη θέση του...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x